Vizionářský čin na vinicích

21. srpna 2007, 13:15 - Milan Ballík
21. srpna 2007, 13:15

Chardonnay, polosladké 2006 - Ampelos, šlechtitelská stanice vinařská Znojmo, Vrbovec

I když je chardonnay módní odrůdou, která se těší mimořádné přízni vinařů i konzumentů, není to odrůda nová. V Čechách a na Moravě se objevovala již před mnoha lety, většinou ovšem jako součást smíšených výsadeb. Tak jako všude ve vinařském světě, i v Česku se tahle sorta dostala na výsluní pozornosti v nedávné minulosti. Když víno z ní objevili konzumenti (jistě právem, chardonnay patří ke znamenitým douškům) a keře této révy začaly zaplavovat vinohrady, stalo se tak s malým zpožděním i v Česku. Vinaři nic nedali na varování, že příliš chladné klima odrůdě nesvědčí, že naše „chardonky“ nebudou s těmi světovými srovnatelné, a spustili lavinu. Dnes mají její výsadby plochu téměř 750 hektarů a vína sama patří k tomu lepšímu, co se v našich sklepech zrodí. I když co do rozlohy vinic jí patří nějaké sedmé místo, co do kvality produkce se výrazně tlačí na stupně nejvyšší. Možná právě pro mimořádně teplou klimatickou periodu, která v posledním čase vládne počasí ve střední Evropě. Právě chardonnay je jednou z těch odrůd, jejíž vína se teplotami přetavila z tvrdších, minerálních s chlorofylovým zabarvením v ta s výraznou kytkou, chuťově bohatá, ovocitá se širším záběrem exotického ovoce. Přitom si však ponechala významný part kyselin, který z nich mnohdy činí vína živá, s pikantním osvěžujícím koncem. Taková, která dokazují, že zpočátku až hektické a možná neuvážené vysazování této odrůdy se ukázalo být vizionářským činem ku prospěchu a obohacení vinařského segmentu České republiky. Okusme, jaká chardonnay se rodí na vinicích jednoho ze sedmdesáti pěstitelů vinařské obce Vrbovec.
Chardonnay, výběr z bobulí, polosladké 2006 - Ampelos, šlechtitelská stanice vinařská Znojmo, Vrbovec. Barva vykazuje vyšší intenzitu a sytější zlatavé valéry. Víno je excelentně čiré, díky čemuž jím může probleskávat veselé jiskření. Kytka se otevírá k opulentní bohatosti, které dominují vyzrálá hroznovitost, proplétaná medovými tóny s lehkým podtextem podloží. Chuť je mohutná, vystavěná na základě cukrové stopy, jíž ovšem vzápětí oponují jablečné variace, rozšířené o náznaky tropických exotických plodů. V závěru dlouhého rozsochatého doznívání se připojí i kyselinky, a to natolik důrazné, aby oddýchly a osvěžily zpočátku těžší nasládlý rozmach, dodaly mu vzletu a celému doběhu výrazně živý, při vší mohutnosti až lehce rozverný závěrečný dovětek.

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče