Menu Zavřít

Vyhuleno

9. 10. 2013
Autor: euro

Letitá štvanice na jinak docela normální lidi musí už lézt krkem každému. Kuřák je horší než třídní nepřítel, přesto se nad ním slitovali dokonce i europoslanci, když mu dovolili dál kouřit mentolky a tenké cigarety nazývané slimky. Navíc varování před škodlivostí kouření nebude muset zabírat tři čtvrtě plochy krabičky, ale jen 65 procent. Ó, ti kuřáci se mají.

Autor Nekorektních souvislostí je nekuřákem. Odjakživa. A vůbec mu nevadí, když jsou kuřáci omezováni v tom čudit mu pod nos. Nicméně již letitá štvanice na jinak docela normální lidi musí už lézt krkem každému. Tady už nejde o ochranu nekuřáků, ale o poměrně zásadní omezování svobody jednotlivce, jehož v Evropě poslední roky masivně přibývá a nejde přitom jen o nekuřáky.

Pánové a dámy v úřadech, které by v případě náhlého zmizení nikdo nepostrádal, se rozhodli, že vědí lépe než my sami, co nám svědčí, co nám chutná a vůbec co je pro nás dobré. A tak vymýšlejí daně na tučné či sladké, protože nám to škodí, vědí, že jsou pro nás úspornější úsporné žárovky než běžné. A podobných nařízení se dají najít desítky. My evropští občané jsme totiž zřejmě všichni blbové neschopní se o sebe postarat.

A jelikož ani nejsme s to pochopit, že kouření škodí zdraví, je nutné vést diskusi o velikosti písmen, která nám to vysvětlí. Dokonce jsme tak dementní, že se snad domníváme, že slimky či mentolky jsou o něco méně jedovaté než normální cigarety. Možná že prosazovači podobných směrnic a zákonů berou své přání za skutečnost, protože by nás všechny nejraději zapřáhly do ruchadla jako ty voly a orali s námi podle vlastní libosti.

A třeba i věří tomu, že podobná omezení sníží spotřebu tabáku a zlepší zdravotní stav evropské populace. Jenže ignorují například skutečnost, že spotřeba „zeleného hulení“ roste bez ohledu na to, že se neprodává v žádných krabičkách, a kuřáci si jointy motají přesně tak tlusté, jak jim to vyhovuje. A tak nakonec těmi voly nejsou kuřáci ani my nekuřáci, ale někdo úplně jiný.


Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Pár kroků zpět

Divoký sen o bance

BRAND24

Dobré špatné zprávy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).