Menu Zavřít

Vysokorychlostní připojení není jen ADSL

3. 11. 2003
Autor: Euro.cz

PŘIPOJENÍ K INTERNETU PŘES KABEL MÁ OPROTI JINÝM MOŽNOSTEM NĚKOLIK VÝHOD - UŽIVATEL SE MŮŽE PŘIPOJIT 24 HODIN DENNĚ ZA PEVNOU ČÁSTKU, ANIŽ BY BLOKOVAL TELEFONNÍ LINKU. RYCHLOST PŘIPOJENÍ JE NAVÍC STÁLEJŠÍ A MINIMÁLNĚ PĚTKRÁT VYŠŠÍ NEŽ KLASICKÝ DIAL-UP.

Internet přes kabelovou televizi láká stále více lidí

Oproti ADSL jsou cenové programy kabelových společností levnější a kromě tarifu Turbo od společnosti Karneval není uživatel limitován maximálním množstvím přenesených dat. I v tomto směru mají uživatelé kabelového internetu proti ADSL pomyslnou výhodu - místo dodatečného poplatku 399 korun, které účtuje Telecom klientům po překročení datového limitu (u Turba je oproti ADSL dvojnásobný, tedy 20 GB na měsíc), může Karneval uživateli snížit přenosovou rychlost na 64/32 kilobity za sekundu.

S NOVÝMI JMÉNY

Oba největší domácí poskytovatelé televizního programu a internetu přes kabel inovovali v poslední době své internetové nabídky. N ejvětší hráč v tomto segmentu, česká pobočka společnosti UPC, přejmenovala na začátku října svou širokopásmovou internetovou službu Mistral na chello broadband. Zároveň s tím společnost zvýšila přenosové rychlosti, aniž by měnila ceny. Místo Mistral Home s rychlostí 128/96 kb/s nabízí UPC za 1080 korun měsíčně službu chello classic s rychlostí 256/96 kb/s. „Vzali jsme do úvahy finanční možnosti většiny našich zákazníků a jejich požadavky - za své peníze získat odpovídající kvalitu a mít k dispozici levný, výkonný internet za paušální cenu,“ vysvětluje Martin Vyklický, manažer projektu chello. V souvislosti se změnou názvu služby došlo ike změně koncovky e-mailové adresy, kterou uživatelé služby automaticky získávají. Místo @mistral.cz tak klienti firmy začali používat adresu @chello.cz. Ještě větší změnou prošel internet u konkurenční společnosti TESMedia/Intercable. Ta na začátku září potvrdila sloučení obou firem v jednu a přejmenovala se na Karneval. V souvislosti s tím také došlo ke změně názvu a parametrů internetového připojení pro domácnosti - TESnet se změnil na Turbo a podobně jako konkurence výrazně zrychlil přenos dat přes kabel. Místo „nejpomalejšího“ přenosu 200/100 kilobitů za sekundu nabízí Turbo pro připojení domácností rychlost 600/150 kb/s. Cena sice vzrostla z 999 korun na 1199, ale v případě společného objednání s programovou nabídkou Komplet (449 korun měsíčně) stojí Turbo opět 999 korun.

KABEL NENÍ VŠUDE

BRAND24

Podle oficiálních údajů České asociace kompetetivních komunikací (ČAKK), která sdružuje největší kabelové operátory v České republice, má takovéto připojení na internet přes třicet tisíc domácností a firem. Jak ale zdůrazňuje prezident ČAKK Zdeněk Vaníček, toto číslo bude pravděpodobně ještě o několik tisíc vyšší, vezmou-li se v úvahu další kabelové televize, jež nejsou členy asociace. Vysokorychlostní internet přes kabel má i své nevýhody, tou největší je nedostupnost připojení po celé republice, protože kabel nemá přiveden do svého domu každý. Problematická jsou v tomto ohledu především malá města a obce. Oproti tomu ve větších městech získává uživatel internetu možnost volby alespoň mezi ADSL a kabelem. Vzhledem ke stále trvajícím problémům s agregací a omezujícím datovým limitům u ADSL, význam internetu přes kabel do budoucna ještě poroste.

Vysokokapacitní připojení k internetu prostřednictví kabelu, kterým se jinak rozvádí televizní signál, má v Česku stále více příznivců. Podle posledních údajů si ho předplácí již přes třicet tisíc domácností a firem. Oproti ADSL má výhodu v neměnné rychlosti připojení - s rostoucím počtem klientů se totiž rychlost mění jen minimálně. Zájem o kabelový internet je stále větší, Česká asociace kompetetivních komunikací, která sdružuje největší kabelové operátory v Česku, eviduje více než sto nových připojení denně. Zákazníci tak mohou přes internet telefonovat, poslouchat on-line rádiové stanice, či sledovat internetové vysílání televizí, ale také hrát síťové hry a především rychle stahovat stovky megabitů dat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).