Vyhněte se zbytečným faux pas

05. března 2007, 00:00 - KATEŘINA ZLÁMALOVÁ
05. března 2007, 00:00

PODNIKATEL NA ÚROVNI Časy, kdy se podnikateli tolerovalo neotesané chování ve společnosti, jsou dávno pryč. Byznysmanem musíte být jen jakoby mimochodem. Pokud jste čelný představitel firmy, nemůžete z reprezentativní úrovně slevit ani při akcích soukromého rázu.

PODNIKATEL NA ÚROVNI Časy, kdy se podnikateli tolerovalo neotesané chování ve společnosti, jsou dávno pryč. Byznysmanem musíte být jen jakoby mimochodem. Pokud jste čelný představitel firmy, nemůžete z reprezentativní úrovně slevit ani při akcích soukromého rázu.

Kdo opravdu dobře prosperuje, nedává najevo své zisky okázalostí. Decentní elegancí pouze říká: „Peníze mám, ale nemám zapotřebí, aby si toho každý hned všiml“. Velkým faux pas je během řeči se chlubit, jaké značkové zboží jsem si koupil. Je to zbytečné. Skuteční znalci si kvalitních kousků vašeho šatníku či vozového parku všimnou. Ostatní svým věčným vychloubáním jen naštvete. Naším cílem je být oblíbeným, elegantním a důvěryhodně působícím gentlemanem nebo dámou.

JAKO RYBA VE VODĚ

Dlouhodobě prosperující podnikatel se pozná podle úrovně chování v mezilidských vztazích. Tedy na pracovišti, při obchodních jednáních, ale zejména při různých společenských příležitostech, jako jsou návštěva divadelního představení, audience u ústavního činitele, účast na recepci či banketu. Úspěšný podnikatel se totiž v tomto prostředí pohybuje běžně a bez zaváhání.

Společenskému aspektu podnikatelského života by měl každý věnovat náležitou pozornost. Není nic horšího, než když pracně a dlouhodobě budovanou image firmy, kterou reprezentujete, pokazíte nevhodným nebo dokonce urážejícím chováním. To, že víme, jak se v té či které situaci společenského života chovat, ukazuje, že na takovéto akce chodíme často, ať už jsme na ně zváni, nebo je dokonce sami pořádáme. Dobrá pověst firmy není také nikdy tak ohrožena, jako když se při společenské akci představitelé anebo zaměstnanci firmy posilní alkoholem. Pamatujme si, že na těchto akcích nejsme již jen sami za sebe, ale i za celý podnik.

INVESTUJTE DO TEORIE Podnikatelská sféra se vyznačuje určitým specifikem. Některý obchodně úspěšný podnikatel se mohl během kariéry vypracovat „od píky“. Máme tím na mysli například člověka, který je sice skvělý praktik, ale oficiální společensky přirozeně formující akademická dráha ho jaksi minula. Pak je zajisté dobré investovat do některého ze specializovaných kurzů z oblasti poradenství ohledně vytříbeného společenského chování. Pokud si své nedostatky ve společenském chování vůči druhým uvědomujete, jste už na dobré cestě, jak se jich zbavit. Ale předpokládejme, že už jsme nějakým způsobem „poznamenaní“. A to buď poučkami z tanečních kurzů, nebo návyky, které nám vštípila naše rodina či naše okolí. Víme, kdo zdraví jako první a kdo koho pouští do dveří. Jestliže váháte, napovíme: jako první zdraví společensky méně významná osoba a ta i pouští ostatní do dveří - mladší staršího, podřízený nadřízeného, muž ženu. Pokud si nejsme jisti, vždy dáme na svůj cit a neprohloupíme, když budeme ti ohleduplnější. Na žádnou akci nesmíme zapomenout vzít si s sebou vizitku, jinak se nám tolik potřebné kontakty budou navazovat velice těžko. SPOLEČENSKÉ PŘÍLEŽITOSTI - CO NA SEBE?

