Menu Zavřít

Vítáme zavedení zelených karet

18. 6. 2007
Autor: Euro.cz

Unie malých a středních podniků České republiky vítá návrh ministerstva průmyslu a obchodu na zavedení takzvaných zelených karet. Nedostatek kvalifikovaných pracovníků mnoha profesí je známý fakt, v poslední době se medializoval třeba případ stavebnictví.

Přestože současné nástroje zaměstnávání cizinců umožňují, je tento proces příliš komplikovaný a zdlouhavý, což podnikatele od tohoto postupu odrazuje.

Zelené karty by se mohly stát výborným nástrojem pro zaplnění mezer na trhu práce. K pracovnímu materiálu ministerstva průmyslu a obchodu se proto stavíme velmi pozitivně.

Chtěli bychom doporučit, aby se při určování nedostatkových oborů vycházelo z poptávky po pracovnících, protože administrativní stanovení by omezilo výhody zelených karet. Tyto karty budou fungovat tím lépe, čím jednodušší administrativa s nimi bude spojena.

BRAND24

Za velmi důležité považujeme, aby držitelé zelených karet mohli čerpat výhody v nezaměstnanosti až po uplynutí určité doby zaměstnání. Jinak řečeno, cizinec by musel v Česku odpracovat například minimálně rok, aby mohl pobírat dávky při ztrátě zaměstnání. To by zamezilo zneužívání dávek. Platby sociálního a zdravotního pojištění považujeme za samozřejmost.

Aktivitu ministerstva v této oblasti lze jen přivítat, neboť v případě úspěchu povede k větší pružnosti trhu práce a tím i k většímu výběru nedostatkových pracovníků pro podnikatele.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).