Menu Zavřít

Viktor Zeisel: Co dnes čekáme od ČNB

6. 8. 2015
Autor: čtk

Na dnešním zasedání centrální banky se nedá čekat zásadní změna měnové politiky. Bankovní rada téměř jistě potvrdí trvání kurzového závazku na 27 korunách za euro s tím, že bude platit nejméně do poloviny příštího roku.

Nová prognóza, která bude zveřejněna, nám prozradí hodně o budoucích krocích banky, hlavně o budoucnosti kurzového závazku. Důležitost inflace zdůraznil v nedávném rozhovoru ředitel Sekce měnové ČNB Tomáš Holub. Ten také nastínil zásadní témata, o kterých se v souvislosti s měnovou politikou bude v nejbližší době mluvit.

Důležitým tématem se stávají negativní úrokové sazby. Podle ČNB byla už vláda na tuto možnost upozorněna, aby mohla předejít případným problémům při jejich zavádění. ČNB by negativní sazby použila, aby odradila spekulativní kapitál od příchodu na český trh v případě, že by musela vynaložit velký objem prostředků na intervence při bránění svého kurzového závazku.

Ukončení kurzového závazku

Negativní sazby zatím ale nejsou hlavním scénářem našich předpovědí. Kromě negativních sazeb může centrální banka reagovat na příliv velkého objemu eur překvapivým ukončením kurzového závazku ve švýcarském stylu. Nemusela by tak dál skupovat přicházející cizí měnu a neakumulovala by další rezervy.

Na druhou stranu ČNB dává najevo, že jí akumulace devizových rezerv nevadí. Případná ztráta, která by v budoucnu mohla vzniknout při zhodnocení koruny, je pouze účetní, a proto ČNB velké vrásky nedělá. Podle nás ČNB ještě rok v intervenčním režimu vydrží, i když bude muset skupovat nemalé objemy eur.

Autor je ekonomem KB


Čtěte také:

BRAND24

Jan Kovalovský: Nezávislost na ČNB

Jaroslav Brzoň: Velcí si hrají, malí kupují

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).