Menu Zavřít

Vysočina zveřejní systém inženýrských sítí

17. 3. 2008
Autor: Euro.cz

Kraj Vysočina plánuje na internetu vytvořit mapu, která zachytí uložení veškerých inženýrských sítí na jeho území, včetně kanalizací, vodovodů a plynovodů.

Rychlejší přístup k těmto informacím usnadní obcím i soukromým investorům přípravu stavebních akcí.

Náklady na vytvoření digitální technické mapy se odhadují od stovek tisíc korun do několika milionů. „Kraj se na tento projekt pokusí získat dotaci,“ říká krajský radní Jaroslav Hulák.

CONTENT24

„Z digitální mapy by se například dalo zjistit, kde se kříží vedení uložené v zemi s plánovanou stavbou, kde otevřít servisní výkop, kam sahá ochranné pásmo sdělovacího kabelu,“ přibližuje Hulák ideu projektu. Souhrnné a přehledné údaje by posloužily také při územním plánování. Užitečné by mohly být záchranářům, kteří by při haváriích rychle zjistili, kudy vedou elektrické kabely, plynovod či vodovod, a kde jsou jejich uzávěry.

Kraj, který bude koordinátorem projektu, již dokončil studii proveditelnosti a do léta vypíše výběrové řízení na dodavatele. Krajský úřad se asi bude starat také o průběžnou aktualizaci dat. O náklady se zřejmě podělí se sdružením uživatelů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).