Vizionářský čin na vinicích

21. srpna 2007, 13:15 - Milan Ballík
21. srpna 2007, 13:15

Chardonnay, polosladké 2006 - Ampelos, šlechtitelská stanice vinařská Znojmo, Vrbovec

I když je chardonnay módní odrůdou, která se těší mimořádné přízni vinařů i konzumentů, není to odrůda nová. V Čechách a na Moravě se objevovala již před mnoha lety, většinou ovšem jako součást smíšených výsadeb. Tak jako všude ve vinařském světě, i v Česku se tahle sorta dostala na výsluní pozornosti v nedávné minulosti. Když víno z ní objevili konzumenti (jistě právem, chardonnay patří ke znamenitým douškům) a keře této révy začaly zaplavovat vinohrady, stalo se tak s malým zpožděním i v Česku. Vinaři nic nedali na varování, že příliš chladné klima odrůdě nesvědčí, že naše „chardonky“ nebudou s těmi světovými srovnatelné, a spustili lavinu. Dnes mají její výsadby plochu téměř 750 hektarů a vína sama patří k tomu lepšímu, co se v našich sklepech zrodí. I když co do rozlohy vinic jí patří nějaké sedmé místo, co do kvality produkce se výrazně tlačí na stupně nejvyšší. Možná právě pro mimořádně teplou klimatickou periodu, která v posledním čase vládne počasí ve střední Evropě. Právě chardonnay je jednou z těch odrůd, jejíž vína se teplotami přetavila z tvrdších, minerálních s chlorofylovým zabarvením v ta s výraznou kytkou, chuťově bohatá, ovocitá se širším záběrem exotického ovoce. Přitom si však ponechala významný part kyselin, který z nich mnohdy činí vína živá, s pikantním osvěžujícím koncem. Taková, která dokazují, že zpočátku až hektické a možná neuvážené vysazování této odrůdy se ukázalo být vizionářským činem ku prospěchu a obohacení vinařského segmentu České republiky. Okusme, jaká chardonnay se rodí na vinicích jednoho ze sedmdesáti pěstitelů vinařské obce Vrbovec.
Chardonnay, výběr z bobulí, polosladké 2006 - Ampelos, šlechtitelská stanice vinařská Znojmo, Vrbovec. Barva vykazuje vyšší intenzitu a sytější zlatavé valéry. Víno je excelentně čiré, díky čemuž jím může probleskávat veselé jiskření. Kytka se otevírá k opulentní bohatosti, které dominují vyzrálá hroznovitost, proplétaná medovými tóny s lehkým podtextem podloží. Chuť je mohutná, vystavěná na základě cukrové stopy, jíž ovšem vzápětí oponují jablečné variace, rozšířené o náznaky tropických exotických plodů. V závěru dlouhého rozsochatého doznívání se připojí i kyselinky, a to natolik důrazné, aby oddýchly a osvěžily zpočátku těžší nasládlý rozmach, dodaly mu vzletu a celému doběhu výrazně živý, při vší mohutnosti až lehce rozverný závěrečný dovětek.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Ocitli jste se v cizině bez peněz? Banka pomůže, ale ne zadarmo
Nezdravé české zdravotnictví I: 4 důvody, proč odcházejí čeští lékaři do zahraničí?
Právník se slevou anebo rovnou zdarma? Víme, kde ho sehnat
Česko - nová brána japonských investic do EU?
Paradoxy životního pojištění: Češi se bojí úrazů, největším rizikem jsou ale nemoci
Auta
Audi radikálně mění číselné značení modelů. Bude v tom…
Opět na scéně. Umělý benzín má zachránit spalovací motory
Opel si připravil pro Frankfurt tři světové premiéry. Překvapením nebude ani jedna
Ferrari Portofino nahrazuje Californii. Má čtyři sedačky a jede 320 km/h
Harley-Davidson drasticky překopal nabídku, Dyna a Softail splynuly v novou řadu
Technologie
Vylepšený NaSvah.cz vám poradí, kde si zalyžovat i v létě
Samsung představil Galaxy Note8. Posouvá laťku technické vyspělosti, ale i ceny
Konsolidujte těžbu! Asus vyrobil pro kryptokopy monstrózní desku s 19 sloty PCI Express
Budoucí mobily budou mít vzadu hned tři velké objektivy
Zoner Photo Studio bylo příliš levné, proto tvůrci u verze X zavedli předplatné
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít