Menu Zavřít

Vlastní letadla nechystáme

4. 2. 2008
Autor: Euro.cz

PŘEDSEDA PŘEDSTAVENSTVA CLICK4SKY.COM JAN KAŠE - Jednou z posledních nízkorozpočtových leteckých společností, které vstoupily na český trh, je firma Click4sky.com. Dceřiná společnost Českých aerolinií chce bez jediného letadla do dvou let dobýt pětinu trhu s levnými letenkami.

Zatím stále plníte pouze letadla ČSA. Počítáte v budoucnu i s vlastními letadly?

Do budoucna uvažujeme o možnosti podobného doprodeje kapacity jiných leteckých společností. O provozování vlastní flotily však společnost neuvažuje.

Kolik cestujících využilo vašich služeb v loňském roce, jaké destinace byly nejzajímavější?

Denně prodáváme stovky letenek. Dosažené počty prodaných letenek překročily hned první měsíc po vstupu na trh dvojnásobně původní očekávání. Cestující měli největší zájem o lety například do Velké Británie nebo Španělska. Zajímavá je i velká poptávka po pravidelných letech do Egypta.

Jak hodnotíte trh nízkorozpočtových aerolinek? Poroste, nebo už je na hranici možností?

Některé západoevropské a středoevropské trhy mají podíl těchto společností již poměrně vysoký. Budoucí růst očekáváme pouze v jednotkách procent ročně. Na některých trzích není penetrace ještě vysoká a zde naopak očekáváme dvouciferný procentní růst ročně. Mezi takové trhy patří například i domácí trh v České republice. Naopak některé trhy ve východní Evropě teprve v budoucnu vstup nízkonákladových společností čeká.

Cena pohonných hmot stále roste. Je to větší hrozba pro klasické aerolinky nebo pro nízkorozpočtové?

Rostoucí cena ropy ovlivňuje všechny dopravce. Záleží na způsobu zajištění proti riziku růstu ceny a případně také změny kurzu. Poté, co ceny ropy začaly razantně růst, zavedli letečtí dopravci palivové příplatky, které část nákladů na zvýšenou cenu ropy pokrývají. Letecké společnosti výši těchto příplatků v souladu s růstem ceny zvyšují.

BRAND24

Co chystáte nového na letní sezonu?

Od letoška společnost plánuje rozšířit například počet destinací, nabídne klientům možnost koupit si cestovní pojištění nebo zapůjčit si v cílové destinaci automobil nebo rezervovat ubytování.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).