Menu Zavřít

Vytěsnění malých akcionářů stálo 16,49 miliardy

17. 8. 2010
Autor: profit

O vytěsnění menšinových vlastníků z akciových společností od července 2005, kdy se tento postup po novele obchodního zákoníku rozeběhl, rozhodlo 412 tuzemských firem. Vykoupení akcií je přišlo přibližně na 16,49 miliardy korun.

Autor: Martin Siebert

Od začátku letošního roku o nuceném vykoupení akcií rozhodlo 16 společností, které minoritním akcionářům vyplatí více než 1,9 miliardy korun. Sdělila to Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA), která čerpala z údajů ekonomické databáze MagnusWeb a veřejně dostupných zdrojů.

CONTENT24

„Boom vytěsňování drobných akcionářů jsme zaznamenali v roce 2005, vzápětí po platnosti novely zákona. Ke squeeze-outu přistoupila téměř polovina ze všech společností, které se k tomuto kroku až k dnešnímu dni rozhodly,“ uvedla analytička společnosti ČEKIA Petra Štěpánová. „Proces vyvlastňování v Čechách ale stále není u konce a majoritní vlastníci i nadále posilují své postavení,“ dodala. Uvedla, že podmínky dané právními předpisy splňuje dalších zhruba 900 firem, které by tak vytěsnění mohly uskutečnit. Zpravidla se jedná o menší subjekty.

V červnu letošního roku vytěsnění minoritních akcionářů schválila valná hromada největší tuzemské hutní firmy ArcelorMittal Ostrava. Drobným vlastníkům ocelářská firma zaplatí necelých 1,8 miliardy korun. „Z pohledu vyplacené částky ostatním akcionářům se jedná o druhé nejdražší vyvlastnění v historii České republiky,“ uvedla Štěpánová s tím, že pět největších squeeze-outů představuje 49 procent z celkové sumy použité na vyplacení minoritních vlastníků.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).