Výroba lupínků je věda

18. dubna 2005, 00:00 - (red)
18. dubna 2005, 00:00

MÍSTOPŘEDSEDA PŘEDSTAVENSTVA FIRMY INTERSNACK JIŘÍ PABIÁN: Vyrobit bramborový lupínek neboli chips vypadá na první pohled jednoduše. Ve skutečnosti však jde o velmi složitý proces. Také proto se společnost Intersnack, která lupínky v jihočeském Choustníku vyrábí, neobává konkurence.

MÍSTOPŘEDSEDA PŘEDSTAVENSTVA FIRMY INTERSNACK JIŘÍ PABIÁN: Vyrobit bramborový lupínek neboli chips vypadá na první pohled jednoduše. Ve skutečnosti však jde o velmi složitý proces. Také proto se společnost Intersnack, která lupínky v jihočeském Choustníku vyrábí, neobává konkurence. * Bohemia chips se staly pojmem. Kdy spatřily světlo světa? Naše historie sahá až do roku 1982, kdy byl v jihočeské obci Choustník založen společný podnik tamního zemědělského družstva. Už tenkrát si zákazníci začali zvykat na dnes zavedenou a osvědčenou značku Bohemia. Na činnost tohoto podniku navázala akciová společnost Intersnack. Společnost nadále sídlí v Choustníku, kde má také již zcela nový moderní výrobní závod. Původní výrobní kapacita se zmnohonásobila a neustálé investice do výrobního zařízení umožnily i získání významných exportních zakázek. Jen v regionu jižních Čech tak stále zaměstnáváme okolo dvou stovek kvalifikovaných pracovníků. * Intersnack vyrábí chipsy z českých brambor. Činíte tak především kvůli jejich kvalitě, nebo i proto, abyste podpořili české zemědělce? Kvalita českých brambor je tradičně velice dobrá. Kromě toho jsou tuzemské brambory ve srovnání s importovanými i velmi chutné. To je naše léty ověřená zkušenost. S českými zemědělci dlouhodobě spolupracujeme nejen jako s dodavateli, ale poskytujeme jim i poradenskou službu a společně s nimi se staráme o dlouhodobý rozvoj jejich hospodaření. To pokládáme za svou samozřejmou úlohu. * Českým zemědělcům pomáháte i nezanedbatelným exportem. Kde v zahraničí je o výrobky vaší společnosti největší zájem? V poslední době se nám podařilo získat opravdu velkou dlouhodobou zakázku na Slovensku. Kromě toho exportujeme také do Maďarska, Slovinska a některých dalších evropských zemí. V letošním roce tedy očekáváme celkový nárůst vývozu až na desetinásobek ve srovnání s rokem 2004. * Jak vlastně probíhá výroba bramborového lupínku? Vyrobit bramborový lupínek neboli chips vypadá na první pohled možná jednoduše. Opak je však pravdou. Jen velmi zjednodušeně řečeno: brambory se pečlivě vytřídí, omyjí a oloupou, pak se nakrájí na tenké plátky, aby byly lupínky křupavé. Před cestou do fritézy se ještě jednou důkladně opláchnou, aby se odstranil škrob na jejich povrchu. Poté projdou fritézou, kde se usmaží ve speciálním oleji. Pak se lupínky dále třídí a procházejí kořenícím bubnem, kde se rovnoměrně okoření. Ještě před balením jsou chipsy schlazeny, aby po zabalení byly sáčky pěkně nafouknuté. Pak se na balících automatech naváží a zabalí v ochranné atmosféře dusíku. Celý proces je nepřetržitě sledován počítačem i týmem laborantů a neustále vyhodnocován a korigován. * Vypadá to jako pořádná věda… Ano. V našem závodě se výrobou a zejména kontrolou kvality zabývá velké množství odborníků. Využíváme pochopitelně rozsáhlý komplex nejrůznějších přístrojů, čidel a softwaru. Měsíčně například provedeme více než 8000 laboratorních analýz. Výhodu máme jednak ve zmíněné dlouholeté zkušenosti, ale i v objemu výroby. V České republice je náš výrobní závod jediný, který je schopen vzhledem k investiční náročnosti a složité technologii zajistit nejvyšší kvalitu. * Jak kvalitu pozná spotřebitel? Nejlépe samozřejmě konzumací samotného výrobku. A také informacemi uvedenými na obalu. Na zadní straně sáčku s lupínky Bohemia stojí: „Usmaženo bez přepalování“. Pod tímto sdělením je podepsán docent Vladimír Filip z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Jedná se o jednu ze základních informací, kterou chceme konzumentům sdělit. Kvalitu potvrzuje i řada ocenění, které jsme získali. Splňujeme náročný standard jakosti ISO 9001. Nedávno jsme obdrželi i významný mezinárodní standard výrobců v potravinářství IFS. * Jaký olej používáte?

Během smažení se neustále přidává čerstvý kvalitní palmový olej, takže nemůže dojít k jeho přepalování. Způsob přidávání je právě jedním z tajemství úspěšného procesu. Ať už si otevřete sáček po jednom dnu, či po čtyřech měsících, pořád cítíte stejnou vůni a vnímáte stejnou chuť.

* Jak probíhá proces balení chipsů do sáčků? Je plně automatizovaný, opět poměrně náročný na technologii. Abychom si zajistili stabilní kvalitu, výrobky nebalíme v běžné atmosféře, ale pod dusíkem. Do balíčku vtlačíme inertní plyn dusík, který v podstatě zajišťuje, aby výrobek zůstal „čerstvý“ i za několik měsíců. Sáčky určené pro chipsy jsou vyráběny ze speciální metalizované folie, která dobře izoluje proti vlhkosti, kyslíku a působení světla. Naplněné sáčky opět kontrolujeme, zda jsou těsné a plné, pokud by byla zjištěna netěsnost, sáček je pochopitelně vytříděn a k zákazníkovi se nedostane. * Jste zavedenou značkou. Přesto: neobáváte se konkurence? V současné době není v České republice nikdo, kdo by mohl technologicky vyrobit stejně kvalitní bramborový lupínek. Dobrý podnik pak navíc z konkurence mít strach ani nesmí -musí být pro něj výzvou.  MGR. JIŘÍ PABIÁN**

(* 1966) Absolvoval přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy v Praze - obor biochemie. Po roce 1990 působil ve Spojených státech amerických a ve Velké Británii. Od té doby se také soustavně vzdělával v oblasti financí a managementu (Bankovní institut v Londýně, CIMA). Od roku 2000 působí ve společnosti Intersnack jako místopředseda představenstva.

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče