Menu Zavřít

Vláda ubírá peníze recyklaci

27. 11. 2009
Autor: Euro.cz

Návrh seškrtat peníze na recyklaci odpadu, který schválila vláda, zvýší podle Hnutí Duha český dovoz surovin i ekologické škody. Vláda povolí dotace kontroverzním spalovnám a přesune na ně část peněz z evropských fondů, které původně vyčlenila na recyklaci a snadnější třídění odpadu.

Podle propočtů ministerstva životního prostředí plánovaná stavba spaloven namísto recyklace také rodinám zdraží svoz odpadu. Ministerstvo nechalo udělat studii, jež porovnávala investice do recyklace se stavbou spaloven. Spočetla, že recyklační řešení má nižší investiční i provozní náklady a více ubere odpadků na skládkách. Přesto ministerstvo nyní plánuje dotovat spalovny. Je zarážející, že tento návrh neprošel veřejně přístupným ekonomickým ani ekologickým hodnocením. Změna vznikla pod silným politickým nátlakem hejtmanů z několika krajů, kteří chtějí spalovny stavět.

Spalovny pohltí statisíce tun recyklovatelných surovin, takže budeme muset těžit, kácet a dolovat a také importovat další a další. Každá ze spaloven na likvidaci 100 tisíce tun odpadu bude stát asi dvě a půl miliardy. Ministerstva by měla hlavně rychle připravit nový zákon o odpadech, který zajistí, aby třídit bylo nejen správné, ale také snadné.

BRAND24

Recyklace komunálního odpadu v Česku činí pouze 20 procent, zatímco v sousedním Německu až třikrát více. Popelnice v tuzemsku stojí před každým domem, ale k barevným kontejnerům na třídění to průměrná domácnost má přes 100 metrů daleko. Zelené odpadky z kuchyní a zahrad, které tvoří nejtěžší část odpadu, lze třídit jen v několika městech.

Hnutí Duha proto navrhuje a prosazuje změnu zákona o odpadech, jež pomůže recyklaci a usnadní třídění. Nezbytné jsou i granty obcím a městům, které však vláda chce seškrtat, aby mohla dotovat spalovny.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).