Menu Zavřít

Vítejte! Vaše auto už je možná tady.

18. 11. 2002
Autor: Euro.cz

Tato slova by mohla vítat západní turisty ve státech bývalého SSSR a Jugoslávie Po českých silnicích jezdí zhruba půl milionu kradených aut, odcizených na tuzemské i zahraniční půdě. Z aut, registrovaných v ČR, se ročně podle údajů policie ztratí téměř 25 tisíc kusů.

Tato slova by mohla vítat západní turisty ve státech bývalého SSSR a Jugoslávie

Po českých silnicích jezdí zhruba půl milionu kradených aut, odcizených na tuzemské i zahraniční půdě. Z aut, registrovaných v ČR, se ročně podle údajů policie ztratí téměř 25 tisíc kusů. Dvě třetiny z nich mizí osvědčenými trasami na Východ a na Balkán.

Problémy s kradenými auty má i Amerika. „Ti hoši jsou tak dobří, že dokážou dodat luxusní sportovní vůz rychleji než továrna. Dokážou vyhovět požadavkům na barvu, vnitřní zařízení i typ střechy,“ říká Ronald Horslay, vedoucí amerického projektu APEX, zaměřeného na vyhledávání ukradených aut, kterých je v této zemi kolem 200 tisíc ročně. Praktiky zlodějů jsou na celém světě podobné. Rozhodně nezaostávají za výrobci. V Česku se ztrácí každý 150. registrovaný automobil. Jen 17 procent případů policie objasní. Zhruba čtyřicet procent tvoří pojišťovací podvody. Jde o „čistou práci“ s minimálním rizikem. Člověk, který vůz koupí na leasingové splátky, si jej záhy poté nechá fingovaně ukrást a leasingové firmě pak škodu uhradí pojišťovna. Vůz s novou identitou je v tu chvíli už dávno za hranicemi. Máte-li při koupi vozu sebemenší podezření, že auto je kradené, můžete si jeho minulost ověřit přes internet v evidenci kradených vozů. Tuto službu na svých stránkách www.mvcr.cz provozuje ministerstvo vnitra a policejní prezidium. Nejčastějšími terči zájmu zlodějů jsou u nás vozy značek Subaru, Audi a Jeep. V absolutním počtu se ztratilo nejvíce škodovek - přes 14 tisíc. Těch ale jezdí na českých silnicích nejvíce, takže v poměru k celkovému počtu nejsou jejich ztráty tak časté. Málo se kradou Trabanty, Wartburgy, Dacie, Moskviče a Volhy - z tisíce registrovaných se ztratí jedno až dvě. Není to způsobeno jejich dobrým zabezpečením, ale nezájmem zlodějů. „Nejbezpečnější“ jsou značky Ferrari, Kia, Land Rover, Lexus, Maserati, MG, MTX, Rolls Royce a Ssang Yong. Ani jeden vůz těchto značek nebyl loni odcizen.

Přepočet ukradených případů na tisíc vozů (r. 2001)

1. Subaru 68

2. Audi 37

3. Jeep 27

4. Daimler 25

5. Mercedes 24

6. Dodge 24

7. Volkswagen 20

8. Oldsmobile 20

9. BMW 19

10. Porsche 18

18. Škoda 8

Které vozy se kradou nejvíce - absolutní počet (r. 2001)

1. Škoda 14 814

2. Volkswagen 2 803

3. Fiat 1 238

4. Audi 1 186

5. Peugeot 1 184

6. Renault 1 049

7. Ford 945

8. Mercedes 731

9. Opel 611

BRAND24

10. BMW 526

PRAMEN: MINISTERSTVO VNITRA

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).