Menu Zavřít

Volkswagen na Slovensku přijme 1000 pracovníků. Možná i zahraničních

22. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Slovenská divize německé automobilky Volkswagen, která je v zemi pod Tatrami největším soukromým zaměstnavatelem, plánuje do konce letošního roku přijmout tisíc nových pracovníků. Oznámila to dnes firma, která v červnu čelila stávce odborů za vyšší mzdy.

„Najít nové zaměstnance je stále náročnější, a to už bez ohledu na kvalifikaci. Prioritou pro nás zůstává zaměstnávat lidi ze Slovenska. Pokud to situace na slovenském pracovním trhu neumožní, připravujeme sáhnout po pracovní síle za zahraničí,“ uvedl předseda představenstva společnosti Volkswagen Slovakia Ralf Sacht.

Volkswagen na Slovensku zaměstnává zhruba 12 700 lidí a montuje sportovně-užitková vozidla (SUV) i malé automobily. Bratislavská továrna už loni kvůli nedostatku pracovních sil angažovala 550 pracovníků ze sesterského závodu Audi Hungaria v maďarském Györu.

Zvýšení zaměstnanosti oznámila slovenská divize Volkswagenu v době, kdy nezaměstnanost v zemi klesla na nové minimum 6,7 procenta. Firmy na Slovensku již delší dobu upozorňují na potíže při hledání vhodných zaměstnanců. Svaz slovenského automobilového průmyslu dříve v tomto roce uvedl, že odvětí bude do roku 2020 potřebovat 14 tisíc nových zaměstnanců.


Kdo vydělá na tažení proti dieselu?

Zákaz jako příležitost. Tažení proti dieselům dává šanci dravým inovacím

Kouř z dieselového motoru, ilustrační foto


Zaměstnanci slovenského Volkswagenu v červnu stávkovali za zvýšení mezd. Šest dnů trvající protest ukončili po dohodě odborů s vedením továrny na zvýšení platů celkově zhruba o 14 procent během půldruhého roku.

Průměrný měsíční plat zaměstnanců Volkswagenu na Slovensku včetně bonusů, příplatků a odměn, ale bez výdělku managementu dosáhl ještě před stávkou 1804 eur (47 080 korun). To je zhruba dvojnásobek průměrné mzdy v zemi. Podle vedení slovenské divize automobilky v regionu střední Evropy jsou nejvyšší platy v rámci koncernu právě na Slovensku.

BRAND24

Slovensko je v přepočtu na obyvatele největším výrobcem automobilů na světě. V zemi mají své továrny tři automobilky, z nichž největší z hlediska počtu vyrobených aut je právě továrna Volkswagenu. K nynějším závodům Volkswagenu, francouzského koncernu PSA a korejské automobilky Kia Motors přibude továrna britské automobilky Jaguar Land Rover, která staví montovnu u Nitry na jihu Slovenska.

Dále čtěte:

Křižáci bojující proti dieselu. Nepohodlná organizace je financována nejen z Bruselu

Němci Škodu nemusí. Autem snů je pro ně černý benzíňák


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).