Menu Zavřít

Vyšší právní rizika

24. 2. 2009
Autor: Euro.cz

Insolvenční zákon

Plánujete za současné krize nakupovat výhodně nemovitosti, podniky nebo cokoli jiného téměř zadarmo a těšíte se na obchody svého života? Nebo hodláte využít nepříznivé situace svého obchodního partnera a přimět ho, aby vám prominul část dluhu či po vás nepožadoval plnění z platné smlouvy? Po nějakém čase se takový obchod může stát noční můrou. Důvodem přitom nebude špatné obchodní rozhodnutí, ale současný insolvenční zákon.

Rizikové transakce

Rizika insolvence se v současné době znatelně zvýšila ve všech odvětvích. Pokud bude na vašeho bývalého obchodního partnera prohlášen úpadek, insolvenční správce se bude zabývat i minulými kroky úpadce, na kterých jste mohli dobře vydělat. Insolvenční zákon totiž umožňuje správci domáhat se neúčinnosti uskutečněné transakce, pokud by jí byla zkrácena možnost uspokojení věřitelů nebo by jí byli někteří z nich zvýhodněni.
Neúčinností jsou ohrožené zejména všechny transakce a obchody, za které není poskytnuto přiměřené protiplnění anebo jež zvýhodňují jednoho věřitele na úkor jiných, přičemž povedou k úpadku dlužníka nebo budou učiněné v této době. Za neúčinné mohou být také prohlášena opomenutí dlužníka.
Jak poznat, že právě vaše transakce nebo obchodní vztah jsou rizikové? Insolvenční zákon sice poskytuje rámcovou představu co nedělat, ale jeho nová terminologie dosud neprošla zatěžkávací zkouškou české justice. V současné době proto bez ustálené judikatury nelze očekávat jednoznačnou odpověď. Každá transakce by měla být posuzována poměrně obezřetně a ve všech souvislostech. Na oprávnění insolvenčního správce by přitom měl být brán zvláštní zřetel.

Období nejistoty

Jak dlouhé období nejistoty čeká po každé transakci? Za neúčinnou může být prohlášena transakce poměrně dlouhou dobu po jejím uskutečnění. Jeden rok má insolvenční správce na podání odpůrčí žaloby, jinak jeho nárok zanikne. Insolvenční správce může navíc odporovat pouze právním úkonům dlužníka učiněným rok před zahájením insolvenčního řízení. A tři roky v případě úkonů učiněných ve prospěch buď osoby tvořící s dlužníkem koncern (tedy z jeho skupiny), nebo osoby jemu blízké. Úkony, které byly spáchány s úmyslem zkrátit ostatní věřitele, lze přezkoumávat zpětně – až pět let od zahájení insolvenčního řízení.

Důsledky neúčinnosti

Pokud je insolvenční správce s odpůrčí žalobou úspěšný, nezbývá než se rozloučit s plněním, které jste od úpadce na základě neúčinného úkonu nabyli. Nepomůže ani obrana, že takové plnění již nemáte. Pak totiž budete muset vydat rovnocennou náhradu – zpravidla vyplatit odpovídající finanční hodnotu.
Domníváte se, že dostanete od insolvenčního správce nazpět, co jste dlužníkovi poskytli jako protiplnění? Možná. Ale pouze pokud se bude nacházet v majetkové podstatě, a navíc jasně rozpoznatelné od jiného majetku dlužníka. To ve většině případů bude velmi obtížné. Váš nárok proto bude považován za přihlášenou pohledávku do majetkové podstaty a uspokojen s ostatními nezajištěnými věřiteli. Vzhledem k průměrnému uspokojení pohledávek nezajištěných věřitelů v řádu do deseti procent to není nejlepší vyhlídka.

BRAND24

Jak na to

Riziko neúčinnosti různých transakcí a obchodů v důsledku podání odpůrčí žaloby insolvenčního správce se bude v následujících měsících nepochybně zvyšovat. Zejména důležité transakce uskutečňované s obchodními partnery v existenčních potížích je nutné podrobit důkladné prověrce z hlediska podmínek stanovených insolvenčním zákonem o neúčinných právních úkonech. Podnikatelé by měli obzvlášť věnovat pozornost transakcím, které jsou po obchodní stránce nevyvážené.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).