Zejména v oblasti PR akcí (eventů) je důležité bezchybné vystupování zaměstnanců firmy. Jestliže pořádáme setkání pro významné klienty nebo firemní večírek pro zaměstnance, nesmíme podcenit image firmy nedodržením náležitého dress code (tedy přijít v oblečení vhodném pro daný typ akce).

Rozmýšlení, co si obléct, by nám měla ulehčit „chytrá“ pozvánka. Nejčastěji sice obsahuje tajuplnou zkratku R. S. V. P. Jiné se už nyní příliš nepoužívají. Jde o zkratku „Répondez, s’il vous plaTt “, tedy „odpovězte, prosím“. Pokud ji na své pozvánce naleznete, vězte, že máte hostiteli sdělit, zda se opravdu dostavíte, jinak se s vámi nebude počítat!

Neměla by na ní ale ani chybět poznámka, jaké oblečení si máme připravit. Tato instrukce bývá decentně sdělována anglickými obraty, které označují typy pánských oblečení. Ženské varianty jsou vynechávány, protože dámské oblečení je více variabilní a případný nedostatek se dá snáze zakrýt pod záminkou, že jde o originální model.

Striktní rozdělení pánského ošacení se v současné době ustálilo na následujících kategoriích:

CASUAL DRESS - OBLEČENÍ PRO NEOFICIÁLNÍ AKCE

Pro muže je vhodný světlý oblek, pro dámu kratší šaty, kostýmkem (třeba sportovnějšího střihu) nikdy nic nezkazíte. Oblíbenou akcí tohoto druhu je například golfový turnaj, na který si bereme značkové sportovní oblečení z kvalitního materiálu, které je moderní a spolehlivě saje pot, a předepsanou golfovou obuv. Dalším typem takové akce může být vernisáž nebo křest nějaké knihy - vzhledem k nekonvenčnímu uměleckému ovzduší můžete přijít oblečeni ležérně (například kravata není nutná), zvláště, pokud se akce koná v podvečer.

FORMAL DRESS - FORMÁLNÍ OBLEČENÍ PRO VÝZNAMNÉ PŘÍLEŽITOSTI

Do této kategorie patří „dark suit“ (černý, maximálně tmavě modrý oblek). Pro akce po 18. hodině si ho vezmeme vždy, pokud není žádáno oblečení ještě slavnostnější. Žena může přijít v kostýmku nebo krátkých šatech. „Black tie“ značí, že se máme dostavit ve smokingu s motýlkem. Ke smokingu nepatří hodinky - přišli jsme prožít slavnostní večer, pobavit se a ne sledovat, jak běží čas. Žena se oblékne podle toho, co je jí příjemné: od krátkých společenských šatů až po velkou večerní toaletu. Pro každou společenskou událost jsou bezpodmínečnou součástí oděvu ženy punčochy a střevíce s plnou špičkou.

Někde mezi těmito kategoriemi jsou akce, kam se máme obléci stylem „unoffical“. Je to například garden party - pro tuto příležitost stačí světlý oblek, pro ženu jsou vhodné krátké koktejlky, sukně s halenkou, kostým.

FORMY SPOLEČENSKÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ

Existuje mnoho druhů společenských akcí. Průběh některých je striktně dán (slavnostní večeře), některé se navzájem podobají.

PRACOVNÍ SNÍDANĚ, OBĚD, BRUNCH

Příležitosti jako pracovní snídaně, pracovní oběd nebo brunch představují příjemnou alternativu k běžné pracovní schůzce v sídle firmy. S obchodními partnery se setkáváme ve světlém obleku (kostýmku).

Snídaně se podává většinou do 9.30 hodin. Oběd kolem poledne. Snídaně šetří čas, odehrává se z kraje pracovní doby, je neformálnější. V případě oběda si musíme dát pozor, chceme-li jednat s partnery ze zemí jižní Evropy, asijských, ale i arabských zemí. V těchto zemích je zcela normální, že oběd trvá i několik hodin.

Brunch je určitým mezistupněm mezi snídaní a obědem. Podává se kolem 11. hodiny a připomíná zesílenou snídani, například malými teplými jídly. Je velmi oblíbený u amerických obchodníků.

ČÍŠE VÍNA

Číše vína se užívá, pokud chceme například někomu na pracovišti popřát k nekulatým narozeninám, k uvedení do funkce. Po přípitku k události dne se postupně všichni připojují k osobní gratulaci. Trvá maximálně hodinu, k jídlu se nepodává nic. Musejí být připraveny i nealkoholické nápoje.

KOKTEJL

Rozlišujeme, zda se koktejl pořádá v podvečer, nebo až po 21. hodině. Na podvečerní koktejlu (17. až 19. hodina) se většinou nepodává občerstvení, jen míchané nápoje, aperitivy, vína a k tomu jednohubky. Oblečeni můžeme být ve světlých barvách (muži oblek, ženy využijí kostým nebo „malé černé“).

Koktejl pořádaný po 21. hodině se nese ve slavnostnějším duchu. Většinou je další fází večera po premiéře či koncertu. Účastníci proto mají takové oblečení, které se očekává na předchozí - hlavní akci. Podávají se nejrůznější nápoje i jídla. Ve stoje se diskutuje, zpravidla o proběhlém uměleckém počinu.

RAUT Raut, stejně jako koktejl, bývá spojen s jinou akcí různého druhu (vernisáž, křest knihy či cédéčka nebo divadelní premiéra). Zatímco při koktejlu si na své přijdou spíše znalci dobrého pití, raut je pro opravdové gurmány. Při rautu se na bufetovém stole nabízí široké množství různých jídel (teplých, studených), nápoj samozřejmě nechybí. K dispozici jsou talíře s příborem, ubrousky, k nabírání použijeme příbor překládací, který je k dispozici na tácech s pochutinami. Nabíráme si jen malé množství. Pokud je u stolu velká tlačenice, je od muže velmi pozorné, pokud se nabídne ženě, že jí sám občerstvení donese. Měli bychom si vybírat především nearomatická jídla, snadno porcovatelná pouze vidličkou či lžičkou. Po nabrání poodejdeme k rozestavěným vysokým stolkům. Přidat si můžeme kdykoliv po snědení obsahu talířku. Pro změnu ze sladké chuti na slanou atd. si měníme talířky za nové. Platí, že pokud nám kdykoliv na jakékoliv společenské akci cokoliv z talíře (včetně příboru) spadne na zem, nezvedáme to, vezmeme si jinou vidličku. Spadlý kousek jídla můžeme odkopnout nenápadně pod stůl. Když je to něco tekutého, potichu upozorníme někoho z obsluhujícího personálu a zdvořile ho poprosíme o úklid. RECEPCE Recepce ve shodě s „firemní“ terminologií znamená místo přivítání. U vchodu by totiž měl stát náš hostitel a vítat své hosty. Ti přicházejí cca o deset minut později, než je stanovený začátek. Čím je osoba hosta významnější (politik, celebrita), tím přichází později, aby nevcházela do prázdného prostoru. Recepce je velice variabilní formou společenského setkání. Může mít neformálnější ráz, podobný rautu, ale i velice oficiální. Liší se podle příležitosti a prostředí, kde je pořádána. Vhodné oblečení naleznete na pozvánce. Minimem bývá oblečení typu „dark suit“. Příležitostí může být premiéra, zakončení vědecké či politické konference. Občerstvení konzumujeme opět vestoje. SLAVNOSTNÍ VEČEŘE Pozvaní hosté (jiní by ani nenašli místo u stolu - bývá stanoven zasedací pořádek) se dostaví pokud možno přesně - aby se na ně nemuselo zbytečně čekat. Vítání hostitelem a vzájemné seznamování s ostatními hosty probíhá v předsálí jídelny. Podává se aperitiv. Když nás hostitel vybídne, společně odcházíme ke stolu. Ke stolu přicházejí nejdříve ženy, pak v návaznosti i muži, nakonec hostitel. Vše se děje podle zasedacího pořádku. Které místo je naše, poznáme podle jmenovky nebo podle zasedacího pořádku -miniplánku, který jsme obdrželi při příchodu. Se spolusedícími se navzájem představíme. Jako první usedá hostitelka. Pokud žena odchází či přichází ke stolu, muž po její levici povstane. Stejně jako pokud při jiné příležitosti vejde žena do místnosti, ke stolu, měl by muž alespoň naznačit povstáním, že si jejího příchodu váží. Při jejím odchodu jí povstáním naznačuje poděkování za její dosavadní přítomnost. Po krátkém proslovu hostitele následuje přípitek. Účastníci večeře poté vstanou a pozvednou své číše. Může následovat potlesk. Pokud se večeře koná k poctě některého z hostů, ten by měl pronést krátké poděkování, opět následované přípitkem. Je nechvalně známo, že na večeřích oficiálního charakteru je vždy tolik příborů a skleniček, že i anglická královna má občas problém, který použít. Obecně platí, že začínáme odebírat příbory postupně zkraje současně s tím, jak jdou po sobě jednotlivé chody. Pokud si nejsme jisti, zpomalíme své pohyby a pozorujeme (nenápadně), jaké příbory si berou naši sousedé. NÁVŠTĚVA DIVADLA ČI KONCERTU

Do divadla a na koncert chodíme vždy včas. Po začátku představení už nebudeme do sálu vpuštěni. V šatně muž ženě pomůže z kabátu, sám zařídí odložení svršků v šatně, koupí program. Žena vstupuje první do hlediště, ale do řady vchází jako první vždy muž, který vyhledává místa. K sedícím prochází otočený čelem a žádá o dovolení. Sedící lidé povstanou. Žena, která muže následuje zároveň za tuto laskavost děkuje. Divadelním kukátkem se zásadně díváme jen na jeviště, nikoliv do dekoltu dámy, která sedí o lóži níž!

V divadle se tleská po skončení každého jednání, při výjimečném výkonu umělce (skvěle přednesený monolog či árie) se tleská také. Na koncertech orchestrální hudby při provedení symfonie se tleská až na konci celku, nikoliv mezi jednotlivými větami. Stejně tak i při písňových cyklech si potlesk necháme až na závěr. Při premiérách, ale i významném koncertu či recitálu je vhodné, abychom přinesli hlavnímu protagonistovi (zejména umělkyním) kytici. Opatříme ji svou vizitkou, na kterou můžeme připsat nějakou osobní poznámku (například „Blahopřeji“ - pro umělce z cizích proveniencí samozřejmě nejlépe v angličtině) a odevzdáme ji uvaděčkám. Ty kytici odnesou do zákulisí a na konci koncertu je umělci předána přímo na pódiu. Pokud se nám umělecký výkon líbil velice, můžeme účinkující odměnit takzvaným potleskem vestoje („standing ovation“). Je tomu tak zpravidla až na konci večera, kdy byl vyčerpán předpokládaný program. Umělec se nám poté odmění třeba i dalšími přídavky.

MINISLOVNÍČEK

Dress code - předepsané oblečení

Velká večerní toaleta - dlouhé šaty bez rukávů s velkým výstřihem, buď vepředu, nebo na zádech. Extravagance je dovolena. Žena může zvolit i vysoký rozparek. Odhalením by měla být zvýrazněna jen jedna část těla: výstřih, záda nebo nohy.

Malá večerní toaleta - šaty s delším rukávem, střízlivější, bez velké dekoltáže

Black tie - smoking Dark suit - tmavý oblek

R. S. V. P. - Répondez, s’il vous platt (odpovězte, prosím); výzva obvyklá na pozvánkách, abychom hostiteli odpověděli, jestli se chystané akce zúčastníme

Formal dress - oblečení závazně stanovené pro určitý druh společenské akce

Casual dress - ležérnější oblečení pro akce neoficiálního charakteru

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče