Víno k mimořádným příležitostem aneb co otevřít na Silvestra a co na Nový rok

16. prosince 2002, 00:00 - Tomáš Dominec místopředseda České asociace dovozců vína
16. prosince 2002, 00:00

Už jen při vyslovení jména Silvestr uslyší většina z nás vzdálenou ozvěnu výstřelů otevíraných sektů, uslyší šumění unikajících bublinek a pocítí jemné perlení na jazyku. Sekt je pro slavnostní a veselé chvíle bezpochyby nápojem číslo jedna.

Už jen při vyslovení jména Silvestr uslyší většina z nás vzdálenou ozvěnu výstřelů otevíraných sektů, uslyší šumění unikajících bublinek a pocítí jemné perlení na jazyku.

Sekt je pro slavnostní a veselé chvíle bezpochyby nápojem číslo jedna. Tajemství jeho úspěchu na tomto poli je jednoduché - velká a důstojná vína vyžadují dlouhou přípravu před podáváním a následně i pomalé vychutnávání. Sekt naopak dodá libovolné chvíli patřičný švih okamžitě. Ještě před malou chvílí zcela skrytá energie naplní sklenice i atmosféru společnosti uvolněností a pohodou, a to bez ohledu na to, jestli jste ji uvolnili způsobem elegantním a noblesním, nebo naopak připomínajícím piloty formule 1 na stupních vítězů. K čemuž se, mimochodem, „lepší“ šampaňské domy staví s velkým opovržením a nikdy by své šampaňské k takovému účelu nedaly. O Silvestru chvíle pro sekt zpravidla nastává až s úderem půlnoci. To je opravdu rozumné, protože zatímco předtím lze pít bez problému vína „tichá“, neperlivá, po sektu se k nim již vrátit nelze. Čas do půlnoci proto bývá zpravidla vyplněn pitím jiných nápojů, kde mezi víny jsou jednoznačně nejvhodnější nepříliš komplikovaná, lehká suchá a svěží vína, určená právě k takovéto přímé konzumaci.

Pozor na cukr

A protože poslední den v roce bývá z tohoto pohledu dnem z nejnáročnějších, je dobře vyhnout se vínům sladkým, polosladkým či dezertním, která by při větším vypitém množství určitě znepříjemnila první den roku následujícího. V těchto vínech obsažený cukr je zkrátka zaručeným „bolehlavem“. Stejné problémy vyvolá i více sklenic polosladkého sektu, byť se pití „demi sec“ u nás stále těší velké popularitě. Zatímco u nešumivých vín se naše spotřebitelské návyky v posledních letech změnily ve prospěch vín suchých, u šumivých vín stále přetrvává setrvačná obliba těch sladkých. O otevírání sektu jsme v našem týdeníku již hovořili, a tak jen připomínám podstatné věci, na něž se nevyplácí zapomenout: Sekt vždy řádně vychlaďte - optimum je 7 °C. Raději chlaďte více, nežli méně, protože teplejší sekt jednak není chutný a jednak vám nadělá velké problémy při otevírání.

Otáčejte láhví

Otevíranou láhev držte v jedné ruce, a to v čisté utěrce. Druhou rukou pak poměrně snadno dokážete odstranit korek. Znalci přitom doporučují následující trik - otáčejte láhví, nikoli špuntem - otevírání je pak méně namáhavé. Mezi sklenicemi dejte přednost typu „flétna“ před miskovitým tvarem. Potěšení ze sektu bude trvat déle. Silvestr je dnem nevázaným, veselým a bujarým, k němuž patří sice dobré, ale spíše jednoduché víno. První leden je naproti tomu dnem velmi důstojným. Jako doprovod slavnostního oběda nebo večeře se hodí víno ušlechtilé, které bude na odpovídající „společenské“ úrovni. Jeho volba samozřejmě velmi závisí na zvoleném pokrmu.

Ať vám neulétne štěstí

Dodržujete-li zvyky našich předků, vyhnete se jistě všemu „opeřenému“, aby vám neulétlo štěstí. Přízeň paní Štěstěny naopak ještě můžete podpořit konzumací vepřového a v takovém případě nelze než doporučit láhev burgundského červeného. To by v tento den snad i mělo pocházet přímo z českých vinic a bude se tak jmenovat Rulandské modré. Sehnat kvalitní dá trochu práci, ale obohatíte si tak slavnostní chvíle o skrytou vzpomínku na Karla IV., který nám tuto odrůdu skutečně přivezl „z Burgund sem“. A můžete si tak založit i docela hezkou rodinnou tradici. Jestliže však jídlo raději zapíjíte minerálkou či pivem, rozhodně nikterak nepochybíte, když si dáte víno alespoň jako aperitiv. Opět se znamenitě hodí suchý sekt (na ten ovšem patrně nebude zrovna chuť…) nebo plnější bílé víno. V íno z vyzrálých hroznů kategorie „Pozdní sběr“ nebo „Výběr“ z malého moravského rodinného vinařství bude přesně tím, co přinese vstupu do nového roku dotek historie a vědomí sounáležitosti. Navíc podtrhne důstojnost slavnostní chvíle a naplní ji příjemným očekáváním. Pro optimistu dobrého příštího roku, pro pesimistu alespoň toho oběda.

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče