Menu Zavřít

Vlády neplatí včas, na zakázkách dluží 65 miliard eur

8. 6. 2009
Autor: Euro.cz

Uhradit fakturu včas? Kdo čeká na peníze za odvedenou práci, má přesně poloviční šanci, že bude uhrazena tak, jak bylo dohodnuto.

Autor: ec.europa.eu

Alespoň to vyplývá z průzkumu Evropského platebního indexu, který každý rok zpracovává společnost Intrum Justitia. A lepší situace není ani v případě, že firma čeká na zaplacení práce pro vlastní vládu.

V dluzích je 270 miliard eur

„Platební morálka evropských vlád je horší než u privátních firem a spotřebitelů. Pokud by včas uhradily své závazky, znamenalo by to pro ekonomiky evropských zemí injekci ve výši minimálně 65 miliard eur, což by se mohlo ukázat především pro malé a střední firmy jako skutečná záchrana,“ přiblížil generální ředitel Intrum Justitia Ivo Klimeš.

Vlády by pak nemusely pumpovat tolik peněz do skomírajících odvětví, aby je zabezpečily v hospodářské krizi. Přitom se 2,4 procenta všech faktur musí mezi vládami, podniky a spotřebitelskými skupinami v Evropě odepisovat jako nedobytné.

„Kdyby se všechny faktury v těchto skupinách uhradily včas a v plné výši, peníze takto uspořené by představovaly injekci likvidity evropské ekonomice ve výši 270 miliard eur. V této částce je započítaná i dlužná suma vlád,“ dodal Klimeš.

Vymáhání dluhů přijde podniky v Evropě každý rok nejméně na 25 miliard eur. A jen polovina faktur je zaplacena ve stanovené lhůtě.

Češi jsou jedni z nejhorších

CONTENT24

Česká republika a její obyvatelé na tom nejsou o nic lépe než zbytek Evropy. Ba naopak, na pomyslném žebříčku platební morálky patří k těm nejhorším.

Více na Aktuálně.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).