Menu Zavřít

Vlna důchodců? Bude menší

20. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Navzdory očekávané...

Celý podtitul: Navzdory očekávané šedé cunami mají příslušníci generace baby boomu nové ekonomické a sociální důvody, aby pracovali dál

Loni v říjnu se dostala na titulní stránky novin Kathleen Caseyová-Kirschlingová jako první z odhadovaných 78 milionů příslušníků generace baby boomu, která požádala o důchod. Tato penzionovaná učitelka, narozená ve Filadelfii 1. ledna 1946, zjevně ohlašovala šedou cunami Američanů narozených v letech 1946 až 1964, kteří by měli brzy opustit řady pracovních sil. S tímto hromadným odchodem do důchodu počítají různé společnosti, počínaje podniky provozujícími výletní plavby, přes penzijní komunity a konče finančními poradenskými firmami. Doufají, že budou notně profitovat z prodeje zboží a služeb desítkám milionů relativně mladých příslušníků zmíněné generace s tučnými finančními rezervami a desítkami let volného času před sebou. Jenže demografie není osud - a nemusí ani přispět k sestavení dobrého podnikatelského plánu. Zdá se, že při odchodu do důchodu nebude všech 78 milionů lidí dost bohatých nebo mladých na to, aby splnily očekávání podniků starajících se o členy generace baby boomu, kteří přestali pracovat. Tento schodek a to, jak může zmařit takové naděje, je předmětem nové studie, jejímž spoluautorem je Kevin P. Coyne z atlantské poradenské firmy Coyne Partnership. Dle něho v příštích desetiletích „bude velikost a tempo růstu amerického trhu lidí v důchodovém věku mnohem menší, než se obecně předpokládá“. Ke stejnému závěru dospívají i jiní experti, přinejmenším v krátkodobém výhledu. „Není žádným tajemstvím, že někteří lidé odchod do penze odkládají,“ konstatuje Bruce Schobel, viceprezident a pojistný matematik pojišťovny New York Life Insurance a bývalý poradce federální Správy sociálního zabezpečení. Příslušníci generace baby boomu totiž čelí poklesu hodnoty akcií a bydlení a prudce stoupajícím zdravotním a energetickým nákladům. To všechno jsou důvody, proč pracovat dál. Jak uvádí Americká asociace osob v důchodu (AARP), snižování hodnoty akcií naopak vedlo k tomu, že čtrnáct procent důchodců uvažuje o návratu do práce. (Pochopitelně že každé zpomalení tempa odchodů do penze rovněž oddálí předpovídanou insolventnost svěřenského fondu sociálního zabezpečení - Social Security Trust Fundu.)
Coyneho analýza se však liší v dlouhodobém výhledu. Coyne se domnívá, že se prosazují trvalé změny. A důsledkem je, že určitá část z miliard dolarů, jež společnosti vynakládají na služby určené důchodcům, by mohla být promarněna. Experti jsou nuceni s rozsahem této investice nesouhlasit, ale v důsledku Coyneho zprávy je možné, že tvůrci takových služeb budou muset některé ze svých předpokladů přehodnotit.
Z finančních a společenských důvodů se tendence odkládat odchod do penze zvětšuje, prohlašuje Coyne. V příštích dvaceti letech poroste celkový počet důchodců o méně než tři procenta ročně - stejně jako celková populace - a růst by se dle něho mohl snížit až na jedno procento. V roce 2017 to bude mít za následek o pět až deset milionů důchodců méně, než s jakým počítali někteří marketingoví odborníci.
Rozhodně nastává změna. V prvních čtyřech měsících roku 2008 bylo dle Úřadu statistiky práce (BLS) zaměstnáno nebo hledalo práci asi 30 procent lidí ve věku od 65 do 69 let, což představuje prudký vzestup proti 24 procentům při posledním vrcholu obchodního cyklu v roce 2000. Při pohledu o jednu kategorii níže, na lidi ve věku od 60 do 64 let, je patrné, že v řadách pracovních sil jich je 54 procent v porovnání se 47 procenty před osmi lety. Pracovníky drží v zaměstnání rovněž sociální síly, domnívá se Joyce Manchesterová, analytička Rozpočtové kanceláře Kongresu USA. Kvůli vysoké rozvodovosti více příslušníků generace baby boomu závisí na jednom příjmu. Mnozí mají děti, jež právě začínají studovat vysokou školu. A větší počet žen se dnes věnuje duševní práci, která je méně fyzicky namáhavá. A proto se snadněji zastává delší dobu než práce, kterou ženy vykonávaly v minulosti. Navíc je generace baby boomu první, jejíž důchod je zčásti financován z omezených fondů úspor místo z plných doživotních penzí s garancí. Jak uvádí ředitelka AARP pro finanční zabezpečení Jean Setzfandová: „Z tohoto důvodu jsou podstatně opatrnější.“

Popisek s. 50:
Casey-Kirschlingová vyplula do důchodu, ale jiní příslušníci její generace asi ještě počkají

Graf s. 50:
Do penze později?
Milionů důchodců*
Při běžném vývoji
Při pokračování současných trendů odkládat odchod do penze

0 21 23 25 27 29
2007 2012 Prognóza 2017

* Lidé ve věku přes 50 let, kteří pracovali na plný nebo částečný úvazek po většinu roků od svých 40 let a už nepracují. Nezapočítávají se ti, kteří nepracovali.

Pramen: The Coyne Partnership

BRAND24

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Jiří Kasl

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).