Menu Zavřít

Vyřeší se problémy změnou hypoték?

2. 12. 2008
Autor: Euro.cz

Plány věřitelů na pomoc zoufalým vlastníkům...

Celý podtitul: Plány věřitelů na pomoc zoufalým vlastníkům nemovitostí pravděpodobně nedokáží zastavit další vlnu vyvlastňování

Všeobecné snahy o modifikaci hypoték a odvrácení vlny konfiskací znějí skvěle. Banka JPMorgan Chase informuje o 400 tisících zákazníků v ohrožení. Agentury Fannie Mae a Freddie Mac zmrazily konfiskace do roku 2009. Asi 500 tisíc zoufalých dlužníků Citigroup by mohlo počítat s pomocí během nadcházejících šesti měsíců. Avšak i když banky budou plnit své sliby, nemusejí být zmíněné iniciativy univerzálním lékem na potíže trhu nemovitostí.
Podle státních představitelů a federálních agentur ohlásila během posledních několika týdnů značná část největších věřitelů v odvětví návrhy na přepracování špatných hypoték. V plánu je snížení sazeb, odložení splatnosti jistiny či prodloužení doby splácení, což má všechno přispět nejen ke snížení měsíčních splátek, ale také zajistit, že lidem zůstane střecha nad hlavou. Žádné další kroky ale navrženy nejsou. Soukromé a veřejné programy tedy pomohou dohromady dvěma milionům vlastníků nemovitostí, což je však méně než čtvrtina dlužníků, kterým podle odhadů bude v roce 2010 hrozit konfiskace. Tyto údaje se mohou ještě zvýšit v případě, že nezaměstnanost, která se nyní pohybuje kolem 6,5 procenta, poskočí až na osm procent.
Nicméně, všichni dlužníci by neměli být zachráněni. Nějaké konfiskace jsou důležité, aby lidem připomínaly, že nikdy nesmějí zapomenout na to, že splácení úvěru je na prvním místě. Pomoci se pravděpodobně nedočkají spekulanti s nemovitostmi, jednotlivci, kteří zakoupili druhou nebo třetí nemovitost, a nespolehliví dlužníci.
Nehledě na nevyhnutelnost očisty nejsou vyhlídky dobré. I kdyby se bankám podařilo odvrátit celé dva miliony konfiskací, stále zůstane počet vlastníků nemovitostí, kteří každoročně nesplatí závazky, čtyřikrát vyšší než na začátku této dekády. Je obtížné stabilizovat ceny nemovitostí, když počet dlužníků neschopných splácet láme rekordy. Uvedené programy „jsou jen kapkou v moři,“ říká John H. Maher z konzultační společnosti LECG.
Nehledě na velkolepá gesta se banky potýkají s překážkami při hromadném přepracovávání úvěrů. Věřitelé mohou poměrně jednoduše revidovat hypotéky, které evidují v účetních knihách, často však nemají pověření k tomu, aby pozměnili podmínky těch úvěrů, které prodali investorům v podobě cenných papírů jištěných hypotékami.
Soudní spory by se mohly rozhořet velmi brzy. BusinessWeek zjistil, že se významná finanční společnost chystá zahájit počátkem prosince soudní řízení proti jedné z největších bank v zemi kvůli programu na modifikaci úvěrů. Finanční společnost tvrdí, že banka nebude kompenzovat ztráty ze snížených plateb za poskytnuté hypotéky a přesune je místo toho na investory.
Bankám také může nějakou dobu trvat, než se jejich programy rozjedou naplno. Podívejme se na AIG Federal Savings Bank. Na základě dohody z roku 2007 s patřičným regulačním orgánem, tedy s Úřadem pro dohled nad spořitelnami, musela tato společnost ze skupiny AIG kvůli bezohledným praktikám poskytování úvěrů vyčlenit 178 milionů dolarů na pomoc svým dlužníkům. O osmnáct měsíců později spořitelna vrátila pouze na poplatcích 48,4 milionu dolarů, vyplývá z údajů regulačního orgánu. AIG Federal Savings také omezila celkový rozsah svého programu o 53 milionů dolarů, čímž na modifikaci úvěrů ponechala jen 76,6 milionu dolarů.
Banka nezveřejňuje, kolik hypoték dosud změnila, pokud vůbec nějaké skutečně přepracovala. „AIG Federal Savings Bank (a její přidružené organizace) poskytly pomoc tisícům zákazníků v souladu s podmínkami dohody [s regulačním úřadem],“ uvádí mluvčí AIG. Úřad pro dohled nad spořitelnami prohlašuje, že program běží.

Množství recidivistů Neexistují žádné záruky, že se dlužníci, kteří jsou nyní v úzkých a získají nový úvěr, opět nestanou potížisty. Většina z nových plánů počítá s tím, že splátka hypotéky nesmí přesáhnout 38 nebo 40 procent čistého měsíčního příjmu vlastníka nemovitosti. To však stále výrazně překračuje standard, který činí 28 procent, - a věřitelé mají tendenci na vysoké splátky rezignovat. Podle údajů Lender Processing Services, floridské společnosti specializující se na vyřizování úvěrů, hovoří zkušenosti o tom, že téměř polovina dlužníků, kterým byly hypotéky modifikovány, po několika pravidelných splátkách znova spadne do potíží.
Mluvčí společnosti JPMorgan poznamenává, že mezi 400 tisíci dlužníky, u nichž se uvažuje o změně současného úvěru v rámci nového bankovního programu, je přibližně 40 tisíc těch, kterým během posledních dvou let banka již minimálně jednou pomoc poskytla. Mark Flemming, hlavní ekonom poradenské firmy v oblasti hypoték First American CoreLogic, dodává: „Programy na modifikaci hypoték se vyznačují vysokou mírou recidivity.“ Kocovina z krachu na trhu nemovitostí bude podle všeho ještě nějaký čas trvat.

BOX
2 miliony Počet úvěrů na bydlení, které by věřitelé mohli přepracovat na základě nového modifikačního plánu
Pramen: BusinessWeek

BRAND24

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Edita Jiráková

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).