Menu Zavřít

Virtuální mapy jsou vítanou pomůckou

7. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Vědět, do čeho člověk jde, je v životě potřeba pořád. Třeba proto, aby v Pelhřimově zbytečně nehledal krematorium. Dřív, tedy před deseti, patnácti lety, se turista mohl spolehnout jen na tištěné mapy či informace od zcestovalých přátel a jejich trofejní mapové úlovky z cest.

Vědět, do čeho člověk jde, je v životě potřeba pořád. Třeba proto, aby v Pelhřimově zbytečně nehledal krematorium.

Dřív, tedy před deseti, patnácti lety, se turista mohl spolehnout jen na tištěné mapy či informace od zcestovalých přátel a jejich trofejní mapové úlovky z cest. V některých případech, třeba v Moskvě, neměl ale šanci sehnat podrobnou mapu. K dispozici bylo jen stylizované schéma, podle kterého se nechal najít mimo trasy metra leda tak Kreml, Běloruské nádraží či Říční přístav. U nás sice měli turisté poměrně lepší situaci. Byla tu tradice značených turistických cest a větší města se nebála, že by podrobná vydání městských map zneužil ideový nepřítel. Obchodní cestující nebo obyčejný návštěvník menších měst a městeček, který přijel do neznáma, musel přicestovat v úřední hodiny národního výboru, aby se tam mohl podívat na mapu. Nejlepší nakonec stejně bylo poptávat se po hospodách a kolemjdoucích. Ty doby jsou již pryč a mapy si dnes v rámci propagace nechávají zhotovovat nejen města a regiony, ale i větší obce. V současné době se nabídka kartografických informací díky internetu nebývale rozšiřuje. Kromě toho, že mají mapy v tištěné i virtuální podobě prakticky všechna velká města, je možné se před cestou orientovat i v řadě okresních a menších městeček. Server Uzdroje.cz poskytuje v mapové sekci více než 130 plánů měst. Jsou natolik podrobné, že je v nich možné vyhledávat a lokalizovat místa s přesností konkrétní ulice. Třeba v Dobříši, Humpolci, Kadani, Vlašimi, Vsetíně a dalších obcích. „Zvýšením počtu plánů měst poskytovaných naším internetovým portálem Uzdroje.cz v mapové oblasti Mapy Uzdroje.cz vycházíme vstříc požadavkům mnohých uživatelů, kteří si žádali i plány měst menších,“ komentuje Dalibor Kaláb, manažer internetových projektů společnosti CP Online. „Mapy Uzdroje.cz jsou jednou z nejnavštěvovanějších oblastí našeho internetového portálu.“ Mapové podklady pro internetový portál Uzdroje.cz vyvíjí a dodává společnost T-Mapy, spol. s r. o., která má s vývojem a poskytováním mapových podkladů bohaté zkušenosti. „Spolupráce s internetovým portálem je pro nás jednou z nejvýznamnějších referencí,“ tvrdí Ivana Chylíková, obchodní zástupkyně společnosti T-Mapy. „Díky portálu Uzdroje.cz znají uživatelé internetu naši mapovou službu, kterou nabízíme ve spolupráci s kartografickým nakladatelstvím Shocart. Názory a spokojenost desetitisíců spokojených uživatelů jsou pro nás důležitou zpětnou vazbou, kterou využíváme při vývoji našich produktů“.

CONTENT24

Svět je přece jen malý

* Americké studentky, které navštívily přátele v malém městě nedaleko Prahy, vyjádřily přání projít se samy po městečku a navštívit kostel. Nechtěly žádný doprovod, a protože neexistuje mapka, přišla ke slovu tužka a papír. Dívky po procházce poprosily, zda by si mohly sednout k počítači. Připojily se na internet a za chvíli hostitele volaly k sobě. „Kdybys nevěděl, kde nás v Severní Karolíně hledat, tak si ve vyhledavači zadáš město a na mapě se ti ukáže dům, ve kterém bydlíme.“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).