Menu Zavřít

Vybudovat kuchyň si může dovolit jen velká firma

24. 3. 2008
Autor: Euro.cz

(reakce na článek v Profitu č. 9/2008)

(reakce na článek v Profitu č. 9/2008)

Přečetl jsem si, že zrušení daňové podpory stravenek je na spadnutí. Při té příležitosti si vybavuji sliby pravice, že půjde na ruku podnikatelům. Ale tohle není ta cesta, byť se třeba z letmého pohledu zdá, že stravenky jsou spíš záležitostí odborů, s nimiž mají zaměstnavatelé své negativní zkušenosti. Ale v době, kdy mnohé firmy mají problémy s nedostatkem kvalitních pracovníků, bude rušení stravenek další cestou, jak o ně přijít, nebo nezbude, než zase zvýšit platy.

Jistě, nikdo mi nebrání zbudovat na našem pracovišti kuchyni, nebo jenom výdejnu a jídlo dovážet. Ale bude nás to stát další investice a to nemluvím o složitých hygienických předpisech. To si může dovolit velká firma, ale ne menší. A tak se ptám, kde je ta slibovaná podpora českých podnikatelů? Mezi ně mimochodem patří také majitelé řady levnějších restaurací. Nemám ale na mysli tu v Poslanecké sněmovně – možná tam teď ceny ještě klesnou, když vláda ušetří na podpoře stravování.

Souhlasím, že stravenky jsou evropskou raritou. Ale to jsou i platy, to je poměr koruny k euru a náklady na živobytí. Až se budeme moci porovnávat s podnikateli v Evropské unii, pak klidně zrušme i daňovou úlevu na stravování zaměstnanců.

Boris Václavek

Zrušení daňového zvýhodnění stravenek považuji za další ránu malým firmám. Mám instalatérskou firmu s patnácti stálými řemeslníky. Těžko jim můžu nabídnout jídelnu každý pracovní den na stejném místě a dát si to do nákladů. Děláme 24 hodin denně sedm dní v týdnu a jezdíme až padesát kilometrů od sídla firmy.

Moji zaměstnanci si tak musí jídlo zajistit sami podle toho, kde právě jsou. Když skončí stravenky, budu jim muset přidat (a zdanit) peníze. To mi prodraží nabízené služby a můžu klidně zkrachovat. Stačí si to spočítat – musel bych připlatit na mzdách 16 500 korun čistého. Ani jsem si raději zatím nespočítal, kolik mě to může stát na té superhrubé mzdě s daněmi a pojistným.

Takže řešení – buď propustím jednoho až dva lidi a ostatní budou muset dělat víc, nebo si všichni musí udělat živnostňák a náklady na jídlo si odpočítají z faktur. Ale to je ten známý švarcsystém, proti kterému všechny vlády tak vehementně bojují.

BRAND24

Nevím, proč by se závodní stravování mohlo započítávat do provozních nákladů a stravenky ne. ODS zase dává dárečky velkým firmám. Všechny řeči o podpoře malých a středních firem jsou jenom předvolební podfuk.

Karel N.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).