Menu Zavřít

Volná místa nabídne burza práce

29. 3. 2005
Autor: Euro.cz

PRACOVNÍ PŘÍLEŽITOSTI Úřady práce v Libereckém kraji připravují na 5. duben Burzu pracovních příležitostí. Ta má nezaměstnaným zprostředkovat kontakt s největšími zaměstnavateli a informovat je o možnostech práce v zahraničí. Nabídku pracovních příležitostí by mělo představit přibližně patnáct velkých firem z Libereckého kraje i okolních regionů.

PRACOVNÍ PŘÍLEŽITOSTI

Úřady práce v Libereckém kraji připravují na 5. duben Burzu pracovních příležitostí. Ta má nezaměstnaným zprostředkovat kontakt s největšími zaměstnavateli a informovat je o možnostech práce v zahraničí.

Nabídku pracovních příležitostí by mělo představit přibližně patnáct velkých firem z Libereckého kraje i okolních regionů. Akci společně pořádají Dům kultury, krajský úřad, úřady práce a hospodářská komora. Podle mluvčího Úřadu práce v Liberci Ladislava Dvořáka je určena všem, kdo hledají uplatnění na trhu práce. „Zvlášť zaměřit se chceme na mladé lidi, především absolventy škol v evidenci úřadů práce, pro které bude účast povinná,“ říká.

Burza je jednodenní, bude ale mít doprovodný program, který je z větší části určen i široké veřejnosti. „Na jednotlivých přednáškách dostanou zájemci informace o možnostech zaměstnání v zahraničí, o tom jak se připravit na přijímací pohovory pro vstup do zaměstnání a další informace důležité pro hledání práce,“ podotýká Dvořák.

V Libereckém kraji klesla v únoru nezaměstnanost o dvě desetiny procentního bodu na 8,2 procenta. Úřady práce přitom po zkušenostech z minulých let očekávaly, že bude přinejlepším stagnovat. Na konci února bylo v evidenci zdejších úřadů práce 20 377 uchazečů o zaměstnání. Tedy o 328 méně než v lednu a dokonce o 1621 méně než před rokem.

„Počet uchazečů přitom klesl ve všech okresech, i když nejvýrazněji na Semilsku,“ dodává Dvořák. Hlavní příčinou příznivého vývoje je podle něj úspěšný rozvoj zejména zahraničních firem, které po vstupu do Unie více vyvážejí. To vede ke vzniku nových pracovních příležitostí. Úspěšně se přitom daří umisťovat i loňské absolventy škol.

Nejvýrazněji, o šest desetin procentního bodu na sedm procent, klesla v únoru nezaměstnanost na Semilsku. Bez práce tam bylo na konci sledovaného měsíce 3012 lidí, tedy o 147 méně než na konci ledna. Podle Dvořáka se zejména v zaměstnanosti na Semilsku projevila dobrá zimní sezona.

Výrazně méně, o pouhou desetinu procentního bodu, klesla v únoru nezaměstnanost na Liberecku a Jablonecku. Na Liberecku bylo na konci měsíce bez práce 8135 lidí, což bylo o 124 méně než na konci ledna. Míra nezaměstnanosti klesla na 8,6 procenta. Nižší nezaměstnanost - 7,1 procenta - mělo na konci února Jablonecko. Uchazečů o práci bylo 3578: o 52 méně než měsíc předtím.

Nejvyšší nezaměstnanost v Libereckém kraji má stále Českolipsko. Na konci února tam bylo bez práce 5652 lidí, což bylo o pouhých pět méně než v lednu. Míra nezaměstnanosti proto zůstala na lednové úrovni 9,2 procenta.

NEZAMĚSTNANOST V LIBERECKÉM KRAJI

(v únoru 2005)

Okres počet míra nezaměstnanosti volná

nezaměstnaných (v procentech) místa

Česká Lípa 5 652 9,2 453

Jablonec nad Nisou 3 578 7,1 418

Liberec 8 135 8,6 947

BRAND24

Semily 3 012 7,0 280

Kraj celkem 20 377 8,2 2 098

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).