Menu Zavřít

Vysočina a jih Moravy jsou bez evropských dotací

26. 8. 2010
Autor: profit

Vyplácení dotací z Evropské unie pro Vysočinu a Jihomoravský kraj bylo stopnuto. Rozhodl o tom Výbor Regionální rady Jihovýchod. Výbor zároveň až do 17. září nebude přijímat žádostí na nové projekty.

Autor: sxc.hu

Tento krok má být reakcí na nedávné rozhodnutí vlády o zrušení spolufinancování těchto projektů.„Rozhodnutí vlády Petra Nečase o škrtech v kofinancovaných projektech nepředcházela žádná diskuze, ani analýza, co to způsobí. To, co udělali, je paskvil, proto jsme se rozhodli vyplácení a přijímání dalších žádostí pozastavit,“ uvedl předseda Regionální rady Jihovýchod a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD).

Již ve středu se hejtmani mají s vládou sejít právě kvůli tomuto problému. Už nyní je prý jasné, že projekty, které nebudou schváleny vládou v návrhu rozpočtu pro rok 2011, bude se budou muset zaplatit z veřejných zdrojů.

„Znamenalo by to velké zatížení rozpočtů příjemců dotace, tedy krajů, měst a obcí,“ upozornil Hašek.

Pozastavené projekty se přitom týkají důležitých investic, například rozvoje dopravní infrastruktury, cestovního ruchu, či podpory veřejné služby regionálního významu.

Zastaví se rekonstrukce Třebíčského zámku

BRAND24

„Pokud by vláda odmítla od příštího roku přidávat 7,5 procenta na kofinancování, znamenalo by to u připravených projektů jen na Vysočině ztrátu asi 400 milionů korun.

Více na ParlamentníListy.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).