Menu Zavřít

Vyřizování účtů začíná

5. 11. 2009
Autor: Euro.cz

V Belgii půjde k soudu první spor týkající se investičního doporučení bankéřů

Belgií otřásá první velký případ, týkající se odpovědnosti bank za ztráty, které utrpěli střadatelé a drobní investoři během finančního kolapsu po pádu amerických investičních bank. V hlavní roli vystupuje belgická pobočka Citibank, kterou chce belgické státní zastupitelství jménem poškozených klientů žalovat o náhradu škody. Ve sporu jde o nezanedbatelnou sumu 128 milionů eur, tedy v přepočtu o více než tři miliardy korun.

Rozložení rizika Bruselské státní zastupitelství k případu zaujalo jednoznačné stanovisko: „Belgická pobočka Citibank nikdy neměla doporučovat kontroverzní aktiva Lehman Brothers svým klientům,“ tvrdí. Stejný názor má i ministr financí Didier Reynders. Pád investičního giganta Lehman Brothers způsobil finanční ztrátu více než čtyřem tisícovkám belgických klientů Citibank.
Státní zastupitelství chce případ postavit na domněnce, že banka se dostala do konfliktu zájmů: „Zjednodušeně řečeno, věděla o potenciálním vysokém riziku, avšak toto před klienty skryla za vysoký rating aktiv,“ argumentuje. Banka údajně instruovala své prodejce, aby zákazníky přesvědčovali k převodu svých úspor na aktiva s hlavičkou Lehman Brothers. „Citibank používala zavádějící reklamu a jiné triky, aby utajila skutečná rizika, návratnost kapitálu a záruky,“ uvádí belgický deník De Tijd, který se případu věnuje.
Celou kauzu pomohl rozpoutat poslanec belgického parlamentu Hans Bonte, který Citibank za její obchody s deriváty z amerických investičních bank dlouhodobě kritizoval. „Je skandální, že Citibank pokračovala v prodeji produktů Lehman Brothers i poté, co Američané sami o sobě prohlásili, že mají existenční potíže. Banka se tak zbavovala vlastních zásob toxických aktiv na úkor klientů, aniž jim sdělila, jak riskantní takový obchod je,“ tvrdí Bonte.

BRAND24

Dojemné příběhy Bonte, Reynders a další pomáhají medializovat příběhy ožebračených investorů, které opravdu zavánějí nepříliš férovými praktikami. Například majitelka restaurace Rity Huysmansová požaduje navrácení čtyřiceti tisíc eur, o něž údajně vinou banky přišla. „Měla jsem své peníze v Citibank na vkladovém účtu a oni mi řekli, že je mám použít k investici do BEL 20. Věděla jsem, že BEL 20 se skládá z akcií nejdůležitějších belgických společností. Až později jsem zjistila, že moje peníze do BEL 20 banka investovala prostřednictvím Lehman Brothers. Peníze byly proměněny z eur na dolary a tím pádem se dostaly mimo státní kontrolu,“ říká Huysmansová. Když se pak investorka pídila po tom, jak své peníze dostat zpět, Citibank jí odmítla dát jakékoliv záruky a odkázala ji na Lehman Brothers s tím, že odpovědnost je na nich.

Zvěsti nás nezajímají Citibank samozřejmě vystoupila s vlastní verzí příběhu. Podle ní jsou podstatná analytická data a ratingy. „Naše produkty a rozhodnutí nabízet finanční investice klientům jsou založeny vždy na oficiálním ratingu organizací jako například Standards & Poor’s, nikoliv na šeptandě a zvěstech kolujících po trhu. Banka Lehman Brothers měla pozitivní rating. Až do posledního dne, než se zhroutila, jsme neměli jediný důvod o ratingu pochybovat,“ říká Lars Seynaeve, manažer Citibank v Belgii.
Bonte přesto požaduje, aby banka své klienty odškodnila v plné výši. Zdůrazňuje, že bankéři o problémech s americkými hypotékami věděli dlouho dopředu, a přesto neupozornili investory na jakékoliv riziko. Belgický ministr obchodu Vincent Van Quickenborne se k poslanci připojil s výzvou, aby Citibank nenechala dospět spor až k soudu a „projevila vůli se dohodnout“. Připomněl také, že nařídil vyšetřování způsobu, jakým Citibank nabízela aktiva s hlavičkou Lehman Brothers klientům, už minulý rok v prosinci. Po dvanácti měsících neveřejného vyšetřování kauza půjde s největší pravděpodobností letos v prosinci k soudu, neboť banka si za svým názorem stojí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).