Menu Zavřít

Vyjetej olej už pít můžete

12. 3. 2007
Autor: Euro.cz

PRÁŠKY PROTI KOCOVINĚ První kouzelné prášky proti opilosti vyvinula ruská tajná služba KGB pro své agenty. Dnes si je může koupit kdokoliv. Trh v poslední době zaplavilo hned několik konkurenčních pilulek. Je mezi nimi i český patent, který dobývá svět. Ten vyjetej olej jsem neměl pít!

PRÁŠKY PROTI KOCOVINĚ První kouzelné prášky proti opilosti vyvinula ruská tajná služba KGB pro své agenty. Dnes si je může koupit kdokoliv. Trh v poslední době zaplavilo hned několik konkurenčních pilulek. Je mezi nimi i český patent, který dobývá svět.

Ten vyjetej olej jsem neměl pít! Touto nezapomenutelnou větou žehrá ve filmu Slavnosti sněženek na svou těžkou kocovinu opilec, kterého ztvárnil herec Rudolf Hrušínský. Veze se na vozíku domů zničený celonoční pijatikou a zoufalé oči prozrazují, co by za to dal, kdyby jen ta hlava tolik netřeštila.

Výrobci doplňků stravy se dovtípili, že by za to lidé dali hodně. Konkrétně miliardy. Uvedená filmové scéna je jistě přehnanou karikaturou kocoviny, podobné neblahé následky pití alkoholu si ale občas protrpí skoro každý. Jde pak o natolik trudný zážitek, že mu příště člověk rád zkusí předejít. Na tom je postaven relativně nový obchod s antialkoholovými pilulkami, který během tří čtyř let vylétl do miliardových obratů.

ZA VŠÍM HLEDEJ KGB

Původní výzkum v oblasti antialkoholových pilulek je jakýmsi pohrobkem studené války. Byla to totiž ruská tajná služba KGB, jež vyvinula látku, která umožnila agentům zůstat při smyslech i po konzumaci tvrdého alkoholu. Protějšek se opil, prozradil nějaké to státní tajemství a agent si mohl bez problému všechno zapamatovat a zaznamenat.

V době kapitalismu si ale zázračné pilulky našly nakonec ryze komerční využití. Když lze vydělat na práškách podporujících erekci nebo spánek, proč nenabídnout spotřebiteli také štít pro bezstarostné popíjení alkoholu? Na trh tak vtrhnul přípravek Antip RU-21. Do ruských obchodů byl uveden v roce 2000. O tři roky později dobyl Ameriku, což bylo vlastně vždycky cílem KGB. Dějinnou ironii navíc umocňuje i to, že veškerá práva na „KGB tabletu“ dnes vlastní americká firma Spirit Sciences. Původ u tajné služby dokonce distributor naopak chytře marketingově využívá. Maskotem přípravku je tak uniformovaný důstojník ruské tajné policie a zmínka o KGB je v každém reklamním sloganu. Výrobek tím dostává atraktivní image tajemného vědeckého preparátu jak z filmů o Jamesi Bondovi.

Přípravek doputoval i do České republiky, jeho cena začíná zhruba na 130 korunách za balení s šesti tabletami. Prodává se především po internetu. Podle distributora mají pilulky zabránit poškození důležitých orgánů, tlumit opilost a předejít následnému bolení hlavy či žaludku.

Neznamená to ale, že se konzument neopije. Přípravek ovšem eliminuje toxické látky.

KOUZELNÁ PILULKA Z HRADECKÉ UNVERZITY

Na trhu se ale začaly objevovat i další podobné výrobky. Jde například o dva příbuzné preparáty Drinkchaser či Prevento. Pilulky Kudzu Extract jsou zase založeny na výtažku z kořene kudzu a vycházejí z jeho vlastností, které znaly již starověkké orientální kultury. Úkolem těchto pilulek není ani tak potlačit kocovinu, ale rovnou utlumit celkovou chuť člověka na alkohol.

Do souboje o srdce, respektive játra spotřebitelů nakonec přispěchali se svým receptem i Češi. Tuzemský preparát se jmenuje Anti Ethanol 07. Vyvinul ho před několika lety tým profesora Luďka Jahodáře na katedře farmaceutické botaniky a ekologie Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Tableta je založena na výtažcích z přírodních zdrojů, například z vinné révy nebo z plodů datlovníku.

Anti Ethanol byl patentován a vzal útokem domácí i zahraniční trhy. „Jen v Česku se ho prodalo již 2,7 milionu kusů,“ říká Filip Fary, ředitel společnosti PharmaTrade AG, která tabletky distribuuje. „Přípravek se přitom prodává ještě v dalších 13 zemích,“ dodává Fary.

Na domácím trhu se cena drží zhruba na úrovni 200 korun za balení s deseti tabletami, přičemž před požitím alkoholu je potřeba vzít si naráz hned dvě pilulky.

