Menu Zavřít

Vykasejte záclony, vyměňte žárovky

27. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Firmy objevily nový lukrativní obor a radí svým spotřebitelům, jak ušetřit

Naučíme vás šetřit, vzkázaly zhruba před třemi týdny svým odběratelům energetické firmy ČEZ, E.ON a RWE Transgas. Společnosti v rozmezí několika dní zveřejnily nezávisle na sobě programy, jak chtějí v Česku podpořit efektivnější využívání energií. Začala další fáze konkurenčního boje o odběratele.

Domy, průmysl a doprava.

„Největších úspor lze dosáhnout u rodinných domů, administrativních budov a v dopravě,“ tvrdí člen představenstva RWE Transgas Milan Kajtman. Firma, která ovládá tuzemský trh se zemním plynem, se rozhodla spustit poradenství pro všechny kategorie odběratelů, počínaje těmi největšími a konče domácnostmi. Navíc chce do některých projektů investovat vlastní prostředky. „Při současném trendu rostoucích cen ukážeme zákazníkům, jak snížit výdaje za energie,“ tvrdí Kajtman. I tady však platí známé heslo „nechci úspory zadarmo“. RWE Transgas totiž považuje oblast šetření s energiemi za významnou obchodní příležitost. To dokládají i údaje, které zveřejnila Evropská komise. Celkový potenciál úspor energií by měl do roku 2020 v rodinných domech dosáhnout 27, v administrativních budovách 30, v dopravě 26 a ve výrobním průmyslu 25 procent. „V budoucnu proto budeme ještě intenzivněji než dosud spojovat prodej zemního plynu s nabídkami služeb ku prospěchu zákazníků,“ dodal Kajtman. Vedení firmy předpokládá, že pokles příjmů z prodeje plynu nahradí právě tržby za pomoc, která je spojená s úsporami energií. Skupina RWE nabízí velkým zákazníkům služby určené pro sledování nebo úsporu nákladů, třeba energetický kontroling. Středně velkým odběratelům chce radit kromě jiného v tom, jak ekologicky a efektivně vytápět novostavby. Pro drobné odběratele, především domácnosti, zase v rámci informační kampaně nabízí několik typů, jak šetřit při používání zemního plynu - například zkrácením záclon lze ušetřit až šest procent odběru a uspořit lze také posunutím nábytku od topných těles.

Kotelny a autobusy.

Tím však plány skupiny RWE v Česku nekončí. Firma chce investovat do výstavby kotelen, které budou kromě tepla vyrábět i elektřinu. „Taková kogenerační jednotka se vyplatí především menším odběratelů, jako jsou školy, obecní úřady či bytového domy,“ tvrdí Kajtman. Jedno takové zařízení vyjde zhruba na pět až deset milionů korun a návratnost investice se pohybuje v rozmezí sedmi až jedenácti let. RWE chce do této oblasti investovat stovky milionů korun, zároveň však počítá s tím, že stavbu kotelen bude financovat částečně i z fondů Evropské unie. „Další významnou oblastí, kterou budeme využívat, je podpora spotřeby zemního plynu v dopravě,“ nastínil další plány Kajtman. Firma chce městům a obcím finančně přispívat i na plynofikaci vozových parků a vozů hromadné dopravy. Součástí projektu je i budování plnících stanic na stlačený zemní plyn (CNG). „Zavázali jsme se, že do roku 2020 postavíme sto takových stanic. Náklady na jedno zařízení se v průměru pohybují kolem patnácti milionů korun,“ vysvětlil Kajtman. V Česku je nyní provozováno 500 CNG automobilů, z toho 165 autobusů městské hromadné dopravy. Proti běžným motorům, které spotřebovávají naftu či benzin, je provoz na zemní plyn až o polovinu úspornější. Je nutné však počítat s vyššími pořizovacími náklady. Německý RWE rozjel „osvětovou“ kampaň po celé Evropě, nejen v Česku. Jen letos chce skupina takto vynaložit celkem 150 milionů eur.

Konkurence nespí.

Podobnou agitaci jako konkurenční RWE rozjela pod heslem Posviťte si na úspory i elektrárenská firma ČEZ. „Cílem kampaně je upozornit na možnost optimalizace spotřeby elektřiny. Nemůžeme ovlivnit samotnou cenu, protože ji tvoří trh, ale můžeme poradit, jak energii uspořit a ušetřit peníze,“ uvedl ČEZ v prohlášení. Firma rozjíždí poradenství, jak nejlépe snížit spotřebu energií. „Od správného zateplení domu nebo využívání tepelných čerpadel, přes ohřev teplé užitkové vody až po správnou regulaci vytápění nebo uvážený nákup spotřebičů,“ tvrdí energetici.

Zateplit a ušetřit.

