Liberalizace trhu s vínem a hromadná likvidace vinic evropským vinařům neprospěje. Je třeba udržet kontrolu nad původem a kvalitou vín vyráběných v Unii. Současně je nutné snížit vysoké dotace na destilaci přebytečných hroznů a přestat využívat nekvalitní vinice.
Asociace evropských vinařských regionů se ohradila proti další likvidaci vinic. |
Na těchto bodech se nedávno v Brně shodla mezinárodní rada Asociace evropských vinařských regionů (AREV).
Zástupci 65 vinařských regionů z 16 evropských zemí na zasedání projednávali návrh Evropské komise na reformu evropského trhu s vínem, který se potýká s klesajícím odbytem a prudce rostoucí konkurencí z okolního světa.
Rada AREV nepodpořila plány komise na hromadnou likvidaci 400 tisíc z dosavadních 3,4 milionu hektarů vinic. K dobrovolnému odchodu slabších výrobců má podle komise pomoci kompenzace ve výši 2,4 miliardy eur (68 miliard korun) v následujících pěti letech. „Mnohem lepší je snížit dotace na následnou destilaci hroznů. Potom vinař, jehož víno se na trhu svojí kvalitou neprosadí, dobrovolně skončí,“ řekl prezident AREV Luis Durnwalder. K likvidaci vinic podle něj dojít musí, ale ne v tak masovém měřítku, jak navrhuje Evropská komise.