Menu Zavřít

Vítejte v českém obýváku

10. 6. 2011
Autor: profit

Jste při zařizování domácnosti originální, nebo zapadáte do průměru? Napoví vám průzkum, který popsal typický obývací pokoj české rodiny.

Vítejte v českém obýváku

Foto: Kaspen/Jung von Matt

Typický obývák v české domácnosti má plastová okna s bílými horizontálními hliníkovými žaluziemi a bílou záclonou se vzorem na dřevěné garnýži. Záclona sahá do výše parapetu nebo topení. Rozměr místnosti je 4 × 5 metrů, výška stropu 2,5 metru. Do pokoje vedou dva vchody. Dveře jsou ze světlé dýhy, mají skleněnou výplň a ergonomicky tvarovanou kovovou kliku.

Je vám to povědomé? Pak možná zapadáte do naprostého průměru, jak jej definovala komunikační agentura Kaspen/Jung von Matt ve spolupráci se společností Perfect Crowd. Proč se firmy ve svém průzkumu zaměřily právě na obýváky? „V obývacím pokoji se projevujeme upřímně. Naše image, náš styl oblékání, způsob, jak se prezentujeme, to je vždy do určité míry hra, maska či role. Zato u sebe doma se uvolníme, je to náš osobní prostor, který si utváříme drobnostmi, jež jsou pro nás z nějakého osobního důvodu důležité,“ říká vedoucí projektu Markéta Nováková z agentury Kaspen/Jung von Matt.

Stěny jsou pasé

Češi podle průzkumu už zapomněli na obývákové stěny a raději vybírají jednotlivé menší kusy nábytku. Pohovka stojí naproti televizi. Jedná se o čalouněný dvojsedák v teplých barvách se vzorem. Před pohovkou je konferenční stolek obdélníkového tvaru, na něm leží dva dálkové ovladače, mobilní telefon a televizní program otevřený na stránce konkrétního dne. Pod stolkem najdeme hladký obdélníkový koberec se vzorem. U pohovky stojí jedno křeslo. Televize je LCD s úhlopříčkou 66 centimetrů, doplňuje ji DVD přehrávač. Dalším důležitým prvkem je počítačový stolek. Na něm stojí plochý černý monitor s reprobednami. Počítač je 3,9 roku staré stolní PC s operačním systémem Windows XP a je připojen k vysokorychlostnímu internetu. U stolku majitelům slouží černá otočná kancelářská židle na kolečkách. Obývací pokoj je také překvapivě místem pro uložení 3,6 roku starého vysavače.

Květiny a fotografie na stěnách

Topení v typickém českém obýváku je staršího typu s oddělenými žebry a je bílé. Dvě stěny místnosti jsou žluté, strop a zbývající dvě stěny mají bílou barvu. Podlaha je laminátová v provedení buk.

Vypínače a zásuvky jsou bílé, oblého tvaru. Pokoj osvětlují dva světelné zdroje – bodová světla na tyči uprostřed stropu a stojací lampas bílým stínítkem a přídavným světlem. Interiér zdobí tři nejpopulárnější české pokojové rostliny, a to šeflera, ficus benjamina a dracena. Průzkum se zabýval také doladěním interiéru typického českého obýváku. V pokoji najdeme sbírku hudebních nosičů a DVD s filmy, několik knih. Ve skříňkách se skrývá rodinné účetnictví, návody, záruční listy, alba s rodinnými fotografiemi. Jako dekorace slouží obrázky, výtvarné výrobky dětí, svícny a svíčky, sklo broušené, hladké i barevné, keramika, suvenýry z cest. Na zdi za televizí visí rámečky s fotografiemi dětí.

Byt ve Středočeském kraji

Na základě veřejně dostupných statistik agentura Kaspen/Jung von Matt definovala také průměrnou českou rodinu. Tento průměr představují manželé Jana (37 let) a Petr (40 let) Novákovi žijící v Kladně ve společné domácnosti spolu s patnáctiletým synem Janem a sedmnáctiletou dcerou Terezou.

CONTENT24

Novákovi žijí ve Středočeském kraji, neboť právě ten je v České republice nejlidnatější, a jako většina Čechů i Středočechů žijí v obci nad 10 tisíc obyvatel, z nichž nejvíce jich ve Středočeském kraji žije právě v Kladně.

Čistý průměrný příjem rodiny Novákových je 33 tisíc korun. Petr se živí pravděpodobně jako zedník, instalatér nebo elektrikář, jeho žena Jana je vychovatelka, nižší administrativní pracovnice, kuchařka nebo prodavačka. Janin čistý měsíční příjem je o 15 procent nižší než Petrův. Novákovi, stejně jako většina Čechů, žijí v bytě s měsíčními náklady 7 124 korun, který je v osobním (47 procent) nebo družstevním (17 procent) vlastnictví bez hypotéky. Byt se nachází v bytovém domě vystavěném v letech 1946 až 1970, jeho průměrná plocha je 49,6 m3 a průměrný počet místností 2,9. Domov rodiny je vytápěn ústředním topením s teplotou nad 20 °C a nemá pevnou telefonní linku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).