Menu Zavřít

Výhledy telekomunikací se lepší

11. 8. 2003
Autor: Euro.cz

Hospodářské výsledky a další ukazatele telekomunikačních firem naznačují, že kdysi velmi perspektivní obor opět zvedá hlavu.

Finanční ukazatele oboru telekomunikací se zlepšují, ovšem investoři se stále drží při zemi

Hospodářské výsledky a další ukazatele telekomunikačních firem naznačují, že kdysi velmi perspektivní obor opět zvedá hlavu.

Podle výsledků průzkumu, který zveřejnila společnost Ernst & Young, se ale výrazně liší názory představitelů odvětví telekomunikací a finančních investorů na to, zda se obor skutečně zotavuje. Zatímco představitelé oboru tvrdí, že jejich firmy překonaly finanční a provozní problémy, řada finančních odborníků je ohledně tohoto pozitivního vývoje poměrně skeptická a kroky společností považuje jen za pouhé kosmetické úpravy. Studie provedená mezi zástupci telekomunikačních firem a investory naznačuje, že obor telekomunikací má důvody k optimizmu. Hospodářské ukazatele, jako například návratnost investic, cash flow, provozní zisk (EBITDA) či poměr kapitálových výdajů k tržbám, vykazují oproti uplynulým dvěma letům určité zlepšení.

Bude trend pokračovat?

Zásadní otázkou ovšem je, zdali odvětví jako celek bude v nastoupeném trendu zlepšování pokračovat. V tom existují mezi vysokými představiteli telekomunikačních společností a finančními odborníky a investory značné rozdíly. Obecně zástupci odvětví věří, že se jim snižováním nákladů a zadlužení podařilo zmenšit finanční a provozní problémy svých společností. Řada finančních odborníků je však ohledně pozitivního vývoje poměrně skeptická a kroky společností považuje jen za pouhé kosmetické úpravy. Experti většinou pochybují o schopnosti vedení telekomunikačních firem realizovat dlouhodobé a systematické změny, které by vedly k lepšímu rozhodování a trvalému zlepšení výkonnosti a ziskovosti společností. „Telekomunikace mají ještě valnou část cesty před sebou. Odvětví musí prokázat, že je schopné zavést procesy, systémy a organizační strukturu, které povedou k trvalému zlepšení činnosti i finančních výsledků,“ tvrdí Martin Smekal, partner zodpovědný za služby v oblasti telekomunikací firmy Ernst & Young v ČR. Ze studie vyplývá, že nedůvěra investorů je vážným problémem. Financování prostřednictvím úvěrů (bankovních úvěrů nebo obligací) a emisí akcií činilo v odvětví telekomunikací v první polovině roku 2003 pouhých 45 miliard USD, zatímco v prvním pololetí roku 2001 to bylo 155 miliard USD. Vedoucí představitelé telekomunikačních firem jsou v současné době opatrně optimističtí. Podle nich má odvětví nejhorší za sebou a nyní nastává doba pro zvyšování kapitálových investic. Jeden z oslovených zástupců například očekává výraznou změnu ve vývoji rezortu k lepšímu: „Cykličnost překvapí všechny z té pozitivní stránky stejně, jako nás překvapila z té negativní,“ uvedl. „Telekomunikace se vyšvihnou zpátky.“

BRAND24

Ale ti investoři

Na druhou stranu investoři jsou ohledně perspektivy odvětví méně optimističtí, a co se týče nových investic, jsou vyloženě skeptičtí. „Nevidím nic, co by hovořilo pro nové investice do tohoto rezortu,“ prohlásil investor, který byl požádán o stanovisko pro studii. „Telekomunikace nezaznamenaly klasický ekonomický cyklus, jen jednorázový vzestup očekávání, která nebyla naplněna,“ dodal. Studie ovšem poznamenává, že jak investoři, tak odborníci z telekomunikací se výrazně shodují v tom, jaké faktory mohou vést v tomto oboru k úspěchu. Obě strany souhlasí, že hlavními aspekty, které rozhodnou o dalším směřování a finanční výkonnosti rezortu, je odvětvová konsolidace, regulace a růst. Obě strany se shodují také v případě oblastí, které nejvíce vyžadují zlepšení. Podle Ernst & Young jsou jimi organizační kultura, rozhodovací procesy a nástroje péče o zákazníky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).