Menu Zavřít

Výpověď dohodou zákoník práce nezná

19. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Náš zaměstnanec hrubě porušil kázeň na pracovišti a po upozornění raději sepsal výpověď dohodou, aby od nás nedostal výpověď za hrubé porušení kázně. Na výpovědi je podpis zaměstnavatele, ale podpis zaměstnance chybí. Je tato výpověď platná, nebo ji mám právo nebrat vážně z důvodu neplatnosti chybějícího podpisu zaměstnance?

Náš zaměstnanec hrubě porušil kázeň na pracovišti a po upozornění raději sepsal výpověď dohodou, aby od nás nedostal výpověď za hrubé porušení kázně. Na výpovědi je podpis zaměstnavatele, ale podpis zaměstnance chybí. Je tato výpověď platná, nebo ji mám právo nebrat vážně z důvodu neplatnosti chybějícího podpisu zaměstnance? Termín „výpověď dohodou“ zákoník práce nezná. Buď se jedná o výpověď (projev vůle ze strany zaměstnance nebo zaměstnavatele, k němuž není nutný souhlas druhé strany), nebo naopak o dohodu (oboustranný souhlas).

K platnosti výpovědi tedy postačí, když ji podepíše ten, kdo výpověď podává. (Na vaší otázce je absurdní, že jste výpověď podanou zaměstnancem podepisovali vy jako zaměstnavatel, zatímco zaměstnanec ji nepodepsal…) Naopak u dohody je nutný podpis obou stran. Zatímco u výpovědi běží klasická výpovědní doba, u dohody si lze určit jiný termín, třeba i okamžitý.

Kvůli hrubému porušení pracovní kázně můžete dát zaměstnanci okamžitou výpověď. Povinnou součástí je uvedení důvodu. Jako prevenci pro pozdější spory doporučujeme získat co nejvíce svědků negativního chování zaměstnance.

Pokud vás však zaměstnanec předběhl a podal výpověď sám, dochází k zajímavé situaci. Obecně je totiž pro zaměstnance „výhodnější“ výpověď dostat, než ji sám podat. Podá-li ji sám, platí sice také výpovědní lhůta, nemá však nárok na odstupné. Navíc výpověď, která byla doručena druhému účastníku, může být odvolána pouze s jeho souhlasem. Jestliže tedy zaměstnanec sám podal výpověď, je zbytečné zkoušet ji „přebíjet“ vámi podanou výpovědí, zvláště je-li to pro vás finančně výhodnější.

Jiná situace však nastává ve vašem případě, kdy výpověď podaná zaměstnancem má spekulativní charakter a jejím cílem je udržení si místa a mzdy ještě po dalších několik týdnů. V takovém případě se domnívám, že ji můžete „přebít“ okamžitou výpovědí kvůli hrubému porušení pracovní kázně.

BRAND24

Současný zákoník práce totiž nijak neomezuje její podání pro případ, že by již sám zaměstnanec podal výpověď. Stačí vám pouze dodržet ustanovení, podle něhož lze okamžitou výpověď dát pouze do dvou měsíců ode dne, kdy jste se jako zaměstnavatel o hrubém porušení pracovní kázně (důvodu k okamžitému zrušení pracovního poměru) dověděli.

Mgr. Zdeněk Bauer, právník

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).