Vizionářský čin na vinicích

21. srpna 2007, 13:15 - Milan Ballík
21. srpna 2007, 13:15

Chardonnay, polosladké 2006 - Ampelos, šlechtitelská stanice vinařská Znojmo, Vrbovec

I když je chardonnay módní odrůdou, která se těší mimořádné přízni vinařů i konzumentů, není to odrůda nová. V Čechách a na Moravě se objevovala již před mnoha lety, většinou ovšem jako součást smíšených výsadeb. Tak jako všude ve vinařském světě, i v Česku se tahle sorta dostala na výsluní pozornosti v nedávné minulosti. Když víno z ní objevili konzumenti (jistě právem, chardonnay patří ke znamenitým douškům) a keře této révy začaly zaplavovat vinohrady, stalo se tak s malým zpožděním i v Česku. Vinaři nic nedali na varování, že příliš chladné klima odrůdě nesvědčí, že naše „chardonky“ nebudou s těmi světovými srovnatelné, a spustili lavinu. Dnes mají její výsadby plochu téměř 750 hektarů a vína sama patří k tomu lepšímu, co se v našich sklepech zrodí. I když co do rozlohy vinic jí patří nějaké sedmé místo, co do kvality produkce se výrazně tlačí na stupně nejvyšší. Možná právě pro mimořádně teplou klimatickou periodu, která v posledním čase vládne počasí ve střední Evropě. Právě chardonnay je jednou z těch odrůd, jejíž vína se teplotami přetavila z tvrdších, minerálních s chlorofylovým zabarvením v ta s výraznou kytkou, chuťově bohatá, ovocitá se širším záběrem exotického ovoce. Přitom si však ponechala významný part kyselin, který z nich mnohdy činí vína živá, s pikantním osvěžujícím koncem. Taková, která dokazují, že zpočátku až hektické a možná neuvážené vysazování této odrůdy se ukázalo být vizionářským činem ku prospěchu a obohacení vinařského segmentu České republiky. Okusme, jaká chardonnay se rodí na vinicích jednoho ze sedmdesáti pěstitelů vinařské obce Vrbovec.
Chardonnay, výběr z bobulí, polosladké 2006 - Ampelos, šlechtitelská stanice vinařská Znojmo, Vrbovec. Barva vykazuje vyšší intenzitu a sytější zlatavé valéry. Víno je excelentně čiré, díky čemuž jím může probleskávat veselé jiskření. Kytka se otevírá k opulentní bohatosti, které dominují vyzrálá hroznovitost, proplétaná medovými tóny s lehkým podtextem podloží. Chuť je mohutná, vystavěná na základě cukrové stopy, jíž ovšem vzápětí oponují jablečné variace, rozšířené o náznaky tropických exotických plodů. V závěru dlouhého rozsochatého doznívání se připojí i kyselinky, a to natolik důrazné, aby oddýchly a osvěžily zpočátku těžší nasládlý rozmach, dodaly mu vzletu a celému doběhu výrazně živý, při vší mohutnosti až lehce rozverný závěrečný dovětek.

Mohlo by vás zajímat

Finance
Hypotéky jsou více regulované a dražší, přesto zájem o ně roste
Co je třeba mít při silniční kontrole u sebe, abyste nedostali pokutu?
6 tipů, jak co nejlevněji vyměnit peníze v zahraničí na dovolené
Kde všude můžete v Česku prohlásit: „Zaplatím to bitcoinem“
ČNB reguluje výši hypoték. Kolik mohou banky půjčovat v zahraničí?
Auta
Pět lákavých ojetin, které vás ale nechají někde stát
Opel začal přijímat objednávky na Insignii Country Tourer a Exclusive. Český trh si ještě počká
BMW X5 M a X6 M přicházejí v absolutně černé edici Black Fire
Lada ukázala sériovou Vestu SW a Vestu Cross. Nová kombi vypadají opravdu dobře
Mapy.cz potkala největší změna za 10 let. Takhle teď vypadají
Technologie
Další grafiky s čipy Vega: Radeon Pro WX 9100 a možná první nález Vegy 11 s HBM2
Google News po letech v novém. Zpřehledňuje orientaci v obsahu členěním do karet
Microsoft uvolnil dávku oprav pro Windows, které se někteří smí vyhnout
Další kousek skládačky. Amazon spustil český Markeplace
Mapy.cz potkala největší změna za 10 let. Takhle teď vypadají
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít