Menu Zavřít

Volby v Praze: bude jasno v únoru?

13. 1. 2011
Autor: Euro.cz

Ústavní soud

CONTENT24

Koalice ODS a ČSSD na pražském magistrátu ještě zdaleka nemá vyhráno. O legitimitě voleb do zastupitelstva hlavního města Prahy totiž ještě musí rozhodnout Ústavní soud, který se má v příštích týdnech zabývat stížností podanou Stranou zelených.
Podle zdroje blízkého Ústavnímu soudu se část soudců přiklání k názoru, že rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů, které prosadila ODS, bylo skutečně protiústavní. Volby v Praze by se tak zřejmě musely opakovat.
Informaci, že se Ústavní soud stížností právě zabývá, potvrdil týdeníku EURO jeden ze soudců Jiří Nykodým. Podle něj by mělo definitivní rozhodnutí padnout do půlky února. „Já bych byl rád, kdyby se to do té doby podařilo stihnout. Ale počítám i s tím, že se posuzování zkomplikuje a prodlouží,“ sdělil Nykodým. Ústavní stížnost bude posuzovat celé plénum, tedy všech patnáct soudců.
Pokud by soud volby zrušil, dalo by se očekávat posílení původního vítěze TOP 09. Představitelé strany se však tváří rezervovaně. „Vyčkejme rozhodnutí soudu a uvidíme. Domnívám se však, že naše země potřebuje nikoliv zpochybňování voleb, ale stabilní vedení z voleb vzešlé,“ vyjádřil se například starosta Prahy 1 za TOP 09 Oldřich Lomecký.
Také pražský primátor Bohuslav Svoboda zůstává klidný. „Ústavní soud rozhoduje naprosto samostatně, k tomu se nedá nic říct. Musíme počítat s tím, že rozhodne tak či onak,“ sdělil týdeníku EURO Svoboda.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).