Menu Zavřít

Vítězství díky atriu

28. 1. 2011
Autor: Euro.cz

Architektura

BRAND24

Čeští architekti Zdeněk Rychtařík a Jiří Smolík ze studia Vyšehrad Atelier zvítězili na mezinárodní architektonické přehlídce Contractworld.award 2011, která proběhla v nizozemském Hannoveru. První cenu získali za přestavbu Atria D Fakulty stavební ČVUT v Praze, ke které došlo roku 2009. V kategorii Změna užití objektu/Konverze se o ni utkali s dalšími 79 účastníky klání. „Do soutěže nás přihlásil jeden z pořadatelů soutěže, kterým je mezinárodní architektonický časopis AIT,“ uvedl Zdeněk Rychtařík.
Přestavba spočívala v proměně hospodářského dvora v multifunkční učební prostor. „Místo, které nebylo dříve využíváno, se nyní stalo centrem univerzity a podpořilo kreativitu studentů,“ uvedla porota soutěže ve svém hodnocení. Autoři sami se domnívají, že porotu projekt zaujal především kontrastem mezi původním stavem a novým využitím. „Podle mého názoru na porotu zapůsobil také vizuální dojem interiéru, který je výtvarně velmi expresivní. Vyvolává tak silný emocionální zážitek,“ domnívá se Rychtařík.
Vítězstvím v mezinárodních soutěžích na sebe architekti upozorňují a zvyšují svou prestiž. Díky tomu stoupá šance získat nové zakázky jak doma, tak v zahraničí. Architekti z Vyšehrad Atelieru navrhli už několik projektů – kupříkladu ambasádu v Londýně, Washingtonu či v Kongu. „Žádný jsme ale zatím nerealizovali. Většinou proto, že politici nakonec rozhodli jinak nebo zasáhla finanční krize,“ říká Rychtařík.
Soutěž Contractworld.award, která se zaměřuje na inovační řešení interiérů, se letos konala pojedenácté. Zúčastnilo se jí 525 ateliérů ze 34 zemí světa a vítězové si rozdělili celkem 60 tisíc eur, z čehož pro české architekty připadla odměna ve výši sedmi tisíc eur.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).