Menu Zavřít

Výběr DPH svádí k podvodům

25. 11. 2002
Autor: Euro.cz

Legierská: Je to nešťastná, administrativně náročná daň Stát chce na jednu stranu daně zvyšovat, na straně druhé si však nedokáže ohlídat vybírání daní stávajících. Kvůli podvodníkům, kteří si neoprávněně nechávají vracet DPH, přichází ročně až o třicet miliard korun.

Legierská: Je to nešťastná, administrativně náročná daň

Stát chce na jednu stranu daně zvyšovat, na straně druhé si však nedokáže ohlídat vybírání daní stávajících. Kvůli podvodníkům, kteří si neoprávněně nechávají vracet DPH, přichází ročně až o třicet miliard korun.

Na vracení daně z přidané hodnoty zaměřil svou kontrolní akci Nejvyšší kontrolní úřad. Jeho zjištění nejsou nikterak povzbuzující. „Podle našich neoficiálních odhadů se jedná o částku 20-30 neoprávněně vracených miliard ročně,“ uvedl člen kontrolního týmu Josef Pohl. Právě DPH, která je rozhodujícím příjmem státní pokladny, vytváří podle NKÚ největší prostor pro daňové podvody a úniky. Neoprávněné odpočty daně každoročně přispívají k výpadkům v rozpočtu. Výběr DPH je pak nižší, než rozpočet očekává. Podle Pohla existuje řada organizací, které se soustřeďují na čerpání nadměrných a neoprávněných odpočtů DPH. Tyto organizace užívají různé rafinované metody. Nejčastější fintou obchodních firem je podle Pohla fiktivní vývoz zboží, který je osvobozen od DPH. Společnost si ale u státu nárokuje zpět daň zaplacenou při nákupu zboží. Firmy jsou navíc často organizovány v celých řetězcích. DPH vybírají finanční a celní úřady. Daňové výnosy státu jsou dané rozdílem mezi vybranou daní a vrácenými nadměrnými odpočty. U většiny finančních úřadů vratky DPH převyšují vybranou daň. Inkaso DPH představuje zhruba třetinu všech daňových výnosů státního rozpočtu, loni to bylo například 152 miliard korun. Až třetina z nadměrných odpočtů může být podle NKÚ neoprávněná. Co s tím? NKÚ nabízí tři řešení:

1.Omezení plateb v hotovosti, které by usnadnilo následnou kontrolu.

2. Odpočty by se neměly vyplácet dříve, dokud daň nezaplatí poslední firma z řetězce. Toto opatření se osvědčilo na Slovensku.

BRAND24

3. Větší zkušenost pracovníků finančních úřadů a jejich lepší spolupráce s celními úřady.

Výběr DPH bezpochyby vyžaduje změnu legislativy, kterou ministerstvo financí již několik let slibuje. Podle náměstkyně ministra financí Yvony Legierské je DPH nešťastnou, vysoce administrativně náročnou daní, která k podvodům přímo vybízí. Česká republika ji zavedla proto, aby svou legislativu přiblížila Evropské unii. Například Spojené státy právě kvůli složitému principu fungování DPH nezavedly.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).