ČEZ chce radit spotřebitelům nejen během road show po 28 větších městech, ale souhrnné informace zveřejnil i na svých internetových stránkách. Zde se mohou úspor chtiví odběratelé například dozvědět, jak za pomoci správného zateplení objektu ušetřit až 60 procent nákladů na vytápění. Jen pro informaci, střechou domu odejde 25 až 30, okny dvanáct až 25, stěnami až 35 a podlahou až patnáct procent tepla. Další oblastí, ve které se firma zaměřuje na úspory, je osvětlení. ČEZ rovněž tvrdí, že správným výběrem osvětlení lze omezit náklady v této oblasti až o 80 procent, třeba výměnou obyčejných žárovek za kompaktní zářivky. Dalších úspor elektřiny v řádech desítek procent lze dosáhnout i výběrem vhodných elektrospotřebičů či správným ohřevem vody a větráním místností. Proč se firma rozhodla podporovat energetické úspory, platí-li rovnice, že čím více prodá elektřiny, tím více vydělá? ČEZ to vysvětluje následovně: „Důvodem pro podporu úsporných opatření je přirozená péče o produkt, jehož výroba stála značné úsilí. Energetika vždy patřila k odvětvím, v nichž se uplatňovala velmi silná stavovská čest a vztah k řemeslu. Nehospodárné nakládání s výrobkem špičkových parametrů nemůže potěšit žádného energetika.“ Ekonomové oslovení týdeníkem EURO sice snahy ČEZ v sektoru úspor chválí, zároveň se však shodují, že jde o pokračování konkurenčního boje, tedy snahu, jak rozšířit svoji nabídku služeb a přesvědčit odběratele, aby neodešli ke konkurenci.

Nejdříve spotřebiče.

Do boje o klienty vyrazila i německá společnost E.ON, největší konkurent ČEZ v tuzemsku. E.ON nabízí v rámci kampaně EnergiePlus+ cenově výhodné a zároveň energeticky úsporné elektrospotřebiče. „Je velmi nepříjemné, že musíme stále zdražovat. Proto chceme našim zákazníkům nabídnout alternativu a ukázat, že nechceme jen vydělávat,“ upozornil mluvčí firmy Vladimír Vácha. E.ON nabízí lidem až do konce listopadu úsporné pračky, myčky, chladničky a plynové kotle se slevou sedmnáct až 28 procent. Při jejich nákupu se u smluvních prodejců stačí prokázat fakturou za elektřinu vystavenou E.ON. Proč zrovna elektrospotřebiče? Firma tvrdí, že desetiletý provoz pět let staré ledničky přijde zhruba na 25 tisíc korun. Naopak u zmíněného spotřebiče typu A+ vyjde desetiletý provoz asi na 8,5 tisíce korun. „I když k tomu připočítáte pořizovací cenu nové úsporné ledničky zhruba deset tisíc korun, stále jste ještě ušetřili 6,5 tisíce,“ uvádí v prohlášení E.ON.

BRAND24

Unie chce úspory.

Na úspory ve spotřebě energií v posledních letech „tlačí“ Evropská unie. Jejich spotřeba totiž výrazně roste. Jen v Evropě bude během příštích dvaceti let nutné investovat zhruba bilion eur, aby bylo možné vyhovět očekávané rostoucí poptávce po energii a nahradit stárnoucí infrastrukturu. Nebude-li EU schopná zvýšit konkurenceschopnost v energiích z vlastních zdrojů, její energetická závislost na dovozech vzroste v následujících dvaceti třiceti letech až na 70 procent, především v případě zemního plynu a ropy. Kromě hledání nových zdrojů je jedním ze způsobů, jak nárůstu závislosti zabránit, efektivnější využití energií, tedy úspory. Možnosti v poslední zmíněné oblasti jsou obrovské. Evropskou unii stojí ročně neefektivní využívání energií více než sto miliard eur.

Box:
Nejvíc v Česku
Elektrárenská společnost ČEZ je nejen největším tuzemským producentem elektřiny, ale i jejím největším spotřebitelem. Loni firma spotřebovala 4,99 terawatthodiny proudu, za což zaplatila zhruba 90 milionů korun. Vztaženo k roční produkci 62,012 terawatthodiny představuje vlastní firemní spotřeba asi osm procent. „Největší díl, kvůli kterému jsme i největším spotřebitelem elektřiny v České republice - stejně jako každý jiný elektrárenský provozovatel v zahraničí -, představuje vlastní spotřeba elektráren,“ upozornila mluvčí ČEZ Eva Nováková. Elektrárny v provozu napájejí vlastní produkcí kromě jiného turbínu, kotelnu, přísun paliva, čerpadla a kouřové ventilátory. „Nesrovnatelně nižší část tvoří spotřeba společností Skupiny ČEZ mimo areály elektráren. V loňském roce dosáhla spotřeba z pohledu koncové dodávky z hladiny nízkého napětí 0,62 a z té vysokého 0,11 terawatthodiny,“ vysvětlila Nováková. A také upozornila, že se ČEZ dlouhodobě snaží snížit spotřebu elektřiny, kterou použije při její výrobě. „Pokles je však třeba sledovat úměrně k vyrobenému množství. Za posledních pět let jsme snížili tuto spotřebu o osm procent,“ upozornila mluvčí. Další významné úspory by měla přinést i modernizace výrobní základny Skupiny ČEZ. „Vnitřní spotřeba elektřiny vzhledem k očekávanému nárůstu výroby pravděpodobně o něco stoupne, relativně však zůstane na podobné úrovni jako letos. S ohledem na předpokládaný růst trhu a reálně nižší spotřebu v prvních měsících tohoto roku (teplá zima) očekáváme, že v roce 2007 bude zhruba o dvě procenta nižší než v loňském roce,“ dodala Nováková. Největší díl elektřiny odebírá ČEZ sám od sebe. V řádu jednotek procent se jeho spotřebě podílejí i dodávky od konkurenčních společností Pražská energetika a E.ON.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).