Menu Zavřít

Výnosy penzijních fondů jen těsně porazí inflaci

4. 3. 2011
Autor: profit

Polovina penzijních fondů zažila loni žně a výrazně zvýšila zisky. Klienti se však na výraznější zhodnocení vložených peněz těšit nemohou.

Foto: Profimedia.cz

Ani enormní růst zisků českých penzijních fondů za minulý rok jejich klientům nezajistí lepší v průměru dvouprocentní zhodnocení jejich peněz. Penzijní fond České spořitelny ohlásil růst zisku oproti roku 2009 o 76 procent na 807 milionů korun.

Největší penzijní fond v Česku, Penzijní fond České pojišťovny, se pochlubil dokonce rekordním ziskem 1,15 miliardy korun. Nárůst ve srovnání s výsledkem za rok 2009 činil 86 procent. Tyto zisky budou stačit na to, aby se klientské vklady zhodnotily zhruba o dvě procenta. Inflaci tak porazí jen o 0,5 procentního bodu.

Lepší to nebude ani v jiných penzijních fondech, odhaduje server Produktovelisty.cz. Zhodnocení za rok 2010 by se mělo pohybovat od 1 do 2,2 procenta. Výjimkou by měl být Penzijní fond Allianz, od něhož se čeká výnos na úrovni 3 procent. Pod tuto hranici výnos Allianz PF nikdy v historii neklesl. Přestože za loňský rok tento fond vydělal „jen“ o 24 procent více než v roce 2009.

V průměru se očekává, že penzijní fondy zhodnotí prostředky účastníků o 1,9 procenta, což bude o 0,4 procentního bodu nad loňskou inflací. Nízká výnosnost je dána především složením portfolia. V průměru drží penzijní fondy 84 procent prostředků ve státních dluhopisech. V akciích, které by mohly slibovat rychlejší růst, drží fondy v průměru jen 0,8 procenta klientských prostředků.

Penzijní fond rozděluje nejméně 85 procent, maximálně 95 procent zisku. Většinou mezi klienty rozdělí 85 procent zisku, 5 procent fondy pošlou do rezervního fondu a 10 procent si mohou ponechat akcionáři. Ti však v době, kdy hodnota aktiv meziročně poklesne, musí ztrátu dorovnat ze svých peněz. O konečné výši rozděleného zisku a tedy i výnosu pro klientu fondy rozhodují na jarních valných hromadách.

BRAND24

Dvouprocentní zhodnocení dělá podle zástupců penzijních fondů spolu se státním příspěvkem z penzijního připojištění jeden z nejatraktivnějších produktů na trhu. Pokud jde o počet klientů, lze s touto interpretací souhlasit. Nyní má penzijní připojištění 4,6 milionu Čechů, což je více než 80 procent pracující populace.

Nicméně výše majetku přepočtená na jednoho klienta je mizivá. Zvlášť pokud by penzijní připojištění mělo plnit funkci doplňku ke státnímu důchodu. V průměru na jednoho klienta penzijního připojištění připadá 47 tisíc korun. Podle zkušeností penzijních fondů však výrazně rostou klientské příspěvky v době, kdy do odchodu do důchodu zbývá klientům už jen několik let.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).