Vyjedená Evropa

25. listopadu 2011, 14:57 - Táňa Králová
25. listopadu 2011, 14:57

Potravinářství

Turci vykoupili na evropském trhu hovězí, Číňané a Rusové zase v obrovských várkách odvezli vepřové. V Evropě, Česko nevyjímaje, tím odstartovali růst cen, který ještě posílí předvánoční nákupní horečka, jež se nevyhýbá ani masným a uzenářským výrobkům. Rekordní ceny už sklízejí chovatelé dobytka. Zdražení se snaží protlačit také masokombináty. Bude záležet na obchodních řetězcích, kam je s cenou pustí. Malí prodejci se neubrání.
„Nedostatek masa určitě nehrozí. Vše je jen otázkou ceny,“ říká Radko Jung, šéf firmy Animalco, tuzemské jedničky v obchodu s masem a živými zvířaty. Připomíná, že ve vepřovém je Česko zhruba z poloviny závislé na dovozu, především ze západní Evropy. „Pro tamní producenty je zajímavější asijský a ruský trh, protože platí vyšší ceny. To má bezprostřední dopad na cenovou úroveň v celé Evropě,“ vysvětluje Jung. Tuzemským chovatelům prasat, kteří zatím přežili zahraniční konkurenci, nyní nahrává oslabující koruna. Prodražuje totiž masokombinátům dovoz jinak levnějšího výrobního masa. Zatímco před rokem dostali zemědělci za vykrmené prase kolem 34 korun za kilogram v mase, teď prodávají zhruba o šest korun dráž. Podobně u býků cena meziročně stoupla z přibližně 72 korun na současných 78 korun za kilogram v mase. A očekává se, že ceny dál porostou. Všichni vědí, že když teď nezvednou ceny a nevydělají, příští příležitost dostanou až o Velikonocích. Ceny se snaží upravit směrem nahoru i kvůli zvýšení DPH. To sice přijde až v lednu, po Novém roce ale prodej masa každoročně prudce opadne.
Nebývalá poptávka po vepřovém z Asie svědčí o rostoucí životní úrovni na tomto kontinentu. Číňané z Evropy nestahují jenom části, jako jsou prasečí nožičky, vnitřnosti a sádlo, které tu dříve běžně nakupovali. Mnohem více je zajímá také maso.
„U hovězího je zdražování dané jen zčásti nižší nabídkou suroviny. Více je vyvolané snahou využít příležitost, jakou jsou předvánoční žně,“ míní obchodník Petr Poskočil, který je šéfem české pobočky německé řeznicko-uzenářské firmy Zimbo. Tuzemská výroba hovězího se ve třetím čtvrtletí držela na zhruba stejné úrovni jako loni, uvádí Český statistický úřad. Produkce vepřového klesla meziročně o 3,4 procenta.

Mohlo by vás zajímat

  • Rekola mění dopravu v českých městech

  • Roman Šmucler: Češky jsou posedlé zvětšováním prsou

  • Vinař Pavel Chrást: Víno se v Česku předražuje

  • Finance.cz pozvaly klienty na curling

  • Adam Hazdra: Třetina lidí je v práci nespokojených

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

Hry pro příležitostné hráče