Menu Zavřít

Vláda přerušila jednání o změně devizového zákona

16. 11. 2010
Autor: profit

Vláda dnes přerušila projednávání změny devizového zákona, která má umožnit prodej zemědělské půdy cizincům. Ministři jednání o návrhu dokončí na příští schůzi kabinetu, řekl dnes novinářům premiér Petr Nečas (ODS).

Foto: Martin Siebert

Zákaz prodeje si vyjednalo Česko při vstupu do Evropské unie s tím, že výjimka skončí v květnu 2011. Dosud podle zákona cizinci zemědělskou půdu kupovat nesmějí. Desítky tisíc hektarů české zemědělské půdy však již dnes vlastní zahraniční právnické osoby, které mají v ČR sídlo. Již od května 2009 mohou cizinci v Česku kupovat nemovitosti určené k bydlení. Česká republika si před vstupem do Evropské unie vyjednala na prodej nemovitostí určených k bydlení pětileté a zemědělské půdy sedmileté přechodné období. V případě bydlení se již ovšem ustanovení devizového zákona nevyužívá, protože v tomto případě je smlouva o přistoupení k EU nadřazenou právní normou.

Kromě v ČR sídlících firem zahraničních majitelů mohou dle výjimky zemědělskou půdu v Česku nakupovat také občané EU, kteří zde nejméně tři roky žijí a hospodaří. Přes prostředníky mohou získávat i ze státního Pozemkového fondu, který pozemky odstátňuje. Podle květnového vyjádření ředitele fondu Radima Ziky není známo, jakou měrou se na tom podílejí cizinci.

BRAND24

„Nezbytnost uvedení devizového zákona do souladu s primárním právem EU je dána skutečností, že Evropská komise může zahájit proti České republice řízení o porušení Smlouvy o fungování Evropské unie, které by mohlo skončit případným odsuzujícím rozsudkem Soudního dvora Evropské unie s možným negativním finančním dopadem do státního rozpočtu,“ uvedlo ministerstvo financí. Úřad uvedl, že v takovém případě by mohla být Česká republika nucena platit až několika tisíc eur denně až do zjednání nápravy.

V případě, že by se do konce přechodného období nepodařilo změnu devizového zákona schválit, nebudou moci kvůli nadřazenosti práva EU katastrální úřady od 1. května 2011 zamítat návrhy na vklad vlastnického práva u zemědělských pozemků v soukromém vlastnictví, které bude kupovat cizinec.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).