Menu Zavřít

Vyšší daně, nebo škrty ve výdajích

21. 4. 2010
Autor: profit

Hlavním úkolem nové vlády po květnových volbách bude stabilizace veřejných financí a omezení stále většího zadlužování země. Proti veřejnému dluhu chtějí bojovat všechny politické strany bez rozdílu.

Autor: Martin Siebert

Shoda se po volbách ale bude hledat těžko, návrhy řešení jsou totiž zásadně rozdílné.

Zatímco ODS i TOP 09 považují za největšího nepřítele deficit veřejných rozpočtů a navrhují výrazné omezení především na straně výdajů, sociální demokraté ekonomickou situaci zlehčují a obavy z budoucího bankrotu označují za šíření poplašné zprávy. Proto chtějí jen udržovat deficit pod třemi procenty hrubého domácího produktu podle maastrichtských kritérií.

Občanští demokraté si kladou vyšší cíle: do roku 2017 chtějí dosáhnout vyrovnaných rozpočtů. Levice chce zvyšovat daně z příjmů právnických osob, ale proti zvyšování firemních daní se staví nejen ODS, TOP 09, ale například i lidovci. Jejich šéf Cyril Svoboda odmítá růst daní z příjmů firem, ale podporuje progresivní zdanění zaměstnanců a podnikatelů a růst daní na tabák a alkohol.

Občanští demokraté upozorňují, jaké dopady by měla opatření ČSSD na firmy. Obnovení výplaty nemocenské za první tři dny by znamenalo výdaje firem ve výši 3,5 miliardy korun ročně, zvýšení sociálního pojištění deset miliard korun ročně a zvýšení firemní daně pět miliard korun každý rok.

ČSSD: Daňová progrese a vyšší daně

Sociální demokracie – podle průzkumů zatím favorit na volební vítězství v květnových sněmovních volbách – chce především posílit příjmy státního rozpočtu. Hlavně obnovením daňové progrese, zvýšením daně z příjmů právnických osob o dvě procenta, zvýšením dividendy ČEZ, daní na tvrdý alkohol a tabák a omezením daňových úniků u pohonných hmot. Další náklady by mělo ušetřit aukční zadávání veřejných zakázek, audity výdajů ministerstev, cenová revize uzavřených smluv a zvýšení efektivity systému zdravotních pojišťoven.

Pokud se ale sociální demokraté dostanou k moci, plánují velké zvýšení všemožných výdajů. Jiří Paroubek podmínil například vstup do vládní koalice kromě jiného zrušením poplatků ve zdravotnictví a vyplacením 2400 korun seniorům.

Občanští demokraté však varují, že předvolební sliby ČSSD jsou cestou k bankrotu, protože by přišly za čtyři roky vlády sociálních demokratů na 650 miliard korun. Podle propočtů ODS by všechny návrhy ČSSD znamenaly do roku 2013 zdvojnásobení veřejného dluhu. Splácení dluhu by se tak stalo v rozpočtu státu druhou největší položkou, stálo by Česko 151 miliard korun ročně. „Například všechny podnikové daně, které se v České republice vyberou, půjdou pouze na splácení úroků státního dluhu,“ varuje ekonomický expert občanských demokratů Martin Kocourek.

Předseda Jiří Paroubek však obviňuje ODS, že „neumí počítat“. Opatření sociálních demokratů podle něj budou mít mnohem nižší finanční dopady.

ODS: Vyrovnaný rozpočet už v roce 2017

Občanští demokraté nesouhlasí s tvrzením levice, že Česku nehrozí vážné ekonomické problémy, a poukazují na příklad Maďarska, Lotyšska a Řecka. Proto chtějí prosazovat, aby schodek v návrhu státního rozpočtu pro rok 2012 činil nejvýše tři procenta hrubého domácího produktu. O pět let později, v roce 2017, by už Česko mělo podle ODS hospodařit bez deficitu. A jak chtějí úsporného hospodaření dosáhnout? Hodlají prosadit finanční ústavu s principy rozpočtové odpovědnosti a zavedení sankcí pro ministry a poslance, kteří by cíl zdravých veřejných financí porušovali. ODS chce současně vytvořit Národní rozpočtovou radu, která bude ověřovat výdajové rámce rozpočtu a návrhy ovlivňující rozpočet. Rada má vzniknout transformací odboru Ministerstva financí a její členy by měl jmenovat prezident. Bez vyjádření rady k rozpočtovým dopadům a vlivu na podnikatelské prostředí nebude podle ODS možné projednat jakýkoli legislativní návrh. Poslanci by pak už ve druhém čtení zákonů nemohli předkládat pozměňující návrhy, které by zvyšovaly výdaje veřejných rozpočtů proti původnímu znění předlohy.

Návrh finanční ústavy a Národní rozpočtové rady považují někteří ekonomové za přelom. „Vzhledem k tomu, že na disciplínu, zodpovědnost a rozum politiků nelze spoléhat, jak potvrzuje dlouhodobý vývoj, bylo by vhodné zakotvit fiskální disciplínu do legislativy, pokud možno formou ústavního zákona,“ schvaluje nápad ODS hlavní ekonom Patria Finance David Marek. ČSSD se tomu podle ekonomického experta sociálních demokratů Jana Mládka nebrání, ale model ODS odmítá. Nelíbí se mu, že by členy rady jmenoval ­­pre­zident Václav Klaus. „ODS chce prostřednictvím této rady po prohraných volbách zasahovat do politického dění,“ tvrdí.

Nejsilnější pravicová strana chce zrušit tři ministerstva a některé další státní instituce. Například sloučením ministerstev průmyslu a obchodu, dopravy a části ministerstva pro místní rozvoj by mohlo vzniknout jedno ministerstvo hospodářství.

Ušetřit chtějí občanští demokraté i transparentnějšími veřejnými financemi. ODS, ale i ČSSD a další strany počítají s tím, že se nákupy státní správy přesahující určitý limit budou provádět centrálně.

TOP 09: Nezvyšovat daně

BRAND24

Také strana TOP 09 varuje, že pokud se rychle nezmění způsob hospodaření státu, hrozí Česku zadlužení, které nebude schopna zvládnout, a její rozpočet se zhroutí. Proto navrhuje snížit o deset procent objem mezd vyplácených ze státního rozpočtu a neměnit jej po tři roky. Snížení se ovšem nemá týkat učitelů, kteří jsou podle strany dlouhodobě podhodnoceni. Snížit by se měly podle exministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska také platy ústavních činitelů, a to o deset procent. Kalousek by zkrátil i příspěvek politickým stranám o polovinu na dobu tří let, na stejnou dobu o deset procent i sociální dávky s výjimkou mateřské a příspěvků na pěstounskou péči. Stejně jako ODS i TOP 09 slibuje, že nezvýší daně, ale chce zrušit většinu současných daňových výjimek. Škrtat chce i v dávkách v nezaměstnanosti.

Hlavními body ekonomického programu strany Věci veřejné nazvaného Proti krizi je snížení počtu státních úředníků o desetinu a pětinové zmenšení provozních výdajů ministerstev. „Změnou zákona o veřejných zakázkách bychom rádi ušetřili padesát až šedesát miliard korun,“ říká ekonomický odborník strany Kamil Jankovský. Poslanecké náhrady hodlá strana stlačit na polovinu. Speciálním opatřením Věcí veřejných je daňová amnestie poplatníků, kteří by přiznali finanční prostředky uložené v zahraničí, a těch, kteří si nejsou jisti již uplatněnými náklady v tuzemsku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).