Menu Zavřít

Vlaky stojí. Drahám onemocněli strojvůdci

14. 11. 2016
Autor: čtk

Do dnešního večera nevyjede na trať z Roudnice nad Labem do Račiněvse žádný osobní vlak. Proč? České dráhy tvrdí, že nemají koho posadit do lokomotiv, protože jim onemocnělo hodně strojvůdců. Cestující tak musí do náhradních autobusů.

„Je to nestandardní situace. Za zastavení provozu může zvýšená nemocnost strojvedoucích,“ vysvětluje Monika Bezuchová, mluvčí Českých drah. Proto se na trati 096 z Roudnice nad Labem do Račiněvse v pondělí 14. listopadu zastavil provoz, žádný vlak na trať nevyjede od 9.00 do 20.00.

Jindřich Hlas, prezident Federace strojvůdců České republiky, ovšem vidí hlavní potíž někde jinde. „Sama nemocnost to nezpůsobila. Strojvedoucích je málo a nábor se nedaří,“ krčí rameny. Krizovou situaci podle něj částečně řeší přesčasy, jenže 150hodinový roční limit má už řada „mašinfírů“ dávno naplněný. „A jiní zase kvůli nízkým příplatkům přesčasy dělat nechtějí,“ dodává Hlas.

CONTENT24

Situaci Českých drah komplikuje i to, že o jejich strojvůdce je zájem u konkurenčních společností. Celkově je v Česku evidováno necelých dvacet tisíc strojvůdcovských licencí.

Dále čtěte:

ČSSD se chce zbavit Ťoka. Kvůli svým kšeftům, tvrdí Babiš

Evropská komise vyšetřuje České dráhy za nízké ceny

Exšéf Českých drah chce dobýt svět s lithiovými autobateriemi


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).