Vsadil jsem na českou kuchyni

06. října 2003, 00:00 - PAVEL ŠNAJDR
06. října 2003, 00:00

PROFIL FIRMY DLOUHOLETÝ RESTAURATÉR, MAJITEL A PROVOZOVATEL NĚKOLIKA PRAŽSKÝCH RESTAURACÍ ROMAN ŘEZNÍČEK BYL V DŮSLEDKU LOŇSKÝCH KATASTROFÁLNÍCH POVODNÍ NUCEN OTEVÍRAT SVOU POSLEDNÍ PROVOZOVNU SOVOVY MLÝNY S ROČNÍM ZPOŽDĚNÍM.

Restauratér Roman Řezníček při výběru šéfkuchaře preferoval jistotu osvědčeného odborníka

PROFIL FIRMY

DLOUHOLETÝ RESTAURATÉR, MAJITEL A PROVOZOVATEL NĚKOLIKA PRAŽSKÝCH RESTAURACÍ ROMAN ŘEZNÍČEK BYL V DŮSLEDKU LOŇSKÝCH KATASTROFÁLNÍCH POVODNÍ NUCEN OTEVÍRAT SVOU POSLEDNÍ PROVOZOVNU SOVOVY MLÝNY S ROČNÍM ZPOŽDĚNÍM. SNAŽÍ SE V NÍ ZÚROČIT SVÉ DOSAVADNÍ PODNIKATELSKÉ ZKUŠENOSTI.

NÁZEV FIRMY: RESTAURACE SOVOVY MLÝNY,

PROVOZOVATEL ROMAN ŘEZNÍČEK

FORMA PODNIKÁNÍ: FYZICKÁ OSOBA, ŽIVNOSTNÍK

ZAČÁTEK PROVOZOVÁNÍ ŽIVNOSTI: 1994

PŘEDMĚT PODNIKÁNÍ: GASTRONOMIE, CATERINGOVÉ SLUŽBY

KLÍČOVÉ OSOBNOSTI: ROMAN ŘEZNÍČEK

CÍL SPOLEČNOSTI: PŘISPĚT KE ZKVALITNĚNÍ GASTRONOMIE A MÍT DOSTATEK STÁLÝCH ZÁKAZNÍKŮ.

Podnikatel Roman Řezníček vsadil ve své zatím poslední restauraci Sovovy mlýny, která sídlí na lukrativním místě - pražské Kampě přímo u břehu Vltavy - především na českou kuchyni. To je hlavním mottem jeho provozovny. K tomu ale nezbytně potřeboval získat zkušené zaměstnance se špičkovým šéfkuchařem včele. Tedy skutečné odborníky.

PŘEDEVŠÍM KVALITNÍ TÝM

Renesance české kuchyně se dá podle Řezníčka chápat jako tradiční česká kuchyně v moderním pojetí. Živnostník vsadil na osvědčeného šéfkuchaře a známého odborníka Pavla Sapíka. Ten získal např. v roce 2002 první místo v disciplíně teplá kuchyně a třetí místo v disciplíně studená kuchyně na Světovém poháru v Singapuru. „Je to sázka na jistotu,“ konstatuje lapidárně k výběru šéfkuchaře nájemce restaurace. Pavel Sapík se hlásí k odkazu francouzského mistra kuchaře Augusta Escoffiera, který byl v meziválečné době patronem České asociace kuchařů. Šéfkuchař od Sovových mlýnů tak vtiskl jídelníčku této restaurace osobitý styl - moderní pojetí klasické české kuchyně je inspirováno domácí kuchyní a založeno na nové úpravě původních receptů, maximálním zjednodušení daného receptu při zachování původní chuti. Sázka na kvalitu a špičkové zaměstnance, mezi které patří vedle kuchařů i číšníci, pomáhá ve svém důsledku získávat Romanovi Řezníčkovi spokojené zákazníky, kteří se rádi vracejí. „Důležité jsou tři podstatné věci - lokalita, obsluhující personál a kuchyně,“ zdůrazňuje živnostník.

ZVÍTĚZIL KVALITNÍ PROJEKT

Získání pronájmu předcházel konkurz, na který byl živnostník Roman Řezníček podle svých slov dobře připraven. Na restauraci Sovovy mlýny měl „zálusk“ již delší dobu. Předchozí zkušenosti získal v několika pražských renomovaných restauracích, kde si vyzkoušel řadu funkcí, od číšníka po provozního. V roce 1990 odjel na půl roku do Izraele, kde žil a pracoval v kibucu. Své mezinárodní zkušenosti z oblasti gastronomie získával na své cestě kolem Evropy v roce 1992, jejíž součástí byla také praxe ve Francii. Jeho snem bylo po návratu do České republiky najít vhodné místo, kde by se dala provozovat teplá a studená kuchyně na špičkové úrovni a zároveň byly služby poskytovány hostům za přijatelné ceny. V roce 1994 otevírá Řezníček svou první pražskou restauraci v Pálffyho paláci, která původně byla kantýnou pro profesory a studenty konzervatoře. Podařilo se mu z těchto prostor vybudovat úspěšnou a uznávanou pražskou restauraci. „Byla to obrovská zkušenost, ze které doposud čerpám,“ říká ke svým podnikatelským začátkům. Nějakou dobu provozoval kavárnu, kterou později prodal a dnes kromě jiného vlastní taneční noční klub. V roce 2001 vyhrál Roman Řezníček konkurz na obsazení prostor pro restauraci v areálu Sovových mlýnů, známých také pod názvem Museum Kampa, ve kterých je umístěna rozsáhlá sbírka výtvarného umění Medy Mládkové. „Seznámil jsem se s ní a předložil jí svůj projekt, ve kterém jsem se snažil vsadit právě na renezanci české kuchyně. Nakonec se mi hlavně díky kvalitně připravenému projektu podařilo konkurz vyhrát,“ uvedl restauratér. Po nezměrném úsilí a vynaložení nemalých finančních prostředků byla v loňském roce restaurace, která navazuje na celkovou stavební koncepci areálu Musea Kampa, připravena k otevření.

POVODEŇ 2002

V srpnu 2002 zaplavila tisíciletá voda řeky Vltavy restauraci Sovovy mlýny několik dní před otevřením. „To byla katastrofa a znamenala další rok práce a všechno znovu začít od nuly. Nikdo tehdy netušil, jak moc se řeka může rozlít,“ popisuje Řezníček. Největší škodu pro něj znamenala zdevastovaná kuchyně. Naštěstí měl dodavatel své zboží pojištěné a proto mohl nájemci restaurace vybavit novou kuchyň. Při odstraňování škod pomáhali zaměstnanci amerického velvyslanectví, personál z dalších restaurací Romana Řezníčka a dobrovolníci. Dnes vypadá na pohled všechno idylicky. Kromě moderně upravované české kuchyně mohou návštěvníci holdovat i výtvarnému umění. V prostorách restaurace a kavárny je každé dva měsíce instalovaná jiná výstava. Ta je sestavovaná ze zapůjčených obrazů z Musea Kampa nebo z tvorby současných výtvarných umělců. I když se restaurace nachází v lukrativní části hlavního města, která je hodně navštěvovaná turisty a zaměstnanci zahraničních zastupitelství, sází Roman Řezníček na české občany. „Doufám, že se sem naučí chodit pravidelně na českou kuchyni. Úplně by mi stačilo, kdyby to bylo třeba dvakrát týdně,“ podotýká majitel restaurace, který začínal téměř od nuly a dnes patří k uznávaným restauratérům. Velmi pozitivně vnímá konkurenci, která jej inspiruje a neustále pobízí k větší aktivitě.

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče