Menu Zavřít

Výpověď z nájmu bez důvodu majitelé vítají

16. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Výpověď z nájmu bez udání důvodu, kterou ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil nevylučuje ze zařazení do připravovaného občanského zákoníku, vítají představitelé majitelů domů.

Naproti tomu zástupci nájemníků ho vnímají silně negativně. Vyplývá to z vyjádření obou stran. Pro přijetí této úpravy není uvnitř vládní koalice ani ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek.

CONTENT24

O návrhu včlenit do připravovaného občanského zákoníku možnost výpovědi z nájmu bez udání důvodu informoval ministr Pospíšil s tím, že o něm ještě bude jednat koalice. Návrh by měl obsahovat dvouletou výpovědní lhůtu, která by podle předkladatelů měla zajistit dostatečnou lhůtu na to, aby si každý našel jiné bydlení. Proti takovéto úpravě nájemních vztahů se již dříve postavila opoziční sociální demokracie.

Opačný postoj než nájemníci zaujalo Občanské sdružení majitelů domů. „Změna je nezbytně nutná, protože jinak by stát riskoval, že bude muset zaplatit majitelům domů velké částky,“ řekl předseda sdružení Tomislav Šimeček. Riziko pro stát by podle něj vyplývalo z toho, že by tím dále porušoval ustanovení Listiny základních práv a svobod o nakládání s vlastnictvím.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).