Menu Zavřít

Vláda chce ulevit podnikatelům

25. 7. 2005
Autor: Euro.cz

Paušální výdajeNecelý rok před volbami začíná vláda vytahovat z rukávu esa. Poté, co před několika dny rozhodla o zvýšení platů lékařů a dalších státních zaměstnanců, chce zvýšením výdajových paušálů finančně pomoci i podnikatelům.

PAUŠÁLNÍ VÝDAJE Necelý rok před volbami začíná vláda vytahovat z rukávu esa. Poté, co před několika dny rozhodla o zvýšení platů lékařů a dalších státních zaměstnanců, chce zvýšením výdajových paušálů finančně pomoci i podnikatelům. Drobným živnostníkům by se od ledna příštího roku mohla výrazně zjednodušit administrativa spojená zejména s vykazováním výdajů nutných pro výpočet daně z příjmů. Ministerstvo financí totiž přichází s návrhem zvýšit částky paušálního vykazování výdajů. Paušály by se měly od příštího roku zvýšit z dnešních 20 až 50 procent na 30 až 80 procent v závislosti na typu podnikání. Nejvyšší paušály budou mít zemědělci, nejnižší se naopak budou týkat pronájmů či právnických, tlumočnických nebo překladatelských služeb. Strop by neměl existovat, takže by paušály mohli využít i velcí podnikatelé. MALÝ ZÁJEM O PAUŠÁLY Možnosti paušálního zdanění dnes využívá část podnikatelů. Podle dostupných údajů je to zhruba 260 tisíc živnostníků z celkového počtu 1,2 milionu majitelů živnostenských listů. „Po plánovaném zvýšení paušálů by to mohlo být o téměř 200 tisíc více,“ míní premiér Jiří Paroubek. Ministr financí Bohuslav Sobotka předpokládá, že by podnikatelé při uplatnění vyšších paušálů ušetřili asi 1,9 miliardy korun. Dalších 1,5 miliardy korun pak uspoří na nižším pojistném. Je pravděpodobné, že diskuze se ještě povede nad stropem výdajových paušálů pro jednotlivé živnosti. Ministr Sobotka původně navrhoval zvýšení paušálů na 50 procent, vicepremiér Martin Jahn na 70 procent a zejména štědřejší podporu zemědělců chce předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. PODNIKATELÉ VYČKÁVAJÍ

Vyšší paušální odpisy by si představovali také sami podnikatelé. „Paušály by mohly být ještě vyšší. Když nyní zhruba 86 procent živnostníků odvádí minimální daň, tak těžko využijí paušály,“ říká například předseda Sdružení podnikatelů Bedřich Danda.

Podle jeho názoru i slov šéfa Hospodářské komory Jaromíra Drábka je však návrh ministerstva financí rozhodně krokem správným směrem. Drábkovi se však nelíbí rozdílná výše paušálu u řemeslných a neřemeslných živností. „Je jen málo podnikatelů, kteří mají pouze jeden, nebo druhý typ živnosti. Budou tedy muset rozlišovat, které příjmy plynou z které činnosti, což podle mého názoru povede ke zkreslování daně,“ prohlásil.

Dodal, že on sám by doporučoval pouze jednu sazbu.

BRAND24

SOUČASNÁ A PLÁNOVANÁ VÝŠE PAUŠÁLŮ

Druh živnosti Současný stavNávrh
 pronájmy20 30 
 autorské honoráře právníci, auditoři, lékaři, umělci, sportovci, znalci 3040 
 tlumočníci25 40 
 neřemeslné živnosti25 50 
 řemeslníci25 60 
 zemědělci50 80 

Pramen: ministerstvo financí, údaje v procentech

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).