RADĚJI TABLETKU NEŽ RUČNÍK NA HLAVU

Poptávka po antialkoholových preparátech v Česku nyní strmě stoupá. Jan Kulich z farmaceutické distribuční společnosti v Hradci Králové odhaduje, že například loni dosáhl meziroční nárůst prodeje Anti Ethanolu zhruba dvaceti procent. Největší poptávka je koncem roku, kdy se zvyšuje počet společenských akcí, jakými jsou vánoční nebo silvestrovské večírky. „V závěru roku zaznamenáváme ve srovnání se standardními měsíci dokonce více než stoprocentní zvýšení prodeje,“ uvádí Kulich. „Odbyt antialkoholových prášků se ale postupně zvyšuje i v běžném období. Lidé zřejmě zjistili, že je lepší si koupit tabletku než druhý den po večírku proležet v posteli s mokrým ručníkem na čele,“ říká pracovnice lékárny v centru Prahy. Ta zároveň podotýká, že poptávka po přípravcích mírnících kocovinu je také mezi zahraničními turisty.

Že mnozí lidé upotřebí prášky i během roku, to potvrzuje třeba milovník pražských hospůdek David Vacek. „S kamarády si dávku pilulek vezmeme pokaždé, když víme, že ty piva nebudou jen dvě,“ usmívá se Vacek. „Díky práškům se vydržím déle bavit a mám dobrou náladu. Druhý den mi není špatně a můžu normálně pracovat,“ pochvaluje si. „Možná si to ale všechno uvnitř své psychiky sám také tak trošku namlouvám,“ přiznává ovšem vzápětí.

To potvrzuje postřeh oborníků, že antialkoholové pilulky povzbuzují uživatele i díky placebo efektu. „Ten ale vyvolávají veškerá léčiva. Zmíněné přípravky ovšem nelze degradovat jen na placebo efekt. Význam obsažených přírodních látek je především pro ochranu jater před poškozením,“ zdůrazňuje Václav Bažata, předseda představenstva České asociace pro speciální potraviny. Podle výrobců je tyto prášky vhodné konzumovat nejen před alkoholovou smrští, ale činnost jater prý podpoří třeba i při trávení tučných jídel.

Na druhou stranu pilulky rozhodně nejsou všelékem. Záleží i na individuální odolnosti vůči alkoholu, kterou má každý člověk biologicky nastavenou trošku jinak. POSLEDNÍ SPÁSA Všechny dosud zmíněné přípravky se užívají ještě před tím, než do sebe konzument otočí první sklenku. Vedle pilulek, které potlačují chuť na alkohol, a těch, které předem zabraňují kocovině, je však k mání ještě jedna skupina spásonosných přípravků. Ty mají zachraňovat situaci, když už je mléko - nebo spíš pivo - rozlité.

Jde například o výrobek s příznačným názvem Vyprošťovák. Ten a jemu podobné přípravky jsou postaveny obvykle na bázi sody a fungují jako jakási záchranná brzda, když už člověk přebral. Užívají se následně po konzumaci, zklidňují pálící žáhu, utiší rozbouřený žaludek. Jsou trochu levnější než preventivní přípravky, při stejném množství dávek stojí zhruba polovinu.

V ČESKU JE KOCOVINY DOST

Pilulky proti kocovině se v Česku prodávají jak na běžícím pásu. Není divu, právě Česká republika patří dlouhodobě k zemím, které se pravidelně umisťují na přední místa v žebříčcích spotřeby alkoholu. Pilulek, které trest za alkoholové radovánky ulehčují, tu proto nalezly ideální odbytiště. Spokojeni jsou všichni. Prodejci mají plné pokladny, příznivci tvrdšího pití zas čistou hlavu.

BRAND24

PŘÍRODA PROTI ALKOHOLU

Chemickou recepturu pilulek proti kocovině si výrobci chrání jako oko v hlavě. Konkrétní složení záleží hlavně na tom, čeho má preparát docílit. Český patent Anti Ethanol 07 se zaměřuje především na zrychlené odbourání toxických látek, jako je acetaldehyd. Pilulka obsahuje například biologicky aktivní polyfenolické sloučeniny, dále smuteň hořkou, častou složku tradiční indické medicíny, která obsahuje hydrolyzovatelnou tříslovinu amarin. Zastoupen je třeba i plod embliky nebo čekanka obecná. Antip RU - 21 se užívá i v průběhu pití a po něm. Založen je na kyselině jantarové, osahuje i vitamin C. Kudzu Extract je výtažkem z kořene, jehož blahodárné účinky znaly již staré orientální civilizace. Tím, že podporuje dopaminové mediátory v mozku, zlepšuje náladu a snižuje tak potřebu pít alkohol.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).