Menu Zavřít

Vítání nového roku s ohňostrojem

22. 12. 2003
Autor: Euro.cz

JIŽ KOLEM MIKULÁŠE SE ZEJMÉNA NA SÍDLIŠTÍCH OZÝVAJÍ RÁNY ZPŮSOBENÉ PETARDAMI ČI DĚLOBUCHY. MAJÍ JE NA SVĚDOMÍ PŘEDEVŠÍM DĚTI A DOSPÍVAJÍCÍ MLÁDEŽ. DOSPĚLÍ SI VĚTŠINOU TOTO POTĚŠENÍ NECHÁVAJÍ AŽ NA SILVESTROVSKOU NOC.

Na sídlištích a koloniích rodinných domků jsou o silvestrovské noci oblíbené především fontány, gejzíry a vulkány - pyrotechnické výrobky, které patří do II. třídy

Prodejci i spotřebitelé by se měli seznámit s bezpečnostními pravidly, která je třeba dodržovat

Petardy, římské svíce, rakety, dělobuchy a kdovíjak ještě se nazývají výrobky, které se souhrnně označují zábavná pyrotechnika; jsou jednoznačně sezonním zbožím. A to zbožím, které jde poměrně na odbyt a zvyšuje všem jejich prodejcům tržby, když jeho zboží kulminuje před silvestrem. Prodejci ale jsou - anebo by měli být - při prodeji tohoto sortimentu vázáni určitými pravidly. Bezpečnostní pravidla by samozřejmě měli dodržovat i spotřebitelé - tedy ti, kteří se rozhodli vítat Nový rok výbuchy a světly petard a ohňostrojů.

ČTYŘI TŘÍDY

Sortiment zábavné pyrotechniky se dělí na několik tříd. Kritériem pro rozdělení je, stručně řečeno, pro jakého uživatele je výrobek určen - například podle jeho razance a způsobu použití. Každý výrobek nebo minimální balení by měl údaj o příslušné třídě obsahovat. V běžném prodeji by přitom měly být pouze první dvě třídy, další dvě třídy je třeba ponechat profesionálům. První třída nemá, ve vztahu k uživateli, žádné omezení. Výrobky lze prodávat i nezletilým dětem. Patří sem výrobky, které jsou bezpečné a neměly by napáchat škodu či někoho zranit ani při nesprávném použití. Jako reprezentanta této třídy je možné uvést „čertíky“, což jsou de facto miniaturní bouchací kuličky. Do první třídy patří i minipetardy a pokojové ohňostroje. Do druhé třídy jsou zařazeny výrobky, které se smějí prodávat až zákazníkům starším 18 let. Jsou to například rakety s padáčkem, kulové pumy, vulkány, kompakty, petardy Korzár. Dalším omezením je, že výrobky druhé třídy se smějí prodávat jen v obchodech, tedy ne ve stáncích. I tyto výrobky jsou bezpečné, ale přeci jen je potřeba dodržovat určitá bezpečnostní pravidla. Na čelném místě mezi nimi by měly figurovat způsob umístění této pyrotechniky, směrování, bezpečná vzdálenost od hořlavin a podobně. Další třídy zábavné pyrotechniky by již měly být záležitostí profesionálů, kteří znají a dodržují všechna bezpečnostní opatření - například předepsané vzdálenosti od míst, kde je zábavná pyrotechnika odpalována, nejbližší možné vzdálenosti diváků od místa odpálení, v jakém okruhu nesmí nic být, co by mohla zábavná pyrotechnika zapálit atd. Pyrotechnika těchto kategorií by neměla být volně v prodeji. Tyto výrobky smějí odpalovat pouze proškolené osoby vlastnící průkaz odpalovače ohňostrojů. (Pohled u okna o silvestrovské noci však potvrzuje, že ne vždy tomu tak skutečně je.) Rakety a kulové pumy III. kategorie létají do výšky okolo 300 metrů a nesmějí být odpalovány v blízkosti budov. Dávky černého prachu a ostatních efekty tvořících složek je u nich několikanásobně větší než u výrobků I. a II. třídy. Předčasný výbuch by tedy neskončil jen popálenými a utrhanými prsty.

POŽADAVKY NA PRODEJ

Pro prodejce, kteří mají ve svém sortimentu zábavnou pyrotechniku první a druhé třídy by měly platit určité zásady, které je třeba dodržovat. Především je to návod k použití, který by měl zákazníkovi dát ke každému pyrotechnickému výrobku nebo k jeho minimálnímu balení. Tyto návody nejsou nijak obsažné a většinou jsou již vytištěné přímo na výrobku nebo jeho minimálním balení. A to v češtině, jak to předepisuje zákon. Pokud tomu tak není, měl by být návod v češtině na přiloženém letáčku. Prodejce by si tedy měl vždy prověřit, zda výrobky zábavné pyrotechniky, které od dodavatele dostal, tyto návody mají. Pokud ne, tak by je měl důrazně vyžadovat. Odborníci rovněž upozorňují, že prodejce by měl dodržovat zásadu prodeje v minimálním balení. Jedná-li se tedy například o krabičku s více kusy, měl by prodávat pouze ji, nikoliv jednotlivé kusy. Pokud chce z nějakého důvodu obsah minimálního balení rozdělit, vždy je povinen takovýto jednotlivý kus znovu zabalit. A také ho opatřit návodem k použití. Prodejci se mohou ptát, zda skladování zábavné pyrotechniky je bezpečné a jaká bezpečnostní opatření musí dodržovat. Odborníci se v podstatě shodují, že prodejci nemají zase tak velké množství těchto výrobků jako třeba specializovaný velkoobchod či firma, která vedle velkoobchodu s tímto sortimentem pořádá pro firemní či jiné příležitosti rozsáhlejší ohňostroje. Proto se jich některá opatření a omezení v podstatě netýkají. Přesto by některé zásady měly dodržovat. Především by tyto výrobky měly být v suchu. Doporučuje se rovněž, aby v místnosti, kde se zábavná pyrotechnika prodává nebo je uskladněna, byl hasicí přístroj.

FIREMNÍ OSLAVY

Ohňostroj však není jen záležitostí jedinců, kteří za jeho svitu a rachotu oslavují příchod nového roku, nebo třeba soukromé rodinné události. Jsou i součástí různých firemních oslav - těch, které firmy pořádají pro své významné partnery ke konci roku nebo u příležitosti kulatého firemního jubilea. Tyto ohňostroje jsou již záležitostí profesionálů - firem a jejích specialistů, kteří nejenže vlastní průkaz odpalovače, ale také dokáží připravit patřičný scénář. Firmy si tak mohou vybrat podle svého vkusu a své kapsy od mini ohňostroje přes malý a střední ohňostroj až k velkému ohňostroji. Velice efektní je ohňostroj spojený s hudbou. Jedna ze specializovaných firem k výběru a scénáři takovéhoto ohňostroje mimo jiné uvádí: „Cena ohňostroje záleží na typu odpalovaných pyrotechnických výrobků, na intenzitě ohňostroje a samozřejmě na délce jeho trvání. Při realizaci cenově náročnějších ohňostrojů jsou použity dražší pyrotechnické výrobky, což se odráží na výšce i kvalitě efektů. Do všech typů ohňostrojů se však snažíme vybírat tu nejlepší pyrotechniku, která je na trhu k dostání. Vycházíme přitom z bohatých zkušeností i z počítačové databáze profi pyrotechniky, kterou jsme vytvořili a kterou pro tyto účely neustále udržujeme a aktualizujeme. Proto je třeba se předem domluvit, k jaké příležitosti chcete ohňostroj provést, pro kolik diváků a další detaily. Konkrétní scénář ohňostroje a konečná cena se pak tomuto co nejlépe přizpůsobí.“ Je dobré vědět, že všechny ohňostroje se musí hlásit na místním úřadě a policii v místě konání a žádat povolení odpalování po 22. hodině. Pokud si tedy firma objednává u specialistů ohňostroj, měla by se zajímat i o to, zda tito specialisté vyřídí všechny potřebné formality s úřady. Pokud tak musí učinit sama, měl by jí specialista přesně informovat, kterým zákonným ustanovením musí učinit zadost a na které úřady se obrátit. Například úřady bude asi zajímat, o jak velký ohňostroj se bude jednat a jaký bude bezpečnostní okruh - u malých ohňostrojů to může být třicet metrů, u větších to bývá padesát i více metrů. V tomto okruhu nesmí být přítomni diváci ani objekty, které by mohly být ohňostrojem ohroženy a zapáleny. Dříve tedy, než firma půjde na úřad žádat o povolení, potřebuje mít již v ruce patřičný scénář, který by na tyto otázky měl dát odpověď.

PYROTECHNIKA A OHŇOSTROJE NA INTERNETU

Fireone.com

Pyromate.com

Feuerwerk.net

Fireworksland.com

Japan-fireworks.com

Fireworksafety.com

Wf.net Redhouse.force9.co.uk

Teacherlink.ed.usu.edu

Krimzonpyro.com

Hopkee.com

Feuerwerk-galerie.de

Pro-pictures.com

Pxd.zde.cz

Raketky.ebox.cz

BRAND24

Upce.cz

Pyropage.com

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).