Vinohradská oáza

25. února 2008, 11:14 - Dana Langášková
25. února 2008, 11:14

V restauraci je téměř vše "akorát", včetně Dylana

Zima už se sice chýlí ke konci, ale vidinou tepla dosud nikdo nepohrdne. Zvláště když se rozlévá na Sahaře. Tu pražskou italští majitelé otevřeli hned v sousedství Divadla na Vinohradech, a není to žádné trapné pískoviště. Nahoře lounge a kavárna, dole restaurace. Temné podzemní kobky se ovšem neobávejte, příjemný světlý prostor se díky velkým proskleným dveřím otevírá do zelenajícího se vnitrobloku, kde se mezi oleandry a buxusem za teplých dní prý konají barbecue. Lze Saharu nazvat nepřeplácanou etnickou restaurací? Rozhodně, ač by člověk místy uvítal o něco víc barvy. Prim tu hraje bílá s odstíny béžové, šedé a krémové, sporadicky černá a červená, z materiálů surové plátno, dřevo, cihla a tepaný kov v doplňcích. Pár Buddhů, nábytek jihovýchodoasijské provenience, „stanová nebesa“ opticky oddělující jednotlivé stoly s pohovkami, to vše vytváří příjemně exotický dojem bez nadbytečného balastu. Slibujeme si, že v přízemní kavárně „ulehneme“ příště, a sestupujeme kolem mělké vodní plochy plné hemžících se ryb do restaurace. Míjíme vkusně a lákavě zasazenou přípravnou zónu, kde se před moderním ohništěm otáčí kuchař porcující uprostřed zeleninového zátiší olbřímí kýtu. Obsluha ve lněné zástěře nám promptně odebírá kabáty a telepaticky nabízí luxusní stolek u okna, pro který jsme zahořely už na schodech. Svůdnou nabídku entrées tentokrát přechytračíme tím, že si zvolíme kombinovaný výběr předkrmů, z hlavních chodů to bude grilovaný mořský vlk a – když už jsme na té Sahaře – berberský kuskus s jehněčími kotletkami. Záhy po objednání dostáváme na stůl obdélníkový talíř s krajíčky bílého chleba a dvěma mističkami výborného másla a skvostné cibulové marmelády barvy povidel. Hladově se vrháme do jídla a konstatujeme, že tato vydařená předehra slibuje mnohé. Pevně doufáme, že se sliby tentokrát naplní. Mix předkrmů je prezentován na velkém bílém talíři, jemuž vévodí miska s arabským salátem ozdobená celou větví máty, obsahující na drobné kostičky nakrájené papriky, okurku a rajčata, nudličky jarní cibulky, to vše patřičně ochucené olivovým olejem a přizdobené zeleným lupením. Okolo se smějí další pochutiny, a věru nevíme, od které si naložit dřív. Je tu kuřecí špíz s medovo-hořčičným dresinkem, narychlo grilovaný, a tudíž s nezaměnitelnou lehounkou chutí dýmu. Maso je křehké, vláčné, v omáčce skvěle kontrastuje pikantní francouzská hořčice se sladkým medem, olizujeme se až za ušima (božské), pečené papriky (červená, oranžová a žlutá – s nadšením shledáváme, že hořká zelená absentuje) s lupínky syrového česneku zakápnuté olivovým olejem (nebesky lahodné), humus z mixované cizrny (hedvábný) a kornoutky ze sušené šunky Patanegra, plněné zmíněnými pečenými paprikami a dochucené bazalkou, česnekem a strouhaným parmezánem (překvapivě vynikající), chuti se fantasticky snoubí, a ač obvykle neoblibujeme kombinaci uzenin a sýra, zde nemá chybu. Bravo! Kompozici doplňuje „lodička“ křupavé česnekové bagety.
Do uší nám zní nevtíravě nastavený Dylan, od ohniště na nás vykoukl nefalšovaný, takřka olivrejovaný kominík (chytáme se za knoflík a přemýšlíme, zda ho tu hostům předvádějí jako bonus) a na stůl zatím putují druhé chody. Obrovský hluboký bílý talíř obsahuje kuskus: krupici, na niž kuchař navrstvil cizrnu s dušenou zeleninou (mrkví, cibulí, oranžovou dýní, cuketou) a tři malé jehněčí kotletky. Vzhledem k tomu, že kuskus obvykle absorbuje veškerou omáčku, dostáváme i misku se zbylým zeleninovo-luštěninovým vývarem. Stojí totiž za to, má znamenitou kořeněnou chuť a mohl by být klidně podáván samostatně. Veškerá zelenina je upravena do puntíku správně, drží si šťávu a originální chuť, v případě mrkve a dýně vystoupila sladkost o to více na povrch. Pouze kotletky by snad mohly být o maličko měkčí… Mořský vlk je upraven přesně tak, jak máme rády, dvě filátka ryby i s kůží jsou grilována pouze s použitím hrubé mořské soli a čerstvého tymiánu. Ryba je skvostná, její jemná chuť není ničím nepatřičně přebitá, kůžička křupe, arabský salát spolu s jasmínovou rýží tvoří vynikající přílohu, rybu výborně doplňují a neuzurpují si větší roli, než by jim příslušelo. Je toho tak akorát, a to nás těší, protože nám tak ještě zbývá místo na dezert.
Při jeho výběru neváháme ani okamžik. Sugestivně žádáme o Sahara storm čili dort s čerstvými jahodami, sněhem a šlehačkou. Přichází opět na onom obrovitém bílém talíři (nic proti trendům, ale na jemném porcelánu či skle by vyzněl o poznání méně humpolácky), zřejmě proto, aby vynikla jeho štědrá porce, kterou by jediný strávník spořádal jen s krajním vypětím sil. Saharská smršť sestává ze dvou plátů pevného, zřejmě mandlového těsta, mezi nimiž se nachází velmi silná vrstva šlehané smetany, navrchu se skví poduška zapečeného sladkého sněhu, ozdobu obstarávají dvě velké čerstvé jahody a větvička máty. Skóre 50:50. Těsto je zajímavě kompaktní a nepiškotové, šlehačka čerstvá a lahodná, druhá jahoda chutná tak, jak jen může v únoru chutnat. Jenže první jahoda je prostě ne-chutná, zřejmě se o ni pokouší plíseň (cukráři budiž prominuto, zvenčí působila nevinně) a stran sněhu musíme konstatovat, že ve styčné oblasti s těstem přechází v jakousi slizovitou hmotu, která není dvakrát hezká ani lahodná. Vynikající káva však tyto rozpory naštěstí stírá.
Ani jsme se nenadály a jsou tři, doba, kdy restaurace na pár hodin zavírá, leč nikdo nás nevyhazuje, naopak, náš číšník nám mile oznamuje, že nám s dovolením připravil stoleček v kavárně, kam také vzápětí transportuje naše nedopité nápoje i kabáty. Účet znějící na 1720 korun platíme bez mrknutí oka s pocitem dobře investovaných peněz. Dostalo se nám výborného jídla, inspirujícího prostředí a perfektní obsluhy, která byla naprosto profesionální, a přitom nikterak kožená, jak tomu v podobných pražských podnicích často bývá. Jedinou ne zcela dokonalou položkou byl dezert a ještě bychom se přimlouvaly za trošku širší nabídku rozlévaných vín. Celou láhev totiž opravdu nezvládneme, respektive zvládnout ani nechceme, rády si udržujeme čistou hlavu.

Sahara, Lounge Café & Restaurant
Adresa: Náměstí Míru 6, Praha 2
Telefon: 222 514 987 www.saharacafe.com Otevírací doba: restaurace po–pá 11.30-15.00, 18.00-23.00, kavárna denně 11.00-24.00
Počet míst: celkem zhruba 100
Druh kuchyně: arabská, středomořská, argentinská (masa)
Platební karty: všechny běžné
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, italština, němčina, francouzština
Země původu nabízených vín: ČR, Chile, Itálie, Francie, Argentina
Hodnocení restaurace:
jídlo 47 bodů z 50
obsluha 20 bodů z 20
nápoje 9 bodů z 10
prostředí 10 bodů z 10
Kvalita/cena 9 bodů z 10
Celkem 95 bodů ze 100

VALUE FOR MONEY 9/10

+ vzorná obsluha, příjemný interiér a skvělé pokrmy - nepříliš velká nabídka „rozlévaných“ vín

Výběr z jídelního lístku:
Foie gras (grilovaná husí játra na opečeném chlebu, podávaná s horkým cibulovým džemem)
200 Kč
Bruschetta s chobotničkami (bruschetta s orestovanými chobotničkami na česneku, zelenině a čerstvých bylinkách) 180 Kč
Jehněčí kebab (grilované masové kuličky s jogurtovým podkladem, čerstvými rajčaty a petrželkou) 180 Kč
Ručně krájená pravá Patanegra (sušená kýta z divokého prasete, podávaná s domácím chlebem, mandlemi a olivami) 240 Kč
Cuscus: The Berber´s way (s dušenou zeleninou, cizrnou a grilovanými jehněčími kotletkami) 320/300 Kč
Filet minion (grilovaný biftek z argentinské svíčkové, se směsí barevných pepřů, podávaný s grilovanou jarní cibulkou a jemnou hořčicovou omáčkou) 590/670 Kč
Mořský vlk s hříbkovým krémem (filety z mořského vlka orestovány a podávány v jemné hříbkové omáčce s divokou rýží) 510 Kč
Sahara Storm (dort s čerstvými jahodami, sněhem a šlehačkou) 140 Kč
White Dune (bílý čokoládový mousse s mandlovými sušenkami) 120 Kč
Tart Tatin (zkaramelizované hrušky podávané s kopečkem domácí vanilkové zmrzliny a skořicovými tyčinkami z listového těsta) 120 Kč

Výběr z vinného lístku:
Ryzlink vlašský 2002, KOLBY, Mikulov 790 Kč
Casa Del Bosque sauvignon blanc 2006, Casablanca, Chile 770 Kč
Felluga illinio 2002, Friuli, Itálie 2360 Kč
Niedermayr Goldmuskateller 2005, Alto Aldige, Itálie 580 Kč
Gaia Rey 2004, Piemonte, Itálie 8430 Kč
Cabernet sauvignon 2006, BÍZA, Čejkovice 590 Kč
Chateau Margaux 1999, Bordeaux, Francie 21600 Kč
Villa Egizia cheno cabernet merlot 2001, Veneto, Itálie 1650 Kč
Gaia sori tildin 1999, Piemonte, Itálie 16200 Kč
Brunello di Montalcino tenuta nuova 2001, Toscana, Itálie 13230 Kč

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče