Menu Zavřít

Volá Londýn, volá Budapešť

21. 5. 2010
Autor: Euro.cz

Kapitola 228

Strany a firmy * Černé díry

BRAND24

Strany a firmy

Letošní parlamentní volby budou střetem tradičních politických stran a netradičních uskupení. Do první skupiny patří například ODS, ČSSD, lidovci či svobodní, do druhé TOP 09, Věci veřejné či Zemanovci. Netradiční fungují spíš jako firma. Aspoň tak o nich hovoří bystřejší pražští byznysmeni.
Rysy akciové společnosti má i největší z nich. Dva lidé, miliardář a bývalý ministr financí, si řekli, takhle to dál se zadlužením státu nepůjde, vložili do firmy vlastní kapitál a rozdali si funkce. Předsedou dozorčí rady je bohatý podnikatel, šéfem představenstva populární aristokrat, jehož se stydliví novináři ne a ne zeptat, jak to bylo s privatizací karlovarské Becherovky. Generálním ředitelem podniku je exministr. Pokud se potvrdí, že nejde o stranu na jedno použití, pro úspěšné členy je možná připraven balík akcií pro management-buy-out. Ve vládě už dnes mají ministra financí. A jistě mohou počítat i s tím, že po zveřejnění volebních výsledků zavolá Vladimír Mlynář, že je ochotný vzít jakoukoli důležitou vládní funkci.
Kecy veřejné (copyright Ladislav Jakl) nebo Kšefty veřejné (copyright nálepka neznámého autora) spíš připomínají družstvo. Vymyslel je podnikatel, lobbista, bavič a „joztomijá“ blondýna. Vévéčka dle Lidových novin Mirek Topolánek letos v březnu na setkání s členy Americké hospodářské komory popsal jako mafiánský projekt lidí (i z okruhu ODS) ovládajících situaci v Praze. Družstvo je financované z různých zdrojů. Předseda nemá podpisové právo. S růstem preferencí se však družstevníci obávají, aby nedopadli jako družstvo Včela.
Strana Práv Občanů Zemanovci připomíná eseróčko, jehož maskotem je bývalý premiér. Myšlenka založit tuto firmu možná vznikla v hlavách dvou kamarádů – Marka Dalíka a Miroslava Šloufa. Tento tandem se zřejmě stará i o financování. Dle Topolánka je Zemanův projekt pokusem, jak poškodit „socky“, a proto si s touto stranou – jak prohlásil – dokáže představit spolupráci. Exlídr ODS však dodal, že cena za takovou koalici bude vysoká. Třeba post prezidenta pro Miloše Zemana, který má silného příznivce – Jardu Jágra. Ten v rozhovoru pro rádio Hey prohlásil, že Zeman je jeho nejoblíbenějším politikem: „Je ohromně chytrý a má vynikající vyřídilku.“

Černé díry

Profesor Václav Bělohradský, někdejší obdivovatel profesora Václava Klause, minulý týden v deníku Právo publikoval rozsáhlý článek, proč by Češi měli volit levici. Zajímavé čtení. Zejména poté, co ve Velké Británii a v Maďarsku zvítězila pravice. Nové vlády v obou zemích se okamžitě podívaly na kondici, v níž jim levice přenechala státní finance. Výsledek byl pouze po týdenním povrchním zkoumání v obou případech katastrofální. Horší, než se čekalo. Nevolíš, zaplatíš. Tak zní slogan ČSSD. Nebude to, pane profesore, naopak?
Britský konzervativně-liberální kabinet rozhodl o nezávislém šetření nezodpovědného rozhazování peněz labouristů. Premiér David Cameron se rozhodl prozkoumat „šílená rozhodnutí o státních výdajích“ vlády Gordona Browna. Ministr financí George Osborne hovoří o nově objevených černých dírách – nikoli ve vesmíru, ale ve státním rozpočtu. „Labouristé nám zanechali veřejné finance v naprosto hrůzném stavu,“ prohlásil Osborne. Dle něho předchozí vláda zmanipulovala ekonomické prognózy, aby pro ni mohla sestavit příznivý rozpočet.
Ještě černější díra šokovala novou maďarskou vládu. Ta po postkomunistech objevila prvního velkého kostlivce – státní dluh ve výši 80 procent HDP! Aby země dosáhla aspoň úrovně zadlužení z roku 2002 (55 procent), bude i dle optimistických scénářů třeba minimálně deseti let tvrdé práce. Socialistická vláda, která byla v zemi u moci od roku 2002, už letos na jaře dosáhla úrovně zadlužení plánovaného na konec roku 2010. Znamená to, že dnes každý obyvatel Maďarska dluží 210 tisíc korun. Na Kalouskově složence bylo jen 121 tisíc korun. Takže jsme na tom docela dobře, že, pane Bělohradský?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).