Menu Zavřít

Vysvědčení pro Peake a Říman na odchodu

3. 2. 2012
Autor: Euro.cz

Politický diář

U příležitosti pololetí školního roku vystavila občanská sdružení kabinetu Petra Nečase vysvědčení za boj proti korupci. Vláda si podle nich vysloužila v průměru trojky. Vicepremiérka za Věci veřejné Karolína Peake kritiku organizací v čele s Transparency International částečně uznala. Vyjádřila však domněnku, že jedničky by si členové vlády vysloužili jedině tím, že by se nechali zavřít. Peake nemusí věšet hlavu, třeba bude premiantkou už za půl roku. Tedy pokud se budou počítat i exministři.

Jiřího Paroubka před časem pořádně dopálilo, když týdeník Euro napsal, že za jeho novou stranou NS-LEV21 stojí dlouholeté šedé eminence pražské ODS Roman Janoušek s Tomášem Hrdličkou. Po několika týdnech se proslýchá, že oba „akcionáři“ Paroubkova projektu mají kvůli změnám na magistrátu a rošádám v pražské ODS vlastních starostí dost a projekt velkého návratu bývalého premiéra je přestal zajímat. Jsou-li tyto spekulace pravdivé (a pokud nejsou vypouštěny účelově jako krycí mlha), penězovody jsou zavřeny. Pravdou je, že Janoušek s Hrdličkou museli od počátku počítat s rizikem, že v momentě, kdy se Paroubek dostane aspoň trochu na koně, přestane myslet racionálně. A když útrpně sledovali jeho trapné vysvětlování nákupu domku v Řecku, zřejmě jim docvaklo, že s Paroubkem kupředu cesta opravdu nevede. Od lídra strany NS-LEV21 se navíc postupně odtahuje i jeho dlouho věrný spolupracovník Petr Dimun, takže si buldozer musí vystačit s kmotrem své dcery Petrem Bendou. Za situace, kdy se volební preference strany navzdory značné mediální pozornosti pohybují okolo jednoho procenta, to není nic moc.

BRAND24

Prakticky od chvíle, kdy Martina Římana premiér Petr Nečas „obětoval“ v rámci rošády v ČEZ, se spekuluje o tom, že skončí i jako šéfporadce premiéra na Úřadě vlády. Prý je na kordy se šéfkou Nečasova kabinetu Janou Nagyovou. Nejnověji se tato informace o Římanovi objevila na sklonku uplynulého týdne, pár dní poté, co kdosi vypustil do médií informaci, že je Římanův plat na vládě 110 tisíc korun. Několik na sobě nezávislých zdrojů týdeníku Euro odchod Římana potvrdilo, jeden z nich pak doplnil, že je politik domluven na postu ve Vítkovice Holding. Tam už dříve působil například nynější europoslanec Evžen Tošenovský, nyní tam pracuje exministr a Římanův kamarád Martin Pecina. Nečas k Římanovu odchodu sdělil, že „drby nekomentuje“, jeho šéfporadce označil odchod do Vítkovic za nesmysl a o ničem prý podle mluvčí Evy Kijonkové neví ani generální ředitel Vítkovice Holding Světlík. Uvidíme…

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).