Menu Zavřít

Vyhněte se malusům

21. 5. 2007
Autor: Euro.cz

POJIŠTĚNÍ AUTA NA LEASING Už při nákupu vozidla musí budoucí vlastník nebo uživatel vozidla myslet na neočekávané události. Možnosti, jak si snížit platby za havarijní pojištění i za povinné ručení, může využít i provozovatel vozidla pořízeného na leasing.

POJIŠTĚNÍ AUTA NA LEASING Už při nákupu vozidla musí budoucí vlastník nebo uživatel vozidla myslet na neočekávané události. Možnosti, jak si snížit platby za havarijní pojištění i za povinné ručení, může využít i provozovatel vozidla pořízeného na leasing.

Na českém trhu působí celá řada pojišťoven a začíná být těžké se v jejich nabídce orientovat. Situaci ulehčuje fakt, že klienti leasingových společností mohou uzavřít výhodnou pojistnou smlouvu současně s leasingovou a rozpočítat roční pojistné do měsíčních splátek, které platí spolu s leasingovou splátkou.

Od roku 2000 uplatňují pojišťovny na smlouvy k povinnému ručení systém bonusů a malusů. Bonus představuje slevu na pojistném za bezeškodní průběh, malus naopak přirážku. Klienti některých pojišťoven si mohou vybrat, zda si povinné ručení uzavřou v systému Bonus-Malus či za fixní sazby pojistného.

Obecně platí, že fixní pojistné je výhodnější pro klienty, kteří nemají zatím nárok na přiznání bonusu. V případě sjednání pojistné smlouvy za fixní pojistné má klient samozřejmě po jejím zániku (obvykle současně s ukončením leasingové smlouvy) nárok na vystavení potvrzení o průběhu pojištění k uplatnění případného bonusu při sjednávání nového pojištění.

Pokud klient leasingové společnosti doloží při sjednávání nové smlouvy potvrzení o průběhu pojištění a sjedná si pojistnou smlouvu v systému Bonus-Malus, je mu příslušná sleva uplatněna přímo. V případě, kdy klient svoje původní vozidlo prodá až v době, kdy již užívá nové vozidlo, je mu sleva za bezeškodní průběh uplatněna, a to v nejbližší následující splátce pojistného.

CONTENT24

Jednou z možností, jak snížit platbu pojistného za havarijní pojištění, je zvýšení zabezpečení vozidla. Pojišťovny nabízejí slevy při instalaci mechanického zabezpečení nebo aktivního vyhledávacího zařízení. Při kombinaci dvou a více zabezpečovacích systémů lze dosáhnout maximálních slev.

Komfort zvyšují různá rozšiřující pojištění. Klienti si například mohou také pojistit rozdíl mezi pořizovací cenou vozidla a jeho obecnou cenou v případě totální škody či odcizení. Další možností je pojištění schopnosti splácet splátky, kdy například v případě delší nemoci klienta nebo při ztrátě jeho zaměstnání přebírá splácení pojišťovna.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).