Menu Zavřít

Vylepšete si mobil o nové možnosti

5. 9. 2005
Autor: Euro.cz

PŘÍSLUŠENSTVÍ Nákupem mobilního telefonu nic nekončí, ale naopak začíná. Můžete do něj totiž ještě investovat další peníze a telefon vylepšit. Objevíte tak jeho nové funkce a možnosti. Solární nabíječka, pouzdra, datové kabely, svítící nálepky, stojánky, šňůrky, klávesnice.

PŘÍSLUŠENSTVÍ Nákupem mobilního telefonu nic nekončí, ale naopak začíná. Můžete do něj totiž ještě investovat další peníze a telefon vylepšit. Objevíte tak jeho nové funkce a možnosti.

Solární nabíječka, pouzdra, datové kabely, svítící nálepky, stojánky, šňůrky, klávesnice. To všechno a ještě další věci se dají přikoupit k mobilnímu telefonu. Některé věci mají jen módní charakter a nemají žádnou užitnou hodnotu. Jiné naopak dokáží používání mobilu výrazně vylepšit a dodat mu další rozmě.

Ke zbytečnostem rozhodně patří nejrůznější svíticí a blikající nálepky. Při příchozím hovoru nebo textové zprávě se diody na nálepce rozblikají. Kdysi, když ještě většina mobilů nebyla s vibračním zvoněním, měla taková samolepka praktický význam. Dnes už v tichém módu stačí mít zapnuté vibrace. Dokonce se kdysi nabízely i samolepky, které měly podle tvrzení prodejce snižovat nebezpečné záření mobilů a chránit tak lidské zdraví. Brzy se ale přišlo na to, že to je nesmysl a nálepky musely být staženy z prodeje. Do podobné kategorie ještě patří 3D nálepky na displej nebo výměnné kryty. Praktický význam mají naopak nejrůznější obaly na mobily. Nevhodné jsou levné obaly z koženky a průhledné umělé hmoty. V takovém obalu se pak sráží voda a mobil z vlhkosti může zkorodovat a výrazně se tak zkrátí jeho životnost. Lepší jsou pouzdra celokožená nebo ve tvaru gumových proužků, do kterých se mobil zavěsí a nosí se na krku. V nich se voda nesráží. Pro veliké mobily se dokonce dělají speciální pouzdra k zavěšení na tělo, podobně jako pouzdra na pistoli.

Pro mobilní šílence, kteří mají více SIM karet než mobilů, se zase dají sehnat kryty na mobilní telefon se sloty pro více SIM karet. Při jejich výměně není nutné rozebrat mobil, ale stačí ho jen vypnout/zapnout a při startu mobilu vybrat k telefonování jinou SIM.

KOMUNIKACE S POČÍTAČEM Zajímavou funkcí mobilů je jejich schopnost práce s počítačem. Ke PC se dá mobil připojit třemi způsoby -kabelem, infračerveným portem a přes takzvaný bluetooth. Infračervený port (IrDA) má dneska většina mobilů, ovšem zase chybí u většiny stolních počítačů, zatímco u notebooků patří ke standardu. Přídavný IrDA se dá přikoupit v každé prodejně počítačů. S bluetooth je to podobné, je sice méně rozšířené než IrDA, ale zase má větší dosah a rychlejší přenos informací. Kabel se dá připojit k většině počítačů, ale zase není běžnou součástí mobilů. Dá se však přikoupit ať už v prodejnách s originálním příslušenstvím, nebo od různých nadšenců. Jejich výrobky mají občas i lepší funkčnost než originály - dokáží třeba současně mobil nabíjet a propojit s počítačem, což některé originální kabely nedovedou. Použitím neoriginálního příslušenství ovšem ztrácíte nárok na záruku. Propojením mobilu s počítačem můžete zálohovat všechna data z mobilu do počítače. Důležité je zálohovat telefonní seznam. Jeho ztráta vadí lidem podle průzkumů více, než ztráta samotného telefonního přístroje. Kromě telefonního seznamu se u lepších mobilních telefonů dají s počítačem synchronizovat i kompletní kontaktní údaje nebo obsah diáře. Pokud spojíte mobil se stolním počítačem nebo notebookem, můžete se připojit na internet prakticky na libovolném místě v Česku. Podmínkou pouze je, aby měl mobil integrovaný modem (zjistíte to v manuálu mobilu) a abyste měli povolené datové přenosy na vaší SIM kartě. NABÍJEJTE KDEKOLI**

Mobil bez energie je k ničemu. Jenomže jak mu zaručit neustále nabitou baterii? Možností je několik. Tradiční nabíječky pro celou rodinu může třeba nahradit jediná nabíječka s univerzálním konektorem - není pak potřeba brát na dovolenou několik nabíječek, ale jen jednu.

BRAND24

Nabíjet se dá dokonce i bez elektrických zásuvek. Ke koupi jich je několik modelů, je to však jen nouzové řešení, neboť nabíjení trvá velmi dlouho. Cena takové nabíječky se pohybuje kolem 1200 korun.

Lepším řešením mohou být ruční nabíječky, které vyrábějí proud otáčením klikou. Je to sice únavnější nabíjení, ale výsledek je jistější. Cena se pohybuje kolem několika málo stokorun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).