Menu Zavřít

Vítězové a poražení

13. 11. 2008
Autor: Euro.cz

České firmy mohou na současné situaci získat, pokud zvolí správnou strategii

Současná finanční krize vede k přerozdělení světových aktiv prostřednictvím akciových trhů. České firmy mohou nynější situace využít ke svému rozvoji, podmínkou je však správná strategie. Obecně se zdají být finanční krize nevyhnutelné v důsledku lidské přirozenosti. Jsou však cestou k restrukturalizaci a dalšímu hospodářskému růstu.

Jedna nula pro dlužníky Nynější krize je důsledkem selhání finančního systému v jeho klíčové oblasti – měření rizika. Je výsledkem činnosti, během níž málo bonitní americké domácnosti často spotřebovaly to, co měly na živobytí pro příští léta. Věřitelé je totiž přesvědčovali, že je to správné. Sami často neměli důvod k obavám, protože už věřiteli nebyli. Investoři, kteří nejdříve svou důvěrou systém přeprodávání málo bonitních úvěrů pomohli vybudovat, následně byli u jeho zhroucení, protože se rizikových aktiv začali hromadně zbavovat. V prvním kole jedna nula pro dlužníky a pro ty, kteří dosud neinvestovali. Kdo tedy prodělal? Za prvé ti, kteří uvěřili finančnímu systému, že dokáže s pomocí ratingových agentur přeskupit aktiva natolik, že se významná část rizika ztratí, aniž by zmizel s ním spojený výnos. Za druhé ti, již investovali do akcií finančních institucí, které zkrachovaly nebo zažily pád do propasti, nad jejímž dnem je zatím na poslední chvíli zachytily roztřesené ruce vlád. A za třetí ti, kteří buď z povinnosti, anebo z paniky začali na kapitálovém trhu shánět hotovost ve chvíli, kdy ji téměř nebylo za co vyměnit.
A kdo získal? Krátkodobě vydělaly americké domácnosti, jež utrácely za netržně levné peníze. Škodní nejsou ani investoři, kteří z předchozí finanční vlny včas vystoupili. Střednědobě získali ti, již měli v pravou chvíli dostatek hotovosti k nákupu podhodnocených aktiv. K dlouhodobému vítězství však je a bude třeba dobře nastavené strategie, která je udržitelná i ve zhoršených podmínkách světové ekonomiky.

Přerozdělení aktiv Důsledkem transakcí během první části finanční krize je přerozdělování aktiv od minulých investorů na kapitálovém trhu k těm, kteří byli v danou chvíli solventní a mohli si opatřit likviditu. Potud nejde o krizi formou zániku aktiv (jako je válka nebo přírodní pohromy), ale o jejich přerozdělení a rozhodování o dalším rozvoji.
Přerozdělením aktiv se právo na rozhodování o budoucím fungování firem často přesunulo do veřejné oblasti a k vlastníkům mimo vyspělé země. Vlády, suverénní fondy a další vlastníci tedy mohou více ovlivňovat, kam se v příštích letech budou alokovat zdroje a jaký management bude firmy řídit.
V budoucnu bude výkonnost firem záležet na tom, jak s nimi budou noví vlastníci zacházet. Ve firmách s větším vlivem státu lze předpokládat snížení ekonomické dynamiky, menší míru inovací a efektivity. U zahraničně vlastněných společností bude důležité, nakolik bude jejich vlastnictví sloužit generování zisku a do jaké míry jiným, například politickým, zájmům.

Ztráta důvěry V následné fázi bude nejvíc záležet na tom, zda se finanční krize změní v ekonomickou kvůli poklesu poptávky v důsledku nižší důvěry v budoucnost a mezi tržními hráči. Nebo kvůli poklesu nabídky v důsledku dočasného vyschnutí zdrojů sloužících k obnově a rozvoji výrobních kapacit. Lze říct, že faktor důvěry hrál roli jak při eskalaci finanční krize, tak v její transformaci do hospodářské. O důvěru občanů a trhů proto usilují vlády a centrální banky významnými intervencemi.
Jak se stát vítězem ve druhém kole krize? V situaci širší ztráty důvěry zvítězí ti, jimž se samostatně podaří překonat propast, do které se v současnosti dostalo finanční odvětví, nebo najít jinou cestu kupředu, aby si udrželi ekonomický růst. Ztráta důvěry může způsobit, že se odběratelsko-dodavatelské vztahy stanou rizikovějšími a dražšími. Profitovat tedy mohou například vertikálně integrované společnosti, pokud integrace nesníží jejich efektivitu.
Finančně silné a velké společnosti budou mít nejvíce možností samostatně překonat propast v důsledku finanční krize, byť to může znamenat dočasný pokles jejich velikosti. Potom mohou čekat na druhé straně propasti, až se finančnímu odvětví podaří dostat se z ní s pomocí vlád, aby se společně vydaly na další cestu.
Finančně malé a slabé společnosti budou stát na okraji propasti, odkud budou sledovat boj finančníků a doufat, že nespadnou za nimi. Někteří z nich budou možná přemýšlet, jak se stát velkými nebo zda by bylo možné propast obejít či přeskočit.

Příležitost pro české firmy Pro české firmy je krize rizikem a zároveň příležitostí. Z hlediska světové ekonomiky patří mezi malé a středně velké, což by je mohlo odsoudit do role statistů na okraji finanční propasti. Tam budou čekat, jak se bude dařit světovému finančnímu odvětví a zda jim okolí umožní pokračovat v cestě.
Příležitostí zůstává současná dynamika ekonomického růstu. Mnoho společností v západní Evropě a v USA dospělo k finanční propasti pomalým pohybem. České firmy se však letos pohybovaly natolik rychle, že by jim to mohlo umožnit propast přeskočit. Nechaly by tím za sebou firmy čekající na okraji.
Pro české podniky je proto víc než jindy důležité rozhodnutí o strategii, která stanoví, jakou cestou se budou ubírat. Strategie, která za prvé určí, zda a jak posílit současný byznysový model pro boj s krizí a tím přeskočit finanční propast; za druhé, zda a jakým způsobem inovovat byznysový model a najít alternativní cesty, kterými se krizi vyhnout; a za třetí, zda zpomalit růst a vyčkat před propastí, až se průchod uvolní.
Výhodou současného postavení českých firem je jejich manévrovací prostor. Ten jim umožňují výsledky za poslední období. Dokud tyto výsledky trvají a ekonomická krize se plně nedostavila, lze se připravit na to, jak z ní vyjít vítězně.

BRAND24

BOX
Kdo prodělal? - Lidé, kteří uvěřili, že finanční systém dokáže přeskupit aktiva tak, aby se významná část rizika ztratila a nezmizel s ním spojený výnos.
- Investoři do akcií finančních institucí, které zkrachovaly nebo zažily pád do propasti.
- Ti, kteří začali na kapitálovém trhu shánět hotovost ve chvíli, kdy ji téměř nebylo za co vyměnit.

Kdo získal? - Krátkodobě vydělaly americké domácnosti, jež utrácely za netržně levné peníze.
- Škodní nejsou ani investoři, kteří z finanční vlny včas vystoupili. - Střednědobě získali ti, kteří měli v pravou chvíli dostatek hotovosti k nákupu podhodnocených aktiv.
- K dlouhodobému vítězství bude třeba dobře nastavené strategie.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).