Menu Zavřít

Vinu prý nesou hlavně školy

28. 5. 2007
Autor: Euro.cz

NEDOSTATEK IT SPECIALISTŮ Firmy působící v České republice se začínají potýkat s nedostatkem kvalitních odborníků na informační technologie. Vysoké školy jich totiž „dodávají“ málo a s nedostatečným vzděláním. v České republice pracuje v současnosti přibližně 233 tisíc odborníků na informační technologie.

NEDOSTATEK IT SPECIALISTŮ Firmy působící v České republice se začínají potýkat s nedostatkem kvalitních odborníků na informační technologie. Vysoké školy jich totiž „dodávají“ málo a s nedostatečným vzděláním.

v České republice pracuje v současnosti přibližně 233 tisíc odborníků na informační technologie. Jen v loňském roce navíc firmy poptávaly další čtyři tisícovky absolventů IT oborů. Přestože počet přijatých uchazečů o studium informačních technologií na českých vysokých i vyšších odborných školách každoročně stoupá, nestačí vysokou poptávku uspokojovat. Značná část absolventů navíc nesplňuje požadavky společností na úroveň znalostí. Firmy proto musí do jejich dalšího vzdělávání investovat nemalé částky, nebo „importovat“ experty ze zahraničí.

Takové jsou výsledky studie o konkurenceschopnosti absolventů IT oborů na českém trhu práce, kterou vypracovala Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE) ve spolupráci se Sdružením pro informační společnost, České společnosti pro systémovou integraci a České asociace manažerů úseků informačních technologií (CACIO). V následujících třech letech bude podle studie poptávka firem po specialistech převyšovat nabídku.

BAKALÁŘI NEPROSPĚLI

Výsledky studie nejsou příliš optimistické. Vedle nedostatku absolventů je podle vedoucího katedry IT na VŠE Jiřího Voříška problémem hlavně nízká úroveň získaného vzdělání, která neodpovídá požadavkům firem. Nespokojenost s počtem a kvalitou absolventů potvrzuje i Antonín Carda z CACIO. „Požadavkům firem nevyhovují téměř žádní absolventi bakalářských oborů. 84 procent těchto absolventů muselo před příchodem do praxe projít 100 a více dny školení, aby získali minimální požadované znalosti,“ upozorňuje Voříšek.

V případě magisterských oborů je podle něj situace o něco lepší. Polovina těchto absolventů požadavky firem víceméně splňovala a stačilo jim šedesát a méně dnů školení.

FIRMY SE POOHLÍŽEJÍ JINDE

Nedostatek kvalitních absolventů škol se odráží i na zvýšené poptávce po zahraničních expertech. „Firmy nedostatek tuzemských odborníků řeší přijímáním zahraničních expertů z východu i západu,“ tvrdí Voříšek. „Druhou možností je pak přijímání absolventů jiných oborů i za cenu vysokých nákladů na jejich doškolení,“ dodává.

BRAND24

A jaký je podle autorů studie recept na řešení nedostatku expertů? „Pokud si chce Česko udržet a dále rozvíjet status země, kde jsou ve velkém rozsahu produkovány IT služby s vysokou přidanou hodnotou, musí se zásadně změnit přístup škol k výuce,“ doporučuje Jiří Voříšek. K tomu je podle něj také potřeba, aby firmy samy vyvíjely větší tlak na školy. Ty by pak měly přizpůsobit své studijní plány praktickým požadavkům na absolventy. Další možností je hodnocení škol nikoliv podle počtu absolventů, ale podle schopnosti reagovat na požadavky trhu práce.

|HLAVNÍ ZJIŠTĚNÍ STUDIE v Česku působí 233 000 expertů na informační technologie až 85 procent odborníků pracuje ve firmách do 50 zaměstnanců mezi kvalitou učiva na vysokých a vyšších odborných školách jsou významné rozdíly firmy upřednostňují absolventy se širokým spektrem znalostí v praxi neobstojí absolutní většina absolventů bakalářských oborů pouze polovina absolventů magisterských oborů splňuje požadavky firem na znalosti |

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).