Menu Zavřít

Vinaři jsou proti likvidaci vinic

7. 8. 2006
Autor: Euro.cz

Liberalizace trhu s vínem a hromadná likvidace vinic evropským vinařům neprospěje. Je třeba udržet kontrolu nad původem a kvalitou vín vyráběných v Unii. Současně je nutné snížit vysoké dotace na destilaci přebytečných hroznů a přestat využívat nekvalitní vinice.

 Asociace evropských vinařských regionů se ohradila proti další likvidaci vinic.

Na těchto bodech se nedávno v Brně shodla mezinárodní rada Asociace evropských vinařských regionů (AREV).

Zástupci 65 vinařských regionů z 16 evropských zemí na zasedání projednávali návrh Evropské komise na reformu evropského trhu s vínem, který se potýká s klesajícím odbytem a prudce rostoucí konkurencí z okolního světa.

Rada AREV nepodpořila plány komise na hromadnou likvidaci 400 tisíc z dosavadních 3,4 milionu hektarů vinic. K dobrovolnému odchodu slabších výrobců má podle komise pomoci kompenzace ve výši 2,4 miliardy eur (68 miliard korun) v následujících pěti letech. „Mnohem lepší je snížit dotace na následnou destilaci hroznů. Potom vinař, jehož víno se na trhu svojí kvalitou neprosadí, dobrovolně skončí,“ řekl prezident AREV Luis Durnwalder. K likvidaci vinic podle něj dojít musí, ale ne v tak masovém měřítku, jak navrhuje Evropská komise.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).