Menu Zavřít

Ví to Neumannová?

19. 2. 2009
Autor: Euro.cz

Kapitola 165

Bašný jako problém * Pátrání po levném zboží * Bytovým seminářem proti stíhačkám * Válečník Obama * Vyšší princip * Rušením k efektivitě * Zlatá šedesátá

Bašný jako problém

V Liberci se koná Mistrovství světa v klasickém lyžování, které bude sledovat celý národ. Ale v Liberci se dějí i věci, které z hlediska budoucnosti celého národa jsou mnohem důležitější než tato bezesporu významná sportovní událost. Ví o tom Kateřina Neumannová?
Šéf libereckých státních zástupců Adam Bašný přijde o funkci, protože si dovolil prohlásit: „Kauza Čunek je asi tou největší ranou do pracně a dlouhodobě budované image naší justice. Bohužel, existuje oprávněná obava z politicko-ekonomických vlivů v justici.“ A dle Hospodářských novin ho za to teď ústecký krajský zástupce Jiří Křivanec, nadřízený libereckých žalobců, chce odvolat. Mimochodem Bašný se zaměřuje na korupci. Minulý týden nechal například zatknout šéfy liberecké okresní policie a vysoce postavené detektivy obvinil z korupce.
Tak v tom je v této zemi problém.

Pátrání po levném zboží

Redaktoři týdeníku EURO loni chtěli napsat reportáž o jakémsi cibulovém festivalu v Hořicích. Cílem bylo zmapovat úspěchy zemědělců v produkci nejrůznějších odrůd cibulí, šalotek a podobně. Když dorazili na místo, zjistili, že cibulí se prodávají všehovšudy dva druhy, a to i v 50kilových pytlích, zato celé centrum města bylo zaplněné našimi pilnými spoluobčany z jihovýchodní Asie. Pestrému a levnému sortimentu bezkonkurenčně vévodil stánek opatřený obrovským transparentem Nejlevnější české tepláky.
Něco podobného předvádějí v době krize i hlavní české noviny. Deník MF Dnes například přinesl seriál s názvem Co koupíte levně. Lidové noviny otiskují Průvodce slevami. Zpravodajský (!) magazín Týden svým čtenářům dokonce připravil obálkové téma Nejlevnější auta. Všem investigativním novinářům pátrajícím po levném zboží po celém Česku ale vytřel zrak leták řetězce Plus s titulkem Nákup! Levně, levně, levně!

Bytovým seminářem proti stíhačkám

Neblahé výročí invaze sovětských vojsk do Afghánistánu nám připomnělo, že i takovou mocnost, jakou byl Sovětský svaz, je možné položit na lopatky. Sověti se po deseti letech urputných bojů v náročném terénu hornaté země raději před opozičními tálibánci stáhli.
Letošní rok je rovněž dvacátým výročím od pádu železné opony. Češi, Poláci nebo Maďaři za svou svobodu proti nenáviděné sovětské okupaci také bojovali. Není proto divu, že východoevropský disent vzbudil zájem opozičníků z Afghánistánu, kteří v osmdesátých letech zavítali na „studijní“ pobyt do Polska. Od svých protějšků se snažili přiučit diverzní činnosti proti komunistickému nepříteli. Jak týdeníku EURO vyprávěl jeden z účastníků setkání východoevropského disentu s tálibánci, předáci polské opozice vyjmenovávali aktivity jako distribuce protirežimních tiskovin a letáků, překlady a pašování zahraniční literatury nebo ilegální bytové semináře. Překvapení tálibánci se však Poláků zvídavě zeptali: „A co uděláte, pokud na vás zaútočí Rusové v nadzvukových stíhačkách?“

Válečník Obama

Možná, že mladší čtenáři nechápou, jak je možné, že tálibánci stejně jako část protikomunistického disentu východoevropských zemích byli politicky i finančně podporováni vládami USA. Je to neuvěřitelné, ale USA zhruba do května 2001 poskytly finanční pomoc tálibáncům ve výši 40 milionů dolarů.
Američané se snažili získat na svou stranu toto radikální islámské hnutí sunnitského směru. Domnívali se, že se to může hodit proti Íránu, v němž vládnou šíitští duchovní. Co se však stalo v květnu 2001? Tálibánci začali jednat s jistou argentinskou firmou o výstavbě ropovodů a plynovodů. To byla ale drzost, nedat tuto zakázku americkým firmám Chevron a Unocal, které tento byznys chtěly také získat!
Pak v září 2001 přišly útoky na budovy Světového obchodního centra v New Yorku. Tálibánci byli označeni za teroristy a USA se svými spojenci v říjnu zahájili vojenskou invazi do Afghánistánu. Minulý týden prezident Barack Obama rozhodl, že pošle dalších 17 tisíc amerických vojáků do této země.
To že by byla ta Obamova změna? Ani jemu nedošlo, že ani sebevětší koncentrace amerických vojáků v Afghánistánu nepovede k vítězství?

Vyšší princip

Policie zrušila „pro zbytečnost“ psychotesty v rámci výběru velitelů nejdůležitějších útvarů. Zkoumání odborných zdatností uchazečů o tyto posty zůstalo. Psychotesty však měly pomoci zjistit, česky řečeno, zda adepti, kteří vyhovují odborně, nejsou třasořitky. Zda jsou schopní konat ve smyslu služební přísahy, nebo je-li pro ně vyšším principem přání nadřízeného či úsměv politika.
„O jejich přijetí či nepřijetí de facto rozhodoval psycholog,“ snažila se situaci obhájit mluvčí celorepublikové kriminálky Pavla Kopecká. Vyjádřila se však velmi špatně, protože nešlo o žádné přijetí, ale o jmenování do funkce. „Pokud psycholog řekl, že to povolání nemůže uchazeč vykonávat, byť měl zkušenosti, měl smůlu,“ vysvětlovala snaživě, aniž by si uvědomila, že tím popřela jeden z pilířů dobrého personálního managementu.
Současné vedení policie tedy prosazuje, aby ve vedoucích funkcích mohli být i lidé, u nichž se neví, zda mají psychické předpoklady ji zvládnout. Jinak řečeno, lidé s charakterem „čípku“ už nejsou ve velkém nebezpečí, že by psychotesty mohly odhalit závažné nedostatky v jejich morálně volních vlastnostech, hodnotové orientaci a charakteru.
Tím se policie opět o kousek zreorganizuje – k velké radosti zločinců. Nastane totiž, že budou nastaveny téměř systémové předpoklady, aby si policisté svých nadřízených nemohli vážit.

BRAND24

Rušením k efektivitě

Policisté loni zajistili majetek pocházející z trestné činnosti v hodnotě zhruba 1,35 miliardy korun. Proti loňskému roku jde téměř o dvojnásobnou částku. K větší efektivitě práce policie v této oblasti přispělo dle vyjádření policejního prezidia především zrušení finanční policie na konci roku 2006.
Řečeno jinak, dle náměstka policejního prezidenta se efektivita činnosti policie v jedné konkrétní oblasti zlepšila, když byl na tuto činnost specializovaný útvar zrušen. Rozum to sice odmítá brát, ale tady jsme na Policejním prezidiu. Možná, že by tuto zajímavou logiku bylo možné použít na celkové zvýšení efektivity policie – jejím zrušením! Kdyby se to někomu nezdálo, jistě by ho přesvědčilo zvýšení efektivity činnosti policie, kdyby se v první fázi zatím zrušilo jen Policejní prezidium!

Zlatá šedesátá

Druhý program České televize začal systematicky čerpat ze vzácných fondů a vytahovat na světlo boží neuvěřitelné věci. Jde o cyklus Zlatá šedesátá a člověk znovu nad tímto fenoménem žasne.
Musíme se však vyrovnat s jednou závažnou námitkou – jde prý totiž o „totalitní produkty zavrženíhodné doby vlády zločinného režimu“. Jak to však přijde, že nám je závidí celý svět? Asi to bude tím, že nám naopak nezávidí a snad ani nepřeje autory podobně žlučovitých výroků a vidění světa, kteří se srocují kolem různých Žáčků, Mejstříků a Štětinů.
Kéž by byl krok ČT2 příznakem celospolečenského procesu odblokovávání křečovitě ideologického černobílého vidění, rozdělujícího svůj jednoduchý svět na ještě jednodušší veličiny. Strukturovanějším chápáním minulosti (a tudíž i přítomnosti) bychom se tím mohli i duchovně začít integrovat do Evropy.
Jeden z brilantních představitelů evropské kultury Michael Palin z proslulého létajícího cirkusu Monty Pythona je autorem cestopisných reportáží pro BBC. Tento svobodný a vzdělaný člověk je zvyklý pohlížet na svět vlastním pohledem a břitce jej komentovat. Při návštěvě bulharského hlavního města však řekl věc, při které by asi naši současní, pouze o generaci zpoždění bolševikobijci zfialověli. Palin totiž pochválil „rozsáhlou sofijskou tramvajovou síť, kterou podobně jako v mnoha východních metropolích komunisté moudře udržovali a rozvíjeli“. Holt svobodný člověk Palin.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).