Menu Zavřít

Vlažná naděje průmyslových zón

10. 4. 2007
Autor: Euro.cz

Karviná má atraktivní průmyslovou zónu Nové pole. Obsazena je společnostmi Shimano, Mölnlycke Health Care Klinipro, Lift Component či GH Development, a také ryze českou firmou Dexon. Karvinský zástupce primátora Zbyněk Gajdacz uvádí, že o vstupu do zóny uvažuje další možný zaměstnavatel, korejská firma Sejong Czech.

Karviná má atraktivní průmyslovou zónu Nové pole. Obsazena je společnostmi Shimano, Mölnlycke Health Care Klinipro, Lift Component či GH Development, a také ryze českou firmou Dexon.

Karvinský zástupce primátora Zbyněk Gajdacz uvádí, že o vstupu do zóny uvažuje další možný zaměstnavatel, korejská firma Sejong Czech. Podle těšínského místostarosty Stanislava Folwarczného investici v zóně Pod zelenou chystá i společnost Dunghee, která je subdodavatelem nošovické továrny Hyundai.

BRAND24

Nicméně místní podnikatelé investice nechávají vlažnými. „Žádná euforie po bytech či jiných prostorech se momentálně nekoná,“ uvádí Martina Rzeszutová z karvinské realitní agentury. Domnívá se, že ani investicemi v zónách se nic nezmění. „Pokud budou vznikat pracovní místa kopírující minimální mzdu, kupní sílu to příliš nezlepší,“ je přesvědčena.

Jaroslav Sedláček ze společnosti Kovona System míní, že investice v nošovické továrně (a potažmo potenciální okresní subdodavatelé) nemusejí být všelékem místní nezaměstnanosti. „Brzy i Korejci zjistí, že je tady mezi kvalifikovanými pracovníky už vybráno. Malé firmy budou mít i přes nedostatek zakázek problém s vlastní kontinuitou. Masivní investice do automobilového průmyslu neřeší komplexní rozvoj regionu,“ uzavírá Sedláček